Da, ovo vreme je sasvim normalno za ovo doba godine, i uopste ne smeta vocu, pa ni lozi. Verujem da i vi, kao i ja, pratite dugorocnu vremensku prognozu, koja kaze da ce zima biti u granicama normale, tj. da nece biti ekstrema, ni previse hladno, ni previse toplo. Medjutim, godine kao sto je bila 2011. sa ekstremno hladnim vremenom, gde je u mom kraju zabelezeno -28 C, kada su plantazni vinogradi jako stradali...dok klasicni vinogradi su pretrpeli neznatne stete, jer je dubok sneg stitio lastare od izmrzavanja. Meni je tada stradalo 60% cokota, a bilo je, u zavisnosti od sorte, i cak do 80%. Generalno, neka temperatura do -22 C nece mnogo ostetiti vecinu sorti kalemova, ali sorte kao sto je vranac, koji ne trpi nizu temperaturu od -14 C, ili jos nekih sorti, koje imaju debeo lastar, koje imaju siroko "srce" (neke stone sorte), koje mogu da istrpe i do minus 17-18 C. U vecini slucajeva se ne mozete izboriti sa ekstremno niskim temperaturama ali, uvek ima ali, na neki nacin mozete uticati da stete ne budu velike. Jedan od nacina je da poslednja dva prskanja budu obavezno na bazi bakra, plavim kamenom, ili bilo koje sredstvo koje je srodno sa pomenutim sredstvom. U tom slucaju insistirate na tome da lastari sazru, ne ostanu zeleni, kada budu podlozni izmrzavanju. I jos nesto, u vinogradarstvu ne bi trebalo upotrebljavati uopste ureu, zaboraviti na nju, jer njenom upotrebom ne dozvoljavate cokotu da pravilno sazri. Eto, trudio sam se da iz svog iskustva, ne malog jer se vinogradarstvom bavim, pa moze se reci od kad znam za sebe, jos je se moj deda bavio uzgojem vinove loze...pa otac, sada i ja, na neki nacin pomognem licnim primerom.
I naravno pozz od Srdjana...zupa100