Transparentnost:Konkursa,kredita,podsticaja

Stvar je praktična "oni" treba da obezbede novac i uredbu sa rokom koji važi celu kalendarsku ili proizvodnu godinu i nema problema,ostalo mi rešavamo.
Kad bi sve bilo kako treba ne bi ni bilo ove teme...:osmeh:

Kako misliš da utičemo ako nema predstavnika? pojedinačno,grupno,stranački,kao asocijacija(koja?),kao udruženje?
Ja sam i poslao pitanje na Markov post jer me zanima na šta je on mislio. Moje mišljenje je da trenutno nikako ne možete da progurate svoje interese...ne bih obrazlagao jer to zahteva mnogo politike i filozofiranja ... nadam se da grešim.
A u prošlom postu (ovo što si boldovao) znači da vam predstavnici trebaju pre donošenja uredbi a ne posle.

Poslednja izmena:
@Ivan,
U pravu si. "Mi", kao svaka moguca drustvena i interesna grupa moramo imati predstavnika za pregovore. Normalno, ne mozemo svi pregovarati. Ali, pre bilo kakvih pregovora, mi imamo problem sa suprotnom stranom, cisto nacelne prirode. "Mi" trazimo od njih da rade svoj posao. To je, svi moramo priznati malo banalna i bezpredmetna stvar za raspravu. "Mi" trazimo od njih pre svega da donesu neku strategiju, da donesu kompletan budzet, a samim tim i poljoprivredni budzet na vreme, a ne tamo u martu mesecu. "Mi" trazimo od njih da se drze zakona i da na vreme donose uredbe. Sta imamo sa druge strane, imamo obavezno kasnjenje donosenja budzeta, imamo obavezno siromasan budzet kakav ne zasluzuje ova grana, i imamo vladanje uredbama, koje jos i vaze retroaktivno. Da se ne uzrazavam preciznije kako ove neznalice i neradnici zasluzuju. I kako mi sad sa njima takvima da pregovaramo? Sta ce to da nam bude tema razgovora, kad niti ima strategije, nit ima budzeta, nit ministar zna dokle mu je rok trajanja. A pogledajte samo u koliko drzava sveta se sada odrzavaju izbori, i to nije tek onako slucajno, jer se ipak to pokazalo kao najbolje resenje, jer ovako imate na zalasku jednu nefunkcionalnu vladu, a sa druge strane buducoj vladi uzimate vreme, jer im vi servirate budzet i ostalo. A sta mi imamo? Mi i dalje imamo vladu koja nema skoro nikakav kredibilitet, ali ce ona i dalje vladati uredbama koje ce usaglasavati na telefonskim konferencijama. Nema se tu sa kim pregovarati. I ja vam odgovorno tvrdim, da ovde na forumu ima visestruko ozbiljnih ljudi, nego u kompletnom ministarstvu poljoprivrede.

@Marko22
ha, ima tu više problema. Džaba i pregovori ako to izgleda kao monolog dve strane. Da bismo vodili dijalog treba nekoliko preduslova:
1) Potrebno je da postoje dve ZAINTERESOVANE STRANE, dakle dve strane koji imaju želju i volju za dijalogom i iznalaženjem rešenja,
2) SLUŠATI, znači svaka strana treba da sasluša argumente druge strane, ovo kod nas obično ne postoji
3) POŠTOVANJE, potrebno je poštovanje sagovornika sa obe strane
4) potrebna je želja obe strane za postizanjem rešenja
5) potrebni su adekvatni i kompetentni pregovarači, i ovo je vrlo često poblem.

Kod nas obično ne postoji ambijent za dijalog jer ne ispunimo prethodne preduslove.
Što se tiče predstavnika, po belom svetu, sam video dva modela: jedan je asocijacija poljoprivrednika (skandinavske zemlje) sastavljena od opštinskih i regionalnih udruženja i koja ima zaposlene profesionalce i pravnu službu a drugo rešenje je Poljoprivredna komora (Slovenija, od skoro i Hrvatska, Austrija, bavarska i sl). Članstvo u komori je obavezno a u asocijaciji je dobrovoljno. Ali kao što rekoh u jednoj drugoj temi, kada bismo imali predstavnike koji uživaju poverenje u sopstvenom selu pa da takvi biraju između sebe vođe onda bismo imali uspeha, do tog momenta, neka nam je Bog u pomoći.
Što se tiče ministarstva, često ljudi tamo ne misle da poljoprivrednike treba da pitaju a i kada se desi da ih pitaju budu dočekani na nož, često poljoprivrednici i kada budu pitani idu sa stavom "Ti si plaćen da znaš a moje je da kritikujem".
Ja često pišem postove u crno-beloj tehnici ali to je zato što imam iskustva sa obe strane priče.

Svako dobro

Poslednja izmena:
@radivoj,

Slazem se. Ali, "Mi" nemamo drugu stranu. Realno, em nemaju kredibilitet, em sad ne smeju nista da dogovore, em nisu zainteresovani. Pa svi oni su svesni skorasnjih izbora, i njihova jedina posvecenost ce biti prema sosptvenoj fotelji. Ovo sto si ti naveo je sve stvar samih pregovora. A moja teza je da nema elementarnih osnova za pregovora, jer prosto nema druge strane. Pri tome realno treba reci, da su i oni svesni da su previse brljotina napravili, pa tek zbog toga ne bi pregovarali. Zamisli samo da dodje Milos na pregovore. Ova situacija im dodje jos dobra za izbegavanje i vadjenje. Cinjenica je, i tu se slazem da bi u slucaju pregovora sa "nase" strane najverovatnije doslo do problema 5. Ali, opet kad bi smo imali neku smernicu i neku strategiju bilo bi lakse. Ali, ne, oni i to koriste jer znaju kako stoje stvari, i zloupotrebe situaciju za njihove kombinacije. uvek nadju nekog svog, uvek se nesto precuti, odlaze, zamulja itd. Sve u svemu, mi imamo opstrukciju sa najviseg nivoa, i normalno da nema kvalitetnih tema i pregovora.

Inace, imam dobro misljenje o nasoj poljoprivrednoj struci, kao i o velikom broju ljudi iz raznih poljoprivrednih institucija. Dosta kvalitetnog kadra tu radi i poznaje materiju. Ali, ko sta njih pita, kao i nas. Svaka prica je izlisna bez strategije i budzeta. Ako nisu na vrhu u stanju da donesu pravilno ove odluke, meni je istog sekunda jasno kuda se sve krece. Separatne mere, uredbe, i slicne gluposti, su cisto zamajavanje. Takodje, bez povecanja poljoprivrdnog budzeta, a to znaci istovremeno smanjivanje raznih trosacidzijskih stavki iz budzeta, nema jednostavno sta da se prica. Ako Vlada nije u stanju da smanji neku stavku iz budzeta za koju svi vidimo da je cisto bacanje para, sta ima onda uopste da nam se obraca. Kad svi znamo koliki je doprinos poljoprivrede privredi zemlje. Da ne budem pogresno shvacen, eventualno povecanje budzeta, po meni ne treba da ide na povecanje subvencija, vec na razne druge mere. Mi moramo da ulozimo dosta u samu proizvodnju, i njen razvoj. Vece trosenje para na same subvencije bi doslo tek kasnije, za par godina, kad bi smo vec dostigli neke kvalitativne, proizvodne, i produktivne standarde.

Vidim da se dosta cesto, cim se pomene Vlada, odmah pise kako se bavimo politikom. Nema to nikakve veze. Nismo mi krivi sto je Vlada odgovorna za budzet, i nacin raspodele sredstava. Normalno, da cemo da kritikujemo onog ko je za to odgovoran. Moramo razdvojiti ekonomske i pliticke teme. To sto se to kod nas izmesalo, nije nasa krivica, a pri tome i protiv toga moramo da se borimo.

@Marko22

Iz svih mojih postova kao i iz onog što smo razmenili preko privatnih poruka, znam da znate i sami da se slažem sa ovim što ste naveli, čak naši postovi nisu u suprotnosti.

Nazad
Vrh