Trnavac

Pozdrav Trnavac :bravo: :ppozdrav:
Vidim da imaš vinograd.
Da li možeš da nam objasniš način rezidbe, kada režeš i kako ? ::vino::

@Majstor Gera.
Pozdrav druze! Vidi rezidba se vrsi normalno u prolece ko i drugi vinogradi, ali mi sacekamo da se pupuljke dobro razviju, da se vidi sta ostavljas , a sta cistis.
Kada pogledas koja bi bila najbola pupuljka, one druge ostranjujes i na jednoj grani ( koja lezi na zicu )
4-5 pupoljke ostavis, tako da kasnije vidis koja je rodila ostaje, koja ne ona se cisti li pesi, kako ko zove.
Posle rezidbe, kad i kako izrasta, tako ga zavlacim u gornje zice koje su u 3reda po 2.
I dok to radim ja izdvajam one prutove i skidam ih koji nemaju rod, eventualno ako mislim da bi taj bio dobar i prav, za nazednu godinu. Jer sve sto ih je vise, (mislim na gustinu pruta ) toliko je grozdje sitnije, tako da sve regulises sam po tvome misljenju.
Taj vinograd radimo samo mi iz kuce (porodice), radnike koristim samo u branju.
U pocetku sam ga orao, vocnim plugcicima, ali sad samo podrivam podrivacem. Evo jedne slike mog oca u podrivanju! :ppozdrav: :D
mc6s76.jpg

a ovako izgleda zavrseno, podrivanje.

htfmly.jpg

Post je spojen: [time]1296531857[/time]

n5hf9x.jpg

2q81oyh.jpg

...ovako, ram je od Leskovackog LIMID pluga, a glave su kravlji plug, tj. nemacki divlji vepar.
To znaci da su plugovi prilicno tezi i idu u zemlju ko ludi.

t9z8fm.jpg

2ceke82.jpg

Valjak je pravljen od jedne prese za papir koja je nadjena u odpad starog gvozdja.
Lagere nema , vec ima kuciste od DVOKOMPONENTNE plastike, naravno sa mazalicama.
Oblozen je gumom i nema da lepi zemlja, Ferga ga nosi sa teskocom, malo mu lickaju prednji tockici, ali kad je na zemlji vuce ga super.
Koristim ga samo posle setve deteline.
Ako jos ima pitanja , tu sam :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav: :cao:

Nazad
Vrh