Tretiranje stone jabuke nakon berbe

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.070
Lokacija
Apatin
Naslov jeste malo duži, ali me zanima kako je to kod nas regulisano zakonom, a kakvo je stanje na terenu.

Interesuju me stone sorte koje spadaju uglavnom u jesenje i zimske vrste. U nekim zemljama je dozvoljeno zaštititi plodove voskom ili nekim preparatima da bi duže ostale sveže, čak i nakon nekoliko meseci u hladnjačama.

Znači ne zanima me period dok je na stablu, nego period nakon berbe.
 

talianu

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2009
Poruka
10.111
Lokacija
Lokve-južni Banat
Od malih proizvođača ne verujem da neko tretira plodove nakon berbe.Da bi plod bio postojaniji nakon berbe treba voditi računa u o njemu dok je u vegetaciji tj na drvetu da bi koliko toliko sprečio neke skladišne mane i nedostatke.Ja sam recimo u martu imao problem sa GS neke pegice su se pojavile,morao je sav u kominu.
Lično ne tretiram posle berbe ni sa čim.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.070
Lokacija
Apatin
Ovde postoje hemijska sredstva kao što je tehnologija poznatija pod nazivom SmartFresh, ali ima tu i opcija da se voće premaže sa tankim slojem pčelinjeg voska što je prirodnija metoda. Sistem delovanja je jednak u oba slučaja, zatvaraju se pore radi sprečavanja etanola da prodire u voće i pokreće proces zrenja, a u isto vreme delimično sprečava gubitak vode iz plodova (pa nema smrežuravanja).

Ovo nisu čudotvorne tehnike koje mogu očuvati voće na neograničeni period, već samo produžiti izgled svežine za nekoliko nedelja.

Pored ovih metoda, ima i onih tretiranja protiv bolesti i štetočina na plodovima dok su uskladišteni.
 
Vrh