Uzgoj lekovitog bilja

I ovako...Hvala Deda lala na iscrpnom odgovoru...
Majčina dušica je posađena u jednoj posudi-vangli...nekadašnjoj... i kažem, nije izmrzla...i ostaviću je tako, samo ću zalivati...A za vezu sa timijanom nisam znao...Što se tiče tamjana, posle sam se ja domislio i dosetio, ali već je reč napisana...
Hvala!!!
Pozdrav!!!
 
Sve su to višegodišnje biljke otkud ti da su dvogodišnje... malo teže idu iz semena jer je seme uglavnom sitno i 'tvrdoglavo' pa niče kad ono hoće:) Origana i timijana ima puno varijeteta pa je sadnja iz semena neizvesna. Origanum vulgare je 'domaći' origano vranilova trava koji nema takvu aromu kao grčki origano ali meni se svidja. Možda imam takav varijetet... Invanzivna biljka koja potisne i zubaču. Grčki origano (heracleum, heracleoticum, vulgaris hirtum...i tu ima zbrke:)) je osetljiviji varijetet i odmah se poznaje po mnogo intenzivnijem ukusu.
Odličan za ogradu oko bašte jer potiskuje travu.

P1060571.jpg


P1060572.jpg
 
Lepo ti ovo izgleda! Pa na kesici žalfije piše da je dvogodišnja , a za ostale nisam znao...ja sam mislio da su čak jednogodišnje...kao neven i slično...Origano sam rasađivao baš po ivici bašte na krajevima redova paprike i paradajza , i voda je dopirala do njega ...ali jednostavno se "ugušio", ili šta već, ne znam...Nije formirao ovakav busen kao na tvojim slikama...Ostale su neke sitne biljčice u onoj kanti ,danas sam posolio malo đubreta i zalio, pa ćemo videti...
 
Verovatno je greška...žalfija je kao drvo:) osim ako nije neka posebna sorta, ima ih puno ukrasnih. Skoro da nema aromatičnih začinskih biljaka koje vole previše vode i previše djubriva, dodaj peska ako rasadjuješ. Ako imaš problema sa ležanjem vode bilo bi dobro da napraviš ovako nešto:
https://www.google.rs/search?q=herb...uqhvfLAhXMkSwKHezpAcIQsAQIGg&biw=1003&bih=738

Čaj slabo pijemo:) ali za kuvanje je odličan, nije tako jak kao grčki. Svake godine osušim po malo. Ide u zimnicu paradajz i sl.
Ovo na slici je matičnjak-levo, origano-desno, iza smilje:) i žalfija.
 
Što se tiče žalfije ...ne znam ...verovatno si u pravu, jer i ja sam kod jedne gospođe u komšiluku video višegodišnju biljku...Ima u apoteci seme sitno kao mak...a kako se od toga proizvodi dalje ne znam...Video sam takođe i lavandu kao drvo a i nje ima u kesici , kao ostalo cveće ili povrće...
 
Interesuje me uzgoj lana pošto namjeravam zasijati pola hektara ovom kulturom,konkretno lan za ulje.E sad,na netu se može dosta toga pronaći šta i kako ali volio bih čuti iskustva onih koji se tim bave.Kažu da je procenat lanenog ulja u lanu +-40%,mene interesuje koliko se tačno može iscjediti hladnim presovanjem sjemenki lana jer određena količina ulja ostane u iscjeđenoj pogači.Takođe me interesuje kojim herbicidima se tretira protiv korova...u literaturi se pominje Kobex,Venzar+Afalon prije sjetve i Basagran poslije nicanja.
Eto,valjda ima neko ko je u materiji i ko nije škrt da nam kaže svoja iskustva.
 
Ima li nekoga ko se bavi uzgojem lekovitog bilja da me malo uputi u tehnologiju proizvodnje ? Sa cime prvo poceti - menta,maticnjak , neven , kamilica ?
 
1. Поштовани,похвално је Ваше хтење у гајењу лековитог биља но,прво се поиграјте на по леји две од сваке биљне врсте и сорте да се после усвајања знања о датим биљкама и њиховим захтевима у току узгајања,научите како их узгајати, неговати ,штитити,када и како сабирати и чувати .
2.Немојте се стидети тога што не знате ,има литература и о томе,купите пар књига о гајењу лековитог биља .Има нешто у "малој пољопривредној библиотеци" има и књига у издању Института Јосиф Панчић а погледати и шта препоручују из института за примену науке у пољопривреди у њиховим штампаним издањима.Дотле:
Анализа тла,шта има од семена да се купи и које сорте,вежбање,стрпљење.......
Нисам данас у Србији ,долазим ноћас а Ви ми пошаљите на ПП број телефона,на који је могуће звати.
 
Nazad
Vrh