Ubodni kapljači, kapalice

Kornelius

Član
Učlanjen(a)
23 Nov 2011
Poruka
168
Lokacija
Bečej
Ja sam izvadio onu unutrašnju prozirnu plastiku kakvu imaš na slici, jer se zapušivalo, imam obični filter i 125 kapljača na 3 kraka creva.

 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
427
Lokacija
Beograd
To je više neka meka gumica koja pritisne te kanale i ne dopušta vodi da teče brzo. A koliko ti troši vode sistem? Ili jedan kapljač?
Ja te kapljače sa slike recimo koristim za cveće na terasi i nemam filter- čistim je češće, a voda je sa česme.
Nisam siguran da li daje baš 4 l/h ali voda kaplje ne toči, jer sam ranije koristio neke mikrorasprskivače podešavajuće od 0 do 60 l/h.
 

Kornelius

Član
Učlanjen(a)
23 Nov 2011
Poruka
168
Lokacija
Bečej
Ja mislim da ta gumica postoji da bi svaki kapljač baš kapljao a ne da curi kao kod mene i puštao vodu tek kad je 1 bar u sistemu, i pri isključivanju da neuđe vazduh u sistem. Jer kod mene ti bliži kapljači do pumpe pre će početi zalivati, znači i više nego oni zadnji, ali na tih 20m mislim da je neznatna razlika. Jednom sam merio količinu,ali neznam već, meni je uključena pumpa od 2 do 5 minuta. Meni sistem troši rastvor koliko biljka prihvati, ostalo se vraća nazad u rezervoar.
 

Kornelius

Član
Učlanjen(a)
23 Nov 2011
Poruka
168
Lokacija
Bečej
Davno sam ja to kupio, kad smo počeli, u Agrouniji Zrenjanin-Mužlja . Ali ima kod nas i u agroapoteci, valjda ima i tamo.
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
427
Lokacija
Beograd
Ako su sa kompenzacijom onda su oko 15 din komad, a ako su obični onda oko 12. Negde je jeftinje negde skuplje, mislim ako uzimaš do 100 komada i nije ti bitno koliko košta važno ti je da šljaka.
 

nikaragva

Član
Učlanjen(a)
16 Mar 2013
Poruka
448
Lokacija
B. Palanka
Kako bih mogao da izvedem sistem za svece, a da to bude neprimetno? Ovako mi deluje previse budzevine oko cveca :)
Zalivao sam jedno vreme, ali sa nekim primitivnim sistemom, iz flase u to koplje, i vidi se razlika izmedju cveca. Kada zalivam starinski, sve ode izmedju susptrata i saksije u tanjir dole. Ovako su koplja zadobena bukvalno u koren i tu nakapavaju. Malo vise vode i stane.
Mislim sam da napravim neki sistem, za nekoliko saksija, ali da bude sakriveno nekako, da ne izgleda kao skalamerija neka :)
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
427
Lokacija
Beograd
Kod mene ne može, a da ne bude neka skalamerija. U pitanju je dvorište moje kuće. Postavio sam polietilensko crevo fi 16mm u koje sam ubadao štelujuće kapljače. Ubodeno je oko 60 kapljača. Tako da zalivam odjednom dva reda oko staze i dva cvećnjaka koja se nalaze na sredini travnjaka. Svaki red i svaki cvećnjak ima svoju slavinicu, a glavni vod fi 25 mm je ukopan u zemlju. Na najnižoj tački mi se nalazi šahta gde imam brzu spojku na koju priključujem pumpu i zalivam sve odjednom. Ne idem više crevom od žbuna do žbuna. Ostavio sam i izvod za mali rasprskivač za travnjak. 
Poslednja izmena:
Vrh