Ulja i maziva!

Ne mora nuzno da znaci da ima znacajno manje snage.Recimo zimus sam radio na na jednom svom imt 539 motor.Traktor je pre generalke fino vukao palio skoro na zub,ali je za 10-ak sati rada trosio po 2l ulja i samo zbog toga je i radjen motor.Evo posle generalke skoro da i nema neke vidne razlike u snazi nego ranije sem sto je malo prgaviji na gasu i naravno netrosi vise ulje.

Dali je to mozda zbog toga sto prilikom zazora ,tj manje kompresije , na obrtajima to ulje koje prolazi pored karika upravo pravi kompresiju pa nadoknadjuje?

Verovatno da u nekoj ranoj fazi dok je motor jos solidan ima uticaja,pogotovu ako se koriste ulja veceg viskoziteta.Kad su tolerancije velike nema nekog uticaja.Drugar je probao svasta,sipao 20w60 2-3 sorte aditiva uz to i neke bitne razlike nije bilo u snazi traktora.Na kraju kad smo otvorili motor karika skoro da i nije bilo oribao ih u ravni sa kanalima,bukvalno su klipovi landarali u stublini i tu sem generalke nista drugo ne bi pomoglo.

A Nisotec su loša ulja?
Ne koristim u zadnjih 4-5 godina njihova ulja,pa nemogu da dam neki sud kakav je trenutno kvalitet njihovih ulja.Bila je reklama s njihove strane kad su izbacili novu liniju ambalaze,da su navodno poceli da koriste najmoderiji pogon za proizvodnju ulja i maziva.Ranije sam dosta koristio njihova ulja dok su davali dobre popuste uz agro karticu.Medjutim nisam uopste bio zadovoljan kvalitetom ulja,traktori su poceli da je trose,i ono sto sam isto primetio da su ulja imala losa deterdzentna svojsta.Prilikom provere ulja negde nakon 50-60 sati rada od zamene ulja,merac je menjao boju i postajao bi braonkast sto se ranije nije desavalo.Promenom brenda ulja svi ti simtomi su nestali.Trenutno koristim Galaks i Modrica ulja,i mogu reci da sam relativno zadovoljan.

Nazad
Vrh