Ulja i maziva!

U starom traktoru sa običnim mjenjačem koristim ulje GA 12 jer je prethodni vlasnik koristio takvo. Sada sam nabavio drugi traktor sa powershift mjenjačem i ne znam koje je ulje u njemu, a preporučuju mi shell spirax s4 txm.

Zanima me da li smijem staviti ga 12 u (meni) novi traktor, Lamborghini r6.130, 2005.g.

Ovo je jedino što mogu naći na netu o ga 12

kJWf6l5.png

OlHKn0t.png

Unaprijed hvala

Mineralno ulje, gradacije se kreću od 40 do 100 zavisno od proizvođača kompresora i u kakvim uslovima radi. Najbolje je sipati ono ulje po specifikaciji proizvođača.

Послато са SM-A145R помоћу Тапатока

Pošto je neko (nije bitan proizvođač) najjeftinije ulje SAE 30 (kanta 10l)? Namena bi bila za vazdušni filter, da se podmaže šraf pre zavrtanja, i sl. nezahtevne stvari.

Него, пада ми на памет да би таква уља могло да буду рециклирана стара уља. Зна ли неко, постоји ли код нас неки погон за рециклажу уља?

Има ли ко искуства са овим уљима:

Користио би их за Беларус тракторе.

@Shale Moj komšija već desetak godina koristi samo to ulje, kaže da je prezadovoljan...
Možda ga i znaš,ima u krčedinu dosta zemlje..

CH 4 su starija ulja ,tj pre 2000-ih godina su se pravila jos ,dok ja koristim samo CI 4 ,oni su posle njih ,imaju bolje aditive u njima ,ima tu jos i CF i CK kategorije,to su puno skuplja ulja,ali i sigurno bolja.

CF je niži standard (starije ulje) nego CH. Ne bi trebalo biti skuplje. Kod mene u uputama za održavanje traktora piše da se CH4 mijenja na svakih 300 rh, a CF4 na svakih 150 rh. Ili jednom godišnje (za oba ulja) ako protekne prije nego se odrade sati.

CH 4 su starija ulja ,tj pre 2000-ih godina su se pravila jos ,dok ja koristim samo CI 4 ,oni su posle njih ,imaju bolje aditive u njima ,ima tu jos i CF i CK kategorije,to su puno skuplja ulja,ali i sigurno bolja.
Nisu se ulja pravila pre 2000-tih nego motori koji su pravljeni pre tog vremena. Kako su motori poceli da budu slozeniji zbog regulativa izduvnih gasova(tier3-5) tako su pravljena drugacija ulja.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Nazad
Vrh