Trešnja, Gisela 5 i Gisela 6

mornar

Član
Učlanjen(a)
8 Apr 2017
Poruka
718
Lokacija
Smederevo
U ovom video zapisu gospodin izjavljuje kako nije zadovoljan sa MAGRIVOM nije ispunila njegova ocekivanja i posegao je za MNOGO SKUPLJOM PODLOGOM [i verovatno sa podlogom sa kojom se ranije nije sretao vec je dosao do nje putem interneta] a mozda i podlogom koja dosada nije bila u Srbiji] a pri tom nisam cuo ZASTO JE TOLIKO RAZOCARAN U MAGRIVU, [moja prva pomisao je bila da je izabrao asortiment koji ne pleni sa krupnocom ] medjutim onda Davidovic kaze da je sve prodao u njivi po 250 dinara sto bi trebalo po logici da znaci da je to super.Domacin dobija pitanje kakav je ukus [iako je ukus totalno nebitan kada je tresnja u pitanju bitna je samo krupnoca] Inace tresnjar je vrhunski ali sta ga je razocaralo ...
 

mihailo1

Član
Učlanjen(a)
2 Nov 2016
Poruka
68
Lokacija
Podgorica
@karlos - na kom razmaku si sadio Gizelu? Kako si zadovoljan sa tim razmakom sada (nakon nekoliko godina od sadnje)? (Po pitanju obrade, roda, prolaska mehanizacije)
To je Gizela 6 u pitanju?
 

karlos

Član
Učlanjen(a)
25 Maj 2013
Poruka
122
Lokacija
smederevo
Jeste gizela 6. Nija bas ona toliko krzljava podloga kao gizela 5, nesto izmedju krzljave i bujne podloge. U zasadu koji mi je u 5-toj god razmak mi je 4,2 mt. Nemam mali vocarski traktor, koristim klasican Srpski traktor ferguson, kupljen 80-tih godina proslog veka, i taj razmak mi je mali za moj taktor. Vec je tesno kada prolazim u junu pre rezidbe, kada berem kordiu i reginu. Nisam hteo da ostavljam vise jer bih izgubio jedan red. Ovako cu polako izmedju redova dok ne kupim manji traktor, mada bi teorijski trebala velicina krosnje da izgleda slicno u 6-toj god.i u 10-toj i 15-toj god.
U drugom zasadu u trecoj god.je razmak 4,5mt i ne bih ti preporucio manji razmak od toga za gizelu 6, jedino nesto malo manje ako imas bas mali traktor. U redu mi je razmak na oba mesta 2,3 mt.i mislim da je to ok.
Zadovoljan sam podlogom, uzgojnim oblikom,rodom. Laksa je za rad i ne trazi bas idealne uslove kao gizela 5.
Slikano pocetkom maja ove god.zasadi stari 5 i 3 god


 

mornar

Član
Učlanjen(a)
8 Apr 2017
Poruka
718
Lokacija
Smederevo
ZA KARLOSA Prvo bih te pitao ako bi se sada odlucivao za asortiment dali bi se pre odlucio za BLACK STAR I GRACE STAR ili bi prednost dao KORDIJI I REGINI zatim dali su opravdale poverenje kordia i regina i trece me zanima ako je susno prolece kada kreces sa navodnjavanjem kap po kap i koliko mu vode dajes tj dali to ide non stop ili se dozira otprilike na oko VELIKI POZDRAV ZA TEBE
 

karlos

Član
Učlanjen(a)
25 Maj 2013
Poruka
122
Lokacija
smederevo
Prednost dajem grejs star i blek star, pogotovo grejs jer je krupnija i srednje rana ,ne prskas protiv muve. One su najbolje iz te serije " star " samooplodnih sorti( lala star, blaze star....), nije bas kao sto kaze onaj na snimku na prethodnoj strani , da su sve iz te serije dobre, pa i sami italijani kazu da postoje bolje sorte u istom periodu zrenja. Dobre su i kordija i regina, pogotovo na gizeli, mada ni tada ne radjaju obilno svake godine kao grejs i blek star. Dobra kordia i regina su trazene na otkupu, jer tresnje dugo ostaju zdrave posle berbe. Kada bih opet sadio, sadio bih isto kao noviji zasad : grejs star, blek star, ferovija, kordija i regina ( bez famoznog burlata, koji kada stigne kod mene, vec mu pala cena, a i radja manje od ostalih sorti sto imam). Mozda bih samo ubacio novu sortu rocket.
Kada sam se raspitivao za navodnjavanje kod rasadnicara gde sam kupio tresnje i koji ima i svoj zasad i kod druga koji godinama unazad zaliva tresnje, rekli su mi slicno, da je bolje, kao svako zivo bice, da ima vode cesto, ali po malo. Bolje po 25 litra na 4 dana, nego 50 litra na 8 dana. Nemam neke dozere ili senzore u zemlji za vlaznost, zalivam odprilike, na oko. Ove godine je jos u aprilu bila susa, vidis na slici kako mi je jos pocetkom maja ispucala zemlja. Poceo sam jos u cvetanju da zalivam na svakih mozda 4-5 dana, po 4,5,6 sati. Ne verujem da su se nekad zalivale tresnje tako rano, ali ova godina je bila specificna. U maju i pocetkom juna sam malo cesce i duze zalivao, mozda na svakih 3,4 dana da dobiju vodu. Normalno posle kise ih nedelju dana ne zalivam. I u avgustu sam 2,3 puta zalivao zbog roda za sledecu godinu. Ne znam i koliko je to ispravno, verovatno sve to varira od zemljista, starosti stabla, podloge.
 

mihailo1

Član
Učlanjen(a)
2 Nov 2016
Poruka
68
Lokacija
Podgorica
A Early Star? Kakva je ona po pitanju roda i krupnoce?
Ja imam jednu (ako je vjerovati rasadniku gdje sam kupio) na magrivi, druga je godina, iduce godine (3. Vegetacija) moze se desiti da da par plodova, pa cu vidjeti da li sam dobio trazenu sortu. Imam i jednu Black Star, isto 2. Vegetacija zavrsena (za nju su mi rekli da je divljoj tresnji). Iduce godine gledam da li sam dobio to sto su mi prodali.
....samo mi fali Grace Star.
 

karlos

Član
Učlanjen(a)
25 Maj 2013
Poruka
122
Lokacija
smederevo
Eh bas najbolja iz te serije ti fali :osmeh: . Ja sam razmisljao o sadnji early star, ali je nisam video uzivo kakva je, nema je bas u novijim zasadima, a o njenim karakteristikama kazu da je krupna, ali kasnije stupa u rod i da slabo radja, pa sam odustao. Da bi kompletirao tu seriju, osim grejs star ti fali big star, lala star i blaze star
 
Vrh