Umetnicka dela poljoprivrednika

mali paor

Član
Učlanjen(a)
22 Jan 2012
Poruka
655
Lokacija
zrenjanin
Kameni to nekako najsigurnije ispadne :haha:
Djole Verujem da je slucajno jer nismo nesto sad zavadjeni pa da se on sveti ili da je bezobrazan, jednostavno je pogresio, ako je covek pristace na dogovor i onda nema potrebe da pravimo frku i problem oko toga..
 

Spajki

Član
Učlanjen(a)
11 Okt 2009
Poruka
4.290
Lokacija
Bečej
Kameni to nekako najsigurnije ispadne :haha:
Djole Verujem da je slucajno jer nismo nesto sad zavadjeni pa da se on sveti ili da je bezobrazan, jednostavno je pogresio, ako je covek pristace na dogovor i onda nema potrebe da pravimo frku i problem oko toga..
A kako se dogovoriti u ovakvim slucajevima?
 

diklofen

Član
Učlanjen(a)
24 Jan 2009
Poruka
11.592
Lokacija
J.Tomić
Kod mene kad se ovako nešto desi dogovor je veoma lak.Pokosim njivu,dobijeni rod podelim sa brojem normalnih vrsti,onda tu kilažu pomnožim sa brojem isprskanih vrsti, i naravno to mi komšija koji je isprskao plati ili preda na moje ime toliko robe.Sa pšenicom isto tako samo merimo u metrima.
 

Djole71

Član
Učlanjen(a)
1 Feb 2011
Poruka
572
Lokacija
Sombor
A kako se dogovoriti u ovakvim slucajevima?[/QUOTE
Sa ovakvima kao sto je ovaj nema dogovora i kompromisa(misli da je nedodirljiv.....)Jedne godine udje(uzore) u moj posed 2,5 metara,ja ga opomenem(bio sam posijao zito)kazem mu nek sada tako ostane sta cu ja sa 2,5 metara,sledece godine nemoj.
Sledece godine ja posto sam prvi orao vratim na meru,on (njegovi oraci-tako se pravdao)udju 5 metara i opale razor-granica.Bio sam bolestan pa zatvaranje brazde i prolecne radove mi odradio drugar(kirija).Kada sam otisao na njivu ima sta da vidim.Lepa njegova repa-milina videti.Ali deo na mojoj njivi,a i moji kokuruzi su dobri.(otprilike ovo vreme)Racunam da potanjiram repu i posijem kokuruze-kasno.Nek mu ostane.Trazim ga,besan(da ga izmlatim,nebitno platicu kaznu i ostalo....)Ovi neki mu vec javili-da ga trazim.Covek promenuo auto...bes me drzao 3-4 dana.Navatam ga u ataru 10-15 dan.zakljuco se u auto,ali zaboravio zatvoriti prozor iza vozaca.....Pravda se nisam ja ....uradicemo sve sto treba,eto nesto od usluga najesen.....Rekoh netreba nista vidi,ako potanjiram repu niko nema nista,nek ti ostane pa bar ti imaj koristi....ali nemoj sledece godine,izvini,izvini......Sledece godine ja orem prvi,vratim i ponovo udjose 1,5m.Prsko strnjiku,pa rekoh ostalo mi glifosava-steta da propadne....Covek je tada radio 500 jutara zemlje......Saznam da nisam samo ja u pitanju ulazenja par metara,tamo,vamo,namo i sa tim ulazenjem na tu kol.isplati radnike ......Posle prskanja soje vise mi nije ulazio u moj posed ........
 

mali paor

Član
Učlanjen(a)
22 Jan 2012
Poruka
655
Lokacija
zrenjanin
Pa ako nas dvojica ne postignemo dogovor, onda ce izaci komisija pa nek ona procenjuje kolka je steta koju je napravio..
 

milan89

Član
Učlanjen(a)
10 Nov 2008
Poruka
662
Lokacija
Perlez
ovaj obradjuje najvise zemlje u mom selu i sa njim sam u ok odnosima ali bi ljudski bilo bar da je nazvao da se izvine i pita koliko je duzan, cisto sumljam da do sada nije primetio sta je uradio, mada ko zna, ja za to necu propasti, desilo bi se i meni mozda ali ako se ponovi opet sledeci put ce platiti duplo..
 
Poslednja izmena:

Krlemrle

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Dec 2010
Poruka
1.490
Lokacija
Kikinda
Zanimljiva tema, da rasteretimo malo onu temu: "Nikad ovako!" na diskusiji o traktorima.
Evo i od mene malo umetnosti. Moram prvo pošteno da priznam da izloženi radovi nisu moje delo i da ne polažem autorsko pravo na njih.

Da ne gnjavim dalje, pređimo na stvar. Ovo umetničko delo je ujedno i zagonetka za putnike namernike koji prolaze tuda. Dakle, pitanje glasi:
Šta se gaji na ovoj njivi?
Zaista su zanimljiva umetnička dela ili bolje reći unikatne kreacije naših kolega "neozbiljnih" poljoprivrednika koji obrađuju po 10, 20, 50... kj To je svakako vredno pomena, ali daleko ih zasenjuju remek dela onih ozbiljnih tržišnih igrača koji obrađuju na desetine hiljada jutara ili hektara - nebitno, bitna je umetnost!

Dakle ovde vidimo mikro ogledno polje jedne kikindske ekonomije gde je jasno i nedvosmisleno u praksi potvrđeno da u dobroj godini nema loše predsetvene pripreme. Kukuruz je sasvim lepo nikao i ima solidan sklop iako je posejan u drum. Samo mu dajte dovoljno vode i ima da nikne i da rodi. Ovo nedvosmisleno ide u prilog zagovornicima navodnjavanja i izostavljene obrade.

Nikad niste čuli za izostavljenu obradu?!? Pa, ljudi gde vi živite? To vam je agrotehnika budućnosti! Nakon što smo plugove zamenili oruđima za redukovanu obradu, došlo je vreme da i ta zastarela oruđa polako iznosimo u staro gvožđe. Železara pali pećku, pa mora da se obezbedi da ima i šta da topi u njoj, a i trebaće još dosta armature za naše nove kazneno-popravne zavode u izgradnji.
Još sam iz nezvaničnih izvora saznao i to da će zbog izuzetnih rezultata na ovom ogledu, dotična ekonomija u narednoj proizvodnoj sezoni zasnovati mikro ogled i na asfaltnom putu koji vodi ka demoliranom bivšem motelu.

Nemoj neko da se podsmeva slučajno ovoj pravilnoj i blagoj krivulji na prvoj slici, da ne bi ispao smešan i sam. To vam je poslednja reč savremene agrotehnike i ima za cilj zbunjivanje bolesti i štetočina koje napadaju usev i to na vrlo jednostavan način jer su parazitski organizmi naviknuti na prave redove. U slučaju da parazit uđe u njivu sa talasastim redovima, brzo mu se zavrti u glavi ili mu čak i pozli pa podleže traumama ili u najgorem slučaju prelaze na obližnje parcele sa pravim redovima.
Ugradnja krivuljara na sejačicu za sada se može izvršiti i atestirati jedino u inostranstvu, ali nije daleko dan kada će ovaj izum biti i šire prihvaćen u našim atarima.
 
Poslednja izmena:

Shale

Član
Učlanjen(a)
3 Nov 2009
Poruka
3.560
Lokacija
Krčedin
Kad sam prolazio pored ove parcele, setio sam se ove teme pa aj reko da slikam: 
Vrh