Tumosan

Nebojša ne znam kakva je situacija sada sa delovima menjača ali onda pre par godina nije bilo. I ako se dobro sećam, bio je jeftiniji menjač. Al ajd, sve je otišlo gore. ... Ostale potrošne delove verujem da uvek imaju na stanju. Firma i serviseri su za svaku pohvalu, ali bojim se da tumosan možda i nije... Nadam se da grešim ali ostaje da se vidi.
Tako priča vlasnik traktora,ne verujem da je nešto imao potrebe da laže.
Još je kukao na uključivanje prednje vuče i na neki ventil vezan za kipovanje jer ih je i to zezalo.
Ma da i teraju ga radnici pa treba i to uzeti u obzir .

Ima i do glave koja ga vozi kod nas su nije tumosan al je kinez nije radio jedan klip duvao ispod dizni i oni su tako radili sreca u nesreci otkinu auspuh i ostane tako traktor.. Brave na vratima izlomljene lampe porazbijane, zadnje staklo nema amortizere vec ti lupa ceo dan iza ledja,pukla 2 nosaca rezervoara to se niko nije setio da zavari.. Vozilo se uvek 2-3 osobe u kabini rucku za ukljucivanje kardana iskrivili moralo se namestiti radi il 1000 il 540 nema izmesju polozaja.. Traktor 2014god sa 2600sati
Nas je 2016 i ima 2000sati kao da je juce izasao iz av

Tumosan 8105,fabricki je stigao sa elektricnim kompresorom za vazduh kojo nije bas dugo radio kako treba. Da li je to neko menjao i ugradio redovan spoljni kompresor za vazduh i koji? Takodje drugar muči muku sa kontakt bravom. Da li neko ima iskustva sa ovim?

Ni onaj originalni kompresor koji se pogoni preko remena nije dobar a o električnom da i ne trošimo slova....
Ustvari onaj originalni na remen bi bio dobar ali da dobija pogon sa posebne remenice na radilici, a ne onako kako su turci povezali. Znači ako drugar bude ugrađivao drugačiji kompresor neka ide samo na varijantu pogona kao na Torpedu ako ne želi da mu se otkine osovina od alternatora i završi u hladnjaku.
Kontakt brava? Šta je problem konkretno? Dobar električar će nabudžiti bilo koju drugu bravu (ako nema originalne) a releji će je zaštiti od preopterećenja.

Ni onaj originalni kompresor koji se pogoni preko remena nije dobar a o električnom da i ne trošimo slova....
Ustvari onaj originalni na remen bi bio dobar ali da dobija pogon sa posebne remenice na radilici, a ne onako kako su turci povezali. Znači ako drugar bude ugrađivao drugačiji kompresor neka ide samo na varijantu pogona kao na Torpedu ako ne želi da mu se otkine osovina od alternatora i završi u hladnjaku.
Kontakt brava? Šta je problem konkretno? Dobar električar će nabudžiti bilo koju drugu bravu (ako nema originalne) a releji će je zaštiti od preopterećenja.
Kako da otkine osovinu alternatora pobogu Sinisa?sta se tu desi za takav ishod?

Hebeš ga i ja bih voleo da nisam u pravu. Ali nažalost, bio sam prisutan kad je 9115 Tumosan otabačio osovinu zajedno sa remenicom a ventilator je poneo tj uneo u prostor između njega i saća hladnjaka i probilo hladnjak.
Nažalost davno je to bilo i neću se tačno setiti kako ide prenos za pogon kompresora, ali znam da ima dva remena. I to toliko napreže alternator da je čoveku kod nas u dvorištu otkinulo osovinu na živo. Serviseri su došli, izbacili su taj kompresor a stavili još goru varijantu-električni kao onaj sa pijace za duvanje auto guma.... Mislim da sam pisao u temi.. Ili ipak nisam? Prelistaću.

Prelisto na brzinu... Izgleda da nisam pisao o tom kvaru...
Usput sam video snimak čoveka iz Sombora i tamo se relativno vidi remenje pa me potsetilo.
PK remen tera pumpu za vodu i alternator a španuje ga automatski španer. Kompresor klime i kompresor vazduha dobijaju pogon preko pumpe za vodu a svako uključenje bilo kojeg kompresora onaj automatski španer isprati zatezanjem pk remena. Osovina alternatora je izgleda malo tanka za to opterećenje i malo predugačka pa je nakon nekog vremena posustala. Možda se to desilo samo ovom iz našeg sela, možda se neće više nikome to desiti. Ne znam. Ali ne mogu a da ne upozorim na nešto što sam video da se desilo.

Jel si ti video kako stoji na 8105 ili pričaš u prazno. Kako da otkine osovinu od alternatora to objasni a nije ni čudo ako ima stručnjake. Kompresor i klima dobija pogon preko vodene pumpe klinastim remenom a sve ostalo ide na pk6 fabrički je tako povezano kod nas do sad nismo imali problema.

Isto kao i na 9115. Što bih pisao u prazno tj napamet? Bukvalno sam stajao pored traktora kada je čovek ušao u njega, zaverglao ga i kad je traktor upalio otkinuo je remenicu ko **greška ti. Pitaj momke iz Agro cesle ako meni ne veruješ i ako je ostala ista ekipa servisera. Tumosan 9115 iz Đurđina jedino se ne sećam koje godine je bilo al oni sigurno pamte jer je došao i neko sa vrha da ustanove šta se desilo. Kad su videli da je sve tako kako je prijavljeno, onda su prionuli na popravku.
Što se tiče objašnjenja kako je mogao polomiti.... Napisao sam u prethodnom postu i mogu opet. Automatski španer prati svako opterećenje remena tj uključivanje-isključivanje tako što zategne i popusti remen po potrebi. Zato se i zove automatski španer. Osovine to trpe ali ne bi smelo biti ni govora da popuste. Zašto se to kod ovog desilo nzm, da li je loša izrada osovine, previše udaljena remenica od ležaja tj oslonca..... Nemam pojma, ali da se desilo, jeste sigurno! Da li će se još nekome desiti nzm. Ali da ne upozorim nekoga na mogući scenario ne mogu. Btw s tim delom čovek nije imao problema. Bilo je sa rolerima, palicom menjača, čak mu je i kućište razvoda motora probio neki nedovoljno zategnut vijak srećom bez posledica. Ali ovo sa osovinom nije ništa čačkano od strane servisera ili vlasnika dok se nije desilo. Znači fabrički namešteno a realno ni nema šta da se zahebe pri sastavljanju....

Evo sad mi palo na pamet nešto. Možda je alternator na 8105 drugačiji, deblje osovine ili je remenica bliža ležaju... pa zbog toga nema problema. Nzm. U svakom slučaju da sam na mestu Spajkijevog kolege ja bih ugradio kompresor na remen ali na način kao što je na Torpedu. Za svaki slučaj.
Nemoj se ljutiti Atila. Nije meni namera da pljujem po traktoru. Samo pišem šta se desilo na ovoj 115-ci iz sela.
A setio sam se i razloga zašto nisam pisao o tom kvaru. Vlasnik mi je zabranio da pišem jer su ga tovarile kolege poljoprivrednici iz drugog sela (pozdrav bajmočani!) koji su pratili temu.

Nazad
Vrh