Tresnje

MarkoKS

Novajlija
Učlanjen(a)
28 Okt 2013
Poruka
6
Pozdrav svima, ja sam Marko, iz Krusevca, diplomirani sam inzenjer masinstva, i zadnjih godina sam bas "upecan" na poljoprivredu, pre svega mislim na voce i povrce. Nekako mi je logicno da ce ljudi uvek morati da jedu, i da od toga moze da se napravi dobra biznis...naravno svestan sam da je ovo jako skupo i nesigurno "zanimanje", ali sam ipak odlucio da ove jeseni zasadim 200 sadnica tresnje. Danas sam bas odneo zemljiste na analizu i odlucio sma se za Burlat. Na ovaj forum sam dosao u nadi da cu dobiti neki savet, sugestiju ili da cujem da li je neko imao iskustvo sa ovom kulturom. Interesuje me koja sorta je dobar oprasivac za Burlat za pocetak, a kasnije sto vise informacija vezanih za sam nacin sadnje...

Poslednja izmena:
Sto se tice sadnje imas vrlo raznih misljenja, al eto npr. mislim da je mnogima se stav slaze sa ovim: rupe oko 60-80 cm sirine 50 cm dubine - ali mnogo bolje je duboko oranje bar 40-ak cm dubine
Slavol, hidrogel su dobri preparati koji ce pomoci mladim sadnicama u razvoju
Stajsko djubrivo je bolje odgore iznad korena da se primenjuje
Podloga: sijanci divlj. tresnja i magriva - kasnije prorode duzeg veka
kolt (i jos kojkakve) - ranije prorode, kraceg su u proseku zivotnog veka
Jedino izbor sorte meni bas nije po jusu - zasto jednu sortu? Opet se ogradjujem da je to moje misljenje i ne mora ga niko primeniti.
Razlog je u tome sto ti berba stize na svakom stablu u isto vreme, trebace ti dosta vise ljudi nego da imas neki vremenski raspon u branju (to se postize sa izborom vise sorti razlicitog vremena zrenja), taj problem imaces i sa prodajom

Pomoc ove godine su mi se 4 stabla tresanja osusila starosti 20+god. i ostala mi je jos jedna starija 30+god. ispred kuce lepa rana sorta koja vec u maju mesecu zri cuo sam da je u pitanju neki crv ili neka nova bolest sto do pre dve godine nije bilo?Cime i kako da zastitim ovu preostalu tresnju jer bi mi bas bilo zao da i nju s...e u koje doba je treba prskati kojim preparatima bilo sta samo da je sacuvam?!

@MarkoKS što se tiče sorti i oprašivanja predlažem ti neko duže piće i da pročitaš temu o trešnji.U "temi" imaš razno razne detalje koji će ti koristiti.Izače kao referenca za zrenje trešnje i berbu (što te najviše interesuje,jel) uzima se zrenje Burlata u Ritopeku i Grockoj uopšte.Ako nisi u Sremu i to okrenut ka Dunavu ili na potezu od sela Višnjica u Beogradu pa do Smedereva po pobrđu Šumadije uz Dunav teško da ćeš ispratiti datume.Razlog je to jer je Trešnja biljka poreklom sa istoka i puno joj više znači to jutarnje sunce uz refleksiju Dunava nego li i 4-5 popodnevnih sati više.Sve ovo u vezi mikro klime ti pričam zbog kasnijih sorti jer ako ti zakasne nedelju dana stižu te poljaci i možeš reći laku noć onoj primamljivoj ceni zbog koje svi sade pomamljeni za parama.Dobro prouči temu i sorte pa ako nešto treba javi se u temi za savet.Pozdrav i dobro došao.

@Ubovicratko: Verovatno si u pravu za ovo,da bi trebalo da posadim nekoliko sorti...sta mi predlazes jos pored Burlata? Rodjak od koga uzimam sadnice mi je predlozio i Karmen i Dura Nero, znas li nesto o ovim sortama? Ja sam planirao sadnju za subotu sledecu, nasao coveka koji ce mi kopati rupe sa nekom masinicom...inace sadnice i jesu na Magrivi i Divljoj tresnji, sad samo cekam analizu zemljista da vidim koja bodloga je bolja za moju njivu. Sto se tice oranja, tu je deda poorao ali najviseje isao do 30cm, nije mogao dublje zbog traktora, ali kaze da je zemlja lepa, meka i rastresita...inace t mi je nadmorsak visina oko 200-210m...

- - - - - - - - - -

Ok Zile, ali nemam vremena iskreno da sednem sada i da procitam sve stranice, zato sam i pisao ovde u nadi da ce neko videti i pruziti mi neku pomoc...Sve ovo sto si mi rekao za Burlat si u pravu, to znam, razgovarao sma sa mojim rodjakom o tome, od koga cu uzeti sadnice, on je inace iz Velike Drenove, to je selo sa najcuvenijim kalemarima, verovatno si i cuo, elem, on mi je rekao da Burlat par dana stize pre u Beogradu, Grocka, Ritopek itd...naravno da bih zeleo da zakacim i ja sto bolju cenu, onu prvu, zato reci mi molimm te, sta mi predlazes da sadim, koju vrstu, moje selo je 15-tak km od Pojata ka Raznju...i ima oko 200-210 n.m....?

Eh pa zato sam ti i ispričao koliko je mikro klima važna jer pravi razliku od nedelju,dve u zrenju baš kad se lomi cena.Ovde recimo dva brda od Dunava sve kasni za po nedelju dana.U principu do prve nedelje juna je ovde ona najjača cena,mada i to može da varira ako kasni rod,itd.
Kako će se tu kod tebe pokazati ukoliko nema trešnjara baš u blizini,samo nebo zna.Visina ti je dobra zbog mržnjenja,ukoliko nema nekih hladnih planinskih strujanja.U principu sa burlatom stižeš sigurno. mada bude godina i kad on omane pa se vadiš na pozne.E sad kol'ko će ti pozno biti te pozne sam proceni.

- - - - - - - - - -

Izvini zaboravi da ti odgovorim za sorte.Pored Burlata ja bih posadio 40% ako ne i pola poznih sorti.Dakle proverene Herc po koju doktorku tj. Germedofsku, (po koju jer je sitnija al' naj naj oprašivač) Lionsku Ranu i Sunberst .

@zile Lionska rana i doktorka to je ista sorta samo drugi nazim i jeste sitna i treba je izbegavati,burlat sazreva u isto vreme tako da doktorka nema prodju vec vise od 10-15-god,i ako ide ide za vise od upola cene od burlata,jedino sto dobro rodi,ma da za transport nikakva.Germanofonska je krupna ali hoce da omane neradja svake kodine,zasto neznam,i dolazi u junu mesecu(moje misljenje ali samo moje misljenje koliko sam pratio ove godine cak mislim da pocinje da cveta kad burlat zavrsava cvetanje)

Onda cu definitivno da posadim vise sorti...nazalost nema tresnjara tu oko mojih parcela, bilo je nekada, ali sada uopste...razmisljao sam se izmedju dunje i tresnje i ipak se ove godine opredelio za tresnju, a dunju nameravam sledece jeseni... e sad, zvao sma rodjaka i kaze da se raspitam kakve su vrste Karmen i Dura Nero, a predlozio mi je da posadim silviju, sunberst kao i neku sortu New Star, kaze da je ona bas dobra sorta, ne znam da li ste nesto culi o tome, pa ako imate komentar, znacilo bi mi...:)

@darko1973 pa i napisao sam herc i doktorka al se onda setih da možda čovek ne zna pa sam nadovezao zvanične nazive.:bravo:Piše i to da je Lionska rana sitna.

@MarkoKS Ostajem pri onom što sam već napisao,Lionska rana je sitna i tačno je što kaže Darko da nema neku cenu al' je kao oprašivač je naj najbolja za burlat i ubaci slobodno po koju.Herc se u cvetu preklapa sa burlatom,nagledao se 1000 puta mada opet mikro k. :) možda se ponegde i maše od starih ubaci po koju šarenu ili belicu. Od tih novih ja sadim jedino Sunberst a sve te ostale niko nit' je video nit' je probao.

završio danas sa sadnjom,izasao na 130 komada:pcelac::,ostalo mi da ubacim na oba mesta po par belih za slatko.uhvatih danas jedva lepo vreme kazu sledeća nedelja kiša non stop.posadio 60 burlata 10herca 10 blek stara 30regine i 20 kordije.zna li neko gde imaju neke krupnije belke da se uzmu?

Nazad
Vrh