Uljana repica

kod mene uljana je jos zelena,treba joj sigurno jos 10 dana,kakvi su prinosi?

Ja sam posejao oko 5,5 kj uljane repice. Posejao sam svoju "sa tavana", a ne semensku, posto smo od proslogodisnjeg roda ostavili nesto misleci da ce cena kasnije biti veca. Posejana je pre jedno 20 ak dana, i odmah to vece je pala kisa, za sada je sva nikla i izgleda super, videcemo kako ce biti. Inace ove godine rod mi je bio oko 1500 kg/kj. Kako je izgledala odlican je prinos bio.

hvala Aco.Vidim da svi pisu kj,jel su to jutra ili skracenica za nesto drugo?posto se kod nas u hektarima meri zemlja.
pitam sve zbog toga sto imam 5kosnica i mozda bih selio na repicu iako je jako malo dobro ce ima doci za razvoj do bagrema.
hvala unapred

I ja sam moju posejao, bas uoci te kise. I za sada mi na toj njivi mnogo bolja psenica od repice. Za 10 dana cu videti dali na toj njivi da ostavim repicu ili da posejem jos psenice. A na prolece cistiliste u vidu ili secatora ili forte-a.

@mirkem da to kj je katastersko jutro. Ja sam moju posejao pa ako bude od nje nesto bice, a ako ne u prolece cu je istanjirati i posejati kukuruz, iz nekog iskustva znam da ako se lepo razvije dace dobar prinos i bice lepe zarade.

Pa kupuju skoro svi. Prvo i osnovno dobra priprema, pa se seje u spetembru sto znaci da treba kise, posebno posto se seje plitko do 3 cm. Dobro reaguje na djubrenje, posebno azotom. Prska se 2-3 puta od sjajnika, i tada moze i nesto folijarno. malo je nezgodna zbog korova, jer kod nas nema bas svih herbicida. Ali, misliim i da se tu stvar popravlja. Sejem je vec 3 godine, prve uspesno, druge skoro sve presejano, a ove dosta los sklop, ali uglavnom ostavljeno. Prinosi kod mene najbolji oko 4t/ha, najgori oko 2 t/ha.

Zadnjih par godina sam uvek imao veci prihod po hektaru od repice od bilo cega drugog. Repica je ove godine bila preko 400 e/t. Trebalo je psenice imati 7t/h, a u tom slucaju ulaganja dosta veca. Po meni, sa dobrom setvom, repica je bolja investicija.

@Momo,
Ako mislis na prskanje, onda je uvek u nevreme. Ako mislis na zetvu, uglavnom se radi kad i jecam. A ako mislis na setvu, onda je bas u nevreme.
U sustini, ja sam iznenadjen da je ljudi vise ne seju.

Nazad
Vrh