mealy
Član
Ne samo na nivou Jugoslavije, znalo se i na nivou opstine koje selo sta proizvodi.
Oduvek je bilo da se u Vinci proizvodi povrce a u Ritopeku voce. Zasto? Pa zbog pogodnijeg terena. Ritopek je padina ka Dunavu, osuncano, provetreno, ne zadrzava se voda, padina je ka istoku pa od jutra ima sunca plus refleksija sunca od Dunava.
Ja sam posadio tresnje u njivi i bogami trecina parcele je upitna dal tu moze tresnja, polako se sve vise njih susi a siguran sam da je razlog zadrzavanje vode, jer tu gde se suse se najduze zadrze bare i oseca se sparina i smrad.
Parcela se nalazi na podrucju koje se u katastru naziva "ravno bostaniste", ako znamo da bostanu treba vode pa dodamo i naziv ravno, sve vam je jasno, kakve crne tresnje, pa tu samo bostan uspeva i povrce koje trazi vodu tipa paprike.
Ideja mi je da sta se osusi, tu vise ne sadim nista. Ionako imam i previse posla i ulaganja nepotrebno, samo mi fali da radim drenaze i ponovo sadim, nema sanse.
Probaj Colt podlogu, ako nadjes zdravu, ona od svih podloga za tresnju navodno najbolje podnosi vlagu (naravno, to ne znaci da treba i da moze da pliva u bari).. Mislim da i Gizela 6 relativno dosta podnosi povecanu vlagu... Sto se tice svih podloga za tresnju, magriva najteze podnosi valgu i tesku zemlju, tako da, znas makar sta ne treba saditi...I naravno, ono sto sam ti pre pomenuo, bankove, izdignes ih jedno 30tak cm iznad ostatka zemlje, i to ce puno da pomogne u vlaznijim godinama...
Ali, u sustini se slazem generalno sa zakljuckom da, ako neka parcela i zemlja nisu pogodne za tresnju, neprofitabilno je na silu saditi i uredjivati (iako teorijski moze sve da se poboljsa), makar sad mogu u Srbiji na dosta lokacija da se nadju parcele koje se ne obradjuju, ima ih u nekim krajevima kolko oces, a mora da ima i neka da je pogodna i za tresnju a da ti je relativno blizu...