Uginuća jaganjaca

Tajana

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Okt 2009
Poruka
6
Kupila sam ovce s janjcima starim 3 tjedna. Nakon nekog vremena janjci su poceli mrsaviti, sve vise slabiti i ne mogu drzati/dizati glavu. Vuna im je skroz siva i lose kvalitete. Moze li mi netko pomoci i reci o kakvoj je bolesti rijec? (skrgucu zubima)
 

toni

Član
Učlanjen(a)
6 Nov 2008
Poruka
64
Odg: Uginuca janjaca

sta jedu osin mlika? moge bit neka parazitarna bolest ili probavni poremecaj uzrokovan raznim uzrocnicima, trovanje ili neki deficit u ishrani . u svkom slucaju hitno zovi veterinara!
 

Karalic

Banned
Učlanjen(a)
22 Jun 2009
Poruka
1.478
Lokacija
Kosmaj, Beograd ,Srbija
Odg: Uginuca janjaca

Odmah po veterinara,izolacija (sa majkama) 99% majke nisu ociscene od parazita. Pregledaj da nemaju krpelje, kako majke tako i jaganjci...
 

spensi

Član
Učlanjen(a)
3 Mar 2009
Poruka
387
Lokacija
Siena
Odg: Uginuca janjaca

Strano je da se radi o krpeljima, jer se desilo istovremeno kod veceg broja janjadi.
Da nije uletila kakava zaraza medju janjce? Da li su ovce cjepljenje i protiv cega, prije janjenja?
Osim toga najbolje je otvoriti jedno janje koje je uginulo i pogledat malo stanje sirista (dali je stjenka sirista prokrvavljena, malo daje na ljubicastu boju), zatim tanka crijeva (dali imaju krvarenja) i pogledaj bubrege (u smislu dali su mlohavi ili cvrsti).
Pozdrav.
 

Tajana

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Okt 2009
Poruka
6
Odg: Uginuca janjaca

Hvala lijepo svima na odgovorima, puno su pomogli.
Nametnici su bili u pitanju i sad to rijesavamo :D
Lijep pozdrav svima x)
 
Učlanjen(a)
24 Feb 2009
Poruka
819
Lokacija
ARANDJEOVAC
Odg: Uginuca janjaca

Malaksali jaganjci

Nedostatak vitamina E i selena izaziva malaksalost. Najčešće oboljeva podmladak kada se sjagnjene ovce hrane detelinom ili lucerkom. U područjima gde se bolest često javlja, ovcama bar u drugoj polovini bremenitosti u obrok treba stavljati selen.

Na mnogim ovčarskim farmama velike gubitke, uginuća i zakržljavanje preživelih grla izaziva nedostatak selena, odnosno tzv. bolest belih mišića. Istovremeno je povezana i s manjkom vitamina E, pa je teško utvrditi pravi uzrok oboljenja. Ugrožena su jagnjad od rođenja do trećeg meseca, najčešće od druge do četvrte nedelje, dok odrasle životinje retko obolevaju.

Posebno su osetljivi mladunci čije su majke tokom sjagnjenosti hranjene detelinom ili lucerkom, biljkama koje sadrže malo selena, a nekada ni u samom zemlji¬štu nema ovog elementa. Zapaženo je da đubriva sa više sumpora ometaju usvajanje selena na pašnjacima. Nedostatak vitamina E, međutim, manje zavisi od sastava zemljišta, a više od kvaliteta kabaste hrane. Na paši životinje uglavnom unose dovoljno ovog vitamina, dok silaža, stočna repa, repini rezanci, zrna žitarica i seno ne zadovoljavaju potrebe. Predugo čuvana hrana gubi čak 50 odsto vitamina E mesečno.

Prilikom transporta, dužeg pregona stada i sličnih napora brže se uočavaju znaci nedostatka selena i vitamina E. To su blaga ukočenost, otežano kretanje i stajanje, oštećenja srčanog i skeletnih mišića.

Jagnje teško ustaje, a dok stoji noge su raširene i lopatice isturene iznad kičme. Nakon nekoliko minuta dolazi do podrhtavanja mišića, gubi kontrolu i pada. Najosetljivije su prednje noge, zbog slabosti lopatičnog mišića, pa neka jagnjad ne mogu da se podignu i uglavnom leže na grudima. Slabo sisaju, naglo mršave i obično uginu. Ako ne postoji druga infekcija, telesna temperatura je normalna.

Prilikom oštećenja srca dolazi do iznenadnih uginuća. Zbog pramena na međurebarnim mišićima i dijafragmi, jagnje više diše stomačnom nego grudnom muskulaturom. Bolest prosečno traje 7-14 dana, a smrtnost dostiže 15 - 50 procenata. Mišići skeleta i srca su delimično ili potpuno žućkasti, srčani je prošaran i prugast, a na međurebarnim i mišićima nogu uočavaju se bele pruge.

Preventivno i tokom terapije daje se kombinacija vitamina E i selena. Terapija je uspešna kod jagnjaca starijih od 14 dana, a preventiva je najbolja za mlađe životinje. Posle davanja injekcija uglavnom se oporavljaju za tri do pet dana, počinju da stoje i hodaju bez pomoći. Tada im je neophodno mirno i udobno mesto, uz obavezno prihranjivanje.

U područjima gde se bolest često javlja, ovcama bar u drugoj polovini bremenitosti u obrok treba stavljati selen. Ipak, najbolje je da stalno dobijaju kvalitetne premikse. Inače, u svetu postoje odgovarajuće kapsule koje zadovoljavaju potrebe za ovim mikroelementom i gvožđem tokom jedne, čak i više godina.

autor: Mr Aleksandar Milovanović,
Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad"
 

Mijat80

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2009
Poruka
247
Lokacija
Raca Kg
Odg: Uginuca janjaca

Interesuje nega jaganjca, da li treba da im se daju neki vitamini posle 20 dana od jagnjenja i da li se treba sada zastititi od metija?
 

miladinovic

Banned
Učlanjen(a)
19 Feb 2009
Poruka
3.077
Lokacija
Valjevo
Odg: Uginuca janjaca

Vitamini da,od metilja nista dok ne napune bar 6 meseci i samo u slucaju da idu na pasu,a od parazita ih zastiti ivermektinom,
:ppozdrav:
 

ivanhoe

Član
Učlanjen(a)
16 Apr 2008
Poruka
1.210
Odg: Uginuca janjaca

Prijatan docek i sretnu i uspesnu Novu Godinu zelim u svoje i u ime ureddjivackog tima
 

Tajana

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Okt 2009
Poruka
6
Odg: Uginuca janjaca

Pozdrav svim članovima,uredništvu i svim stadima.Budite nam živi,zdravi i veseli i u ovoj godini. :sreca:
 

strile

Član
Učlanjen(a)
7 Jan 2010
Poruka
304
Lokacija
Donji Miholjac
Odg: Uginuca janjaca

Lijepi pozdrav svima, sretnu i uspješnu Novu godinu .
Novi sam na forumu, imam 50-tak ovaca več par godina, no smatram se početnikom.Tridesetak križanaca, i 20-tak Romanovki sa romanovskim ovnom.Uglavnom su na jaslama, a nastojim češće pustiti na selski pašnjak više da se istrče nego da jedu.
Prošle sam godine imao puno problema sa proljevima kod janjadi, bijeli proljev, crni smrdljivi i sl.
tek ove godine sam zaključio da je razlog u tome što sam , htjedeći ih zaštititi od zime, ovčinjak omotao najlonom.
Stvorila se previše vlažna mikroklima, pogodna za razvoj mikroorganizama i bakterija.Mislim da je manji problem hladnoća od prvelike vlage u zraku.
Smatram da je za zdravlje janjaca jako važan prozračni ovčinjak i suha stelja(naravno pored dobre hrane za ovce).
Treći dan poslije janjenja dajem Tokoselen 1,5-2,0 mll u mišić.Slabijima i AD3 vitamin.
 

cukaneca

Banned
Učlanjen(a)
21 Sep 2008
Poruka
2.090
Lokacija
kambodza
Odg: Uginuca janjaca

Pre nedelju dana mi je uginulo jagnje od nekih 30-ak kg. Prestao sam im davati problematičan prvi otkos mlade lucerke. Danas popodne primetim i drugo kako se izdvaja, ne jede, ubrzano diše, neveselo. Iste ili slične kilaže a još su sa majkama. Može li neki savet a ja ću ga noćas obići par puta sa nožem. Predvidjeno je prase za žetvu al ne smeta da bude i jaga. Da ne zaboravim idu na pašu.
 

cukaneca

Banned
Učlanjen(a)
21 Sep 2008
Poruka
2.090
Lokacija
kambodza
Odg: Uginuca janjaca

Karalic je napisao(la):
Bolje Ti je ne cekaj , nego odmah noz. Dosta je toplo, da bi rizikovao da majka, pa da radi noz.
Ja bih, naravno da ga izlečim ako mogu, a nož je tu ako procenim da se stanje naglo pogoršava. Naravno da ga ni slučajno ne bih koristio za ishranu ako ugine.
 

Maestro

Banned
Učlanjen(a)
17 Mar 2009
Poruka
1.579
Lokacija
skoro Beograd
Odg: Uginuca janjaca

@cukaneca
Nešto slično kod mene u familiji, burazer mislio da se prejelo (kaže da dao dosta zrna), ali izgleda da nije. Pustio mu malo krvi, ali i dalje neveselo i kaže da mu se čini da je malo naduveno. Planira sutra da pozove veterinara.
Možda neko od ovih naših stručnjka-forumaša ima neku ideju?!?!

:ppozdrav:
 
Vrh