Upotreba mix prikolica uprpremi hrane za ovce

lovac luka

Član
Učlanjen(a)
24 Feb 2011
Poruka
6.690
Dragi forumasi razmisljao sam da napravim mali mikser (mesaonu) kao mix prikolica na farmama goveda za pripremu hrane
znaci tu bi mesao kabasta hraniva
sojinu slamu
kukuruzovinu
lucerku
zitnu slamu
graskovinu
repin rezanac
silazu

i dodao bih
lomljeno zrno kukuruza
otpad od selektiranja soje
sirak

Nesto slicno vec postoji za krave ali me zanima dali je to neko vec probao i kakva su iskustva kada ovca jede sve zajedno izmiksano plus samleveno?

- - - - - - - - - -

https://www.youtube.com/watch?v=EvJWRQ9hDYc
https://www.youtube.com/watch?v=gijCdmgGyNA

- - - - - - - - - -

https://www.youtube.com/watch?v=pyqQQ3d6FCc

Interesantna tema! :bravo:U Vrbasu ima sličnih mikserica od 1,5 m3 sa elektromotorom, cena mislim da je oko 3500 eur.

http://imgur.com/a/3Cp2b

Овако нешто је код мена у плану!!!

- - - - - - - - - -

http://imgur.com/a/HBzOU

или овако.

- - - - - - - - - -

Fl3nhR3.jpg
gur.com/8wjc5wX.jpg[/img]tp://i.imgur.com/yxvHfQy.jpg[/img]

E ta druga mi se vise svidja snjom sam imao prilike da radim.
Mada mislim da je i laksa za napraviti jer ima raj jedan puz i obicno dva kontra noza znam da ima oko 80 obrtaja u minuti i da je bolja za kabastu hranu, mada malo duze mesa i morala bi kabasta hrana malo da se pokvasi mislim da je i mnogo laksa za odrzavanje jer ina samo jedan reduktor.
Medjutim meni treba nesto malo maksimalno 1m3 planiram najvise 100grla ovaca ali i to bi bilo podeljeno u dve tri hranidbene grupe.
Meni bi odgovaralo i da je stacionirano pa da hranu ispustan u kolica jer svakako nemogu da udjem traktorom kod ovaca.

lovac luka razmišljali smo i mi o pravljenju manje mix prikolice, ali odustali zbog mnogo razloga. U "mix prikolicu", zapremine 1m3 sve moraš da ubaciš ručno. 5m3 je do 2t spremljenog hraniva, a sve u nju možeš da ubaciš mašinski.

Luka citam u temi da si planiro pravit miksericu pa pitanje za tebe dali si usao u taj projekat jer i mene interesuje ista

Iskubiciraj balu pa ces videti

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Po meni kad meša, bala zauzima veću zapreminu nego kad je u zbijenom stanju.
Ili?

Будим одавно угашену тему али интересује ме — ако неко има искуства и може предложити такву мешаону / микс приколицу, за припремање хране за овце, био бих захвалан.
Размишљам да купим такву справу — велика микс приколица је екстра ствар, али на мом терену је тешко употребљива јер док не уђем у зграду нигде није равно, све је под оштром косином, плус све тесно, ниско, неприступачно. Зато размишљам о куповини неког мањег миксера, али опет не неке играчке него неке машине коју би могао да носи и врти рецимо ИМТ 533 — са њим могу свуда да се провучем, приђем до штале итд.
У мом комшилуку нема таквих приколица/миксера па искрено не знам ни како функционишу. Да ли могу да самешају и иситне и сено и сламу, и да ли све то мељу суво или се додаје вода, или те машине мељу/мешају само сенажу и силажу?
Ако се додаје вода, колико може да стоји припремљена храна а да се не поквари, да ли мора да се потроши у току дана или би било могуће самешати храну за на пример десет дана?
Да ли таква машина може да дроби малу четвртасту балу од 20 кг (без канапа мислим), или сено треба да се растресе на ситније пласке па онда меша?
И за велике бале ме занима — постоји ли нека таква приколица коју би могао да носи поменути 533, а да у њу могу да увалим целу роло балу, не неку џамбо него рецимо пречника 120 цм, око 300 кг тешку? Не само да увалим ту балу, него да је како треба измрви и самеша, то сам мислио )
И још свашта ме занима, које је време потребно да се све самеша, колико рад те машине оптерећује трактор, и тако даље, али већ сам поставио триста питања, извините (

Знам да ризикујем да испаднем глуп у друштву, али просто немам искуства са таквом машином, а видим да је добра справа. Надам се да ћете разумети, ја сам из забитих крајева, код мене се и даље доста тога ради ручно, а трактори и машине које се користе су углавном све минијатуре, за нешто озбиљније терен није згодан, а и да јесте нема путева којима би нека машинерија могла да прође. Моји земљаци се муче када им треба житни комбајн, и то онај најмањи, мало већи од трактора, уочи жетве пале тестере и тримере и оштре косире, крче путеве јер осим пешице тешко је кретати се, углавном се кроз теснаце пролази и до њива и до кућа.
Прошлог лета смо два дана пре пресовања сена крчили пут до ливаде, јер човек из суседног села који је услужно спаковао ваљке није могао проћи са својим трактором. Сада ме исто мука спопада јер за неки дан тај исти домаћин треба да дође у исту парцелу и услужно је обради са неком тешком тањирачом, широком 4 метра. Носим метар по путевима и размеравам колико трња и багрења треба исећи са обе стране да би та машина могла да се провуче, и није ми добро.

За то је потребан трактор од 90+ коњских снага. Кардан покреће и хидраулику на приколици ако је такав систем да не узима хидраулику од трактора.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Аух. Хвала на битном увиду.
То нас сада омета, што рече један човек. Имам на располагању и једног Урсуза, нешто јачег од 533, али опет далеко од 90 КС.
За слабије тракторе дакле претпостављам постоје играчке од миксера (

Nazad
Vrh