Turske sirokoredne sejalice

Nije valjda da kukuruz stigao do 35 din? :D
Ja imam sakalak, isto riknula creva, zamenio sam o svom trosku.. Lezaj na disku nisam nasao u originalu pa sam stavio uzi. I probao sam direktnu setvu sa turbo diskom, negde sam kacio slike, ali ne znam sada u kojoj temi.

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Krenuo kukuruz gore, prebacio 20 din pa se mislim to je to ide na 35 pa da se spremim na vreme 😂

Ta creva su najmanji problem, to se nadje u kvalitetu. Relativno su kratko one kod nas da bi neko dao neki veci sud ali po ovim recenzijama koje gledam izgleda da seju ok, vecinom su to kopirane zapadne sejalice..

@milan11
Moja HMS ima disk ulagače za sjeme i gnojivo, ali nema ostalu dodatnu opremu za direktnu sjetvu. Sijao sam lani kolegi jednu parcelu za pokus, ozimi pokrov je bio u pitanju, jako puno mase je bilo, sve sami buseni, i bilo je posijano korektno. Treba ići sporije i dublje nego u normalnim uvjetima.

Ja sam probao 2021 sa mojom Sakalak bez onih dodataka za direktnu setvu da posejem 2.7 direktno kukuruz na skoro cistoj njivi gde je ranije pokosen i izbaliran ovas. Povrsno sam je samo nastelovao, mozda je trebalo jos malo da pojacam pritisak i dubinu da dostelujem ali je lepo usejalo ono gde sam proveravao na nekih 4cm otprilike. Vlaga je vec krenula da odlazi, nazalost nije bilo kise nakon setve sve do avgusta tako da je niklo samo 50-60% biljaka koje su uhvatile vlagu. Uz kombinaciju tropskih vrucina i bez vlage porastao je do 6-7 lista i osusilo se vise od pola biljaka. Ostatak je je zivnuo nakon kise koja je pala pocetkom avgusta ali sam ubrzo oprskao totalom pa nisam ispratio kako bi se te biljke razvijale dalje.
Ovako je sasvim ok sejalica, lepo seje i osim creva koja sam zamenio o svom trosku nisam imao drugih problema doduse sejala samo za sad 3 sezone i ima posejanih oko 150ha. Mozda je relevantnije iskustvo gde seje vise.

Ako i bez dodataka za direktnu setvu uspe da useje nekako onda bi sa njima trebalo da moze da useje kako treba. Nije da planiram da radim direktnu setvu ali ako se odlucim da kupim takvu sejalicu ne bi zalio to jos malo para da uzmem te dodatke pa nek se nadje ko zna.
Da li je neko imao problema sa rasporedom u redu ili sa manje/vise posejanih biljaka po jedinici povrsine ?

"Direktno" moze samo ako je njiva obradjivana u jesen. Tipa sklonis raz,ovas i slicno u prolece pa posejes direktno.Inace u tipa lucerku ili tako nesto sto nije skoro obradjivano nema pojma.Bar ova moja sakalak ne moze,napravi kanalic centimetar i tu ostavi zrna i ne moze da pokrije.Te turbo diskove nemam pa ne znam kako bi islo sa tim.

Verovatno je tako za zemljista koja nisu dirana godinama, nisam probao pa ne bih mogao da dajem sud o tome. Ovo sto je orano u jesen pa posejan jari ovas u februaru, pa nakon kosidbe, sakupljanja i baliranja je uspelo da poseje i ako je i tu bilo sabijanja zemljista nakon svih operacija nakon pripreme.

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

To nisu no till sejalice,to sto nekad moze da poseje je druga stvar,da ona spada u grupu no till masina usejala bi u suvu slatinu bez problema i zatvorila seme i utisnula dobro da ne gubi vlagu.Nemaju te sejalice prvo tezinu za no till,a drugo nemaju ni opremu za to,nije samo turbo disk u pitanju ili oni dupli sto sklanjaju masu ispred,ima tu jos sto sta potrebno za dobar rad u no till uslovima.

Ova njiva je obradjena godinu i po pre setve. Sejano je direktno u strnjiku narednog proleca. Probao sam samo da li moze, ali ne bih radio jer nemam za djubrivo.
e336560e01f2e69a8f24156c8ab37632.jpg
714543763062fa17463123bced7db6ad.jpg

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Nazad
Vrh