Uljana repica 2025-26

Drugara sam razumeo da je i sjajnik problem, da legalno ima cist cipermetrin, problem je hlorpirifos.
Ako je pipa kao sto vidim slicna repnoj, onda je nosi ista hemija koja je u repi resavala konzul,nurel...pa ko je imao ili ima.

Ako se drzis plodoreda i ako nema starog repista u relativnoj blizini, nije potreban Nurel. Da je najbolji, jeste. Ali moze se bez njega.

Desava se da se pocinju uskrstati repa i repica.
Pre je atar bio na nivou opstine vise podeljen neka sela i tereni de repa ne uspeva isla je uljana, sad nije nikakvo pravilo vise.

Kod mene u krugu od 10-15km nikada nije bila repica,( i ja je prvi put sejem ) sta mislite kakav napad pipe i sjajnika moze tu biti?

Pipe će vrv biti čim malo otopli. A sjajnika, pa biće i njega ali ne bi trebao biti žestok napad. Samo treba biti spreman i svaki dan kada je najtoplije na njivu u pregled. Pipa ko i svaka oće d'umre kad vidi nekoga ili da pobegne u pukotine, sakrije se ispod grudve, zavuče se ispod ili u biljku.... Treba dobro gledati.

Drugara sam razumeo da je i sjajnik problem, da legalno ima cist cipermetrin, problem je hlorpirifos.
Ako je pipa kao sto vidim slicna repnoj, onda je nosi ista hemija koja je u repi resavala konzul,nurel...pa ko je imao ili ima.
Pipu moze da resi samo gasna faza, tj hlorpirifos. I to je najveci peoblem. Ako neko kaze da je resio pipu bez njega neka kaze kako?! Ona se ne moze resiti bez njega zato sto je pipa ko sto kaze kolega u zemlji ili zavucena duboko u listovima repice. Nije dzabe bio dozvoljen pre 3 god interventno nurell. Sto se tice sjajnika tu je situacija drugacija. Nurel br 1. Br 2 neonikotinoidi, ali sjajnik postaje otporan na njih tj na imidakloprid. Ostaje acetamiprid. Dobar je jer je sistemik. 3. Piretroidi. Moze se desiti da se prska kao buvac svaka 2-3 dana. Ako ima neko neka druga iskustva neka napise.
E sad sto se tice sjajnika ima Kite neki bioprotektor zove se Barrier navodno resava sjajnika do 70%. Da li je neko upoznat sa tim?

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Znam de je repina pipa i sta moze, nazalost.
Isto tako u uljanoj je ni plug Reg..t ne moze resiti, samo hlorpirifos. To mi je i rekao.
Ako je Kosmoselov Barier ja sam ga radio kao folijarac u suncikretu, nikakve razlike nisam primetio. Bilo je samo razlike de je koji sortiment bio.

Da njihov je. Navodno pravi silicijumski film i sprecava bolesti i stetocine da dopru do lista. Lepo je zvucalo na prezentaciji i navodnim ogledima.

Sjajnika ima svakako, samo što se ne primeti ko radi pšenicu, suncokret, kukuruz, soju i repu, ali ako se poseje neka semenska kultura, već prve godine se vidi da ima sjajnika, tako da treba kontrolisati repicu. Biće ver. u manjoj meri, ali ne očekuj da napada ne bude uopšte.

Jedno pitanje za iskusnije. Da li se može prskati sa Kvizalofop-om sad u proleće ako se jesenas prskalo sa Fluazifop-om s obzirom da su oba Fop-ovi. Kletodim-om ne bih jer ne voli hladno vreme.

A sto ne bi moglo? Naravno da moze. Samo je ista grupa i isti nacin delovanja.
Da li jesenas nije odradio posao ili je to nova trava?

Zato što za fop (moguće i kletodim) piše da se može koristiti samo jednom u toku vegetacije.
Mislim da je izašla nova na jednoj njivi, na drugoj sam prskao samo krajeve i nešto malo sam flekovao (a milion puta sam rekao da to više neću raditi i opet me naneo očin) jer je bilo upitno da li će uopšte ostati repica, a imam i dve koje uopšte ne mogu da se setim da li sam prskao ili ne a nisam zapisao..... pa da ne razmišljam nego da otresem sa drugačijom hemijom a da to ne bude kletox. Odradiću vrv sa kletox extra 1l/ha pa kako bude (zbog najavljene hladnoće).

Sto se tice repice nemas problem. Kojom dozom si prskao jesenas?

Koliko se sećam 1l/ha Spektrum-a. Verujem da je naknadno izašla pšenica. Evo imam u komšiluku jednu malu njivu (par ari) koju sam otreso sa 7-8l totala po kj čisto da vidim da li će se na istom mestu pojaviti sirak iz rizoma jer mi se čini da se nakon 3-4l/kj ne ubije rizom i da iz njega izbije novi sirak. Naravno u roku od par dana se već videlo dejstvo i sve živo je sprženo ubrzo. Međutim eno ga samorast pšenice se pojavio kad se sneg otopio. Jbg nije bio napolju kada sam prskao inače bi sigurno pao ko kruška.

Nazad
Vrh