Takođe mislim da je ta osunčanost izvikana. S obe strane stabla imam podjednako krupne plodove, u slično vreme i stignu, jedino na starim baš zagustelim krošnjama one unutra jedva stignu da sazreju.
Ti si u stvari ispricao kako bi formirao tresnje, a ja radim sa ovim sto imam, krenuo sam u vazu pa se sad vadim necim nalik na zbun neki. Ne vidim kako bih iz ovog što imam prešao na jelku? Šta sad ispada vaza kao uzgojni oblik propast?
Mene zanima da mi neko slobodno otvoreno kaže i pomogne šta da radim sa ovim što imam. Bolje od ovog ne umem.
Džabe mi skretanje pažnje na koliko minuta i sekundi je primerak koji je loš, sadnice su šarene izgledom, ima tu svakojakih čudesa
Bilo je i lomljenja grana traktorom, i ptice i đavoli.
Zamislio sam to tako da mi ramene grane nose što više bočnih na spolja, a sama ramena da ide ravno u vis relativno. Tako bih dobio nešto kao 3-5 vretena (zavisno od broja ramenih grana), vretena koja nemaju grane na unutar krošnje.
Tako 4:18 npr, ja i želim da se ove dve tri skoro uspravne, razgranjaju. Šta drugo pa da radim sa njima? Starije sadnice nisam bio tako često rezao i eno ih tamo gore u nebu.
Kada se razgranjaju, tu će biti dosta konkurencije pa porast usporava. Tu onda dobijem još dve tri bočne na visini koju mogu dohvatiti.
Bočne koje sam manje prekratio je jer želim da se manje razbujaju ali da se svakako razgranaju ove godine. Opet iz iskustva sa starijima, ako se ne prekrati ode ona pravo do komšinice sadnice.
Gde ne kapiram?
Pusti slike lepih voćnjaka na 4x2 na magrivi radi 100 ljudi oko njih sa kanapima, ima toga na google koliko me volja, šta ja da radim s ovom načetom vazom je pitanje.