Prednost dajem grejs star i blek star, pogotovo grejs jer je krupnija i srednje rana ,ne prskas protiv muve. One su najbolje iz te serije " star " samooplodnih sorti( lala star, blaze star....), nije bas kao sto kaze onaj na snimku na prethodnoj strani , da su sve iz te serije dobre, pa i sami italijani kazu da postoje bolje sorte u istom periodu zrenja. Dobre su i kordija i regina, pogotovo na gizeli, mada ni tada ne radjaju obilno svake godine kao grejs i blek star. Dobra kordia i regina su trazene na otkupu, jer tresnje dugo ostaju zdrave posle berbe. Kada bih opet sadio, sadio bih isto kao noviji zasad : grejs star, blek star, ferovija, kordija i regina ( bez famoznog burlata, koji kada stigne kod mene, vec mu pala cena, a i radja manje od ostalih sorti sto imam). Mozda bih samo ubacio novu sortu rocket.
Kada sam se raspitivao za navodnjavanje kod rasadnicara gde sam kupio tresnje i koji ima i svoj zasad i kod druga koji godinama unazad zaliva tresnje, rekli su mi slicno, da je bolje, kao svako zivo bice, da ima vode cesto, ali po malo. Bolje po 25 litra na 4 dana, nego 50 litra na 8 dana. Nemam neke dozere ili senzore u zemlji za vlaznost, zalivam odprilike, na oko. Ove godine je jos u aprilu bila susa, vidis na slici kako mi je jos pocetkom maja ispucala zemlja. Poceo sam jos u cvetanju da zalivam na svakih mozda 4-5 dana, po 4,5,6 sati. Ne verujem da su se nekad zalivale tresnje tako rano, ali ova godina je bila specificna. U maju i pocetkom juna sam malo cesce i duze zalivao, mozda na svakih 3,4 dana da dobiju vodu. Normalno posle kise ih nedelju dana ne zalivam. I u avgustu sam 2,3 puta zalivao zbog roda za sledecu godinu. Ne znam i koliko je to ispravno, verovatno sve to varira od zemljista, starosti stabla, podloge.