Transparentnost:Konkursa,kredita,podsticaja

provac

Član
Učlanjen(a)
17 Maj 2010
Poruka
655
Vec danima pokusavam da pokrenem ovu temu sa ciljem nase interne obavestenosti jer ocigledno da sve sto se desava ,a vezano je za poljoprivredu u ovoj zemlji poslednji sazna seljak.Naime ja sam juce dobio obavestenje i to od Pro krediti banke da je izasla nova uredba za podsticaje u vocarstvu koja vazi samo do 05.12.2011. i od tada sam proveo 10 sati na internetu pokusavajuci da je pronadjem i na zvanicnim sajtovima ,ali bez pomoci ,,te sam stoga resio da otvorimo ovu temu gde bi sami sebi pomogli na taj nacin da bi se sva nasa saznanja obelodanjivala ovde ..molim druge ucesnike foruma ili moderatore ako postoji nesto slicno da me upute ili da obrisu ovo ako smatraju da je duplirano .pozzzz i molim sce koji imaju bilo kakvu inf o ovoj navedenoj uredbi da je okace ovde

@Provac
Ja sam stavio link za uredbu jos negde 22.11. u temi Subvencije poljoprivredi za 2011. godinu. Ja sam obavestenje dobio od Zadruznog Saveza Vojvodine i odmah okacio ovde.

---------- Poruka napisana u 20:30 ---------- Prethodna poruka je at 20:24 ----------

Члан 16.

11) доказ о власништву (власнички лист) или оверен уговор о закупу објекта односно земљишта које је предмет набавке опреме и инвестирања

Narocito treba obratiti paznju na clan 16. tacka 11) jer i ako ste uzimali npr prskalicu za zastitu povrca mora se uverenim ugovorima(ukoliko je zakup) ili izvodima iz katastra dokazati zakup, odnosno vlasnistvo nad parcelama koje su u Registru navedene da se 2011. godine na njima gaji povrce....

Evo izašlo je danas par konkursa. Uglavnom se odnose na pravna lica. Koliko sam video jedino na konkurs za adaptaciju i rekonstrukciju salaša mogu konkurisati PG dok su ostali za udruženja (edukacije i stočarstvo-genetski resursi), lokalne samouprave (za pijace) odgajivačke organizacije...pravna lica i preduzetnike za vinski turizam.
http://www.psp.vojvodina.gov.rs/

• Like
Reagovanja: 472
Pa ja sam pre nekih 15-tak dana na ovim stranama napisao da su neke uredbe donete i po njima moras da se priajvis za 10 dana, a pri tome su uredbe retroaktivne. Tada sam najavio i da ce biti donete jos neke sa istim vazenjima i smislom. Takodje sam pre nekog vremena i postavio link iz jednog grada, gde grad donosi uredbu i objavljuje oglas, za koji verovali ili ne si imao svega nekoliko dana da predas svu dokumentaciju. Usput sam se i nasalio sa clanom @talianu na konto njegovog optimizma. No, tada nije bilo neke reakcije, sto samo govori da svako od nas vodi samo svoju brigu. Zato cemo uvek i imati uredbe i vlast koja vodi drzavu sa uredbama, umesto zakonima i mimo Ustava, i telefonskim sednicama umesto prisustva javnosti, ili barem obavestavanja javnosti.

Slažem se da se mnoge uredbe donose u zadnji čas sa veoma kratkim rokom za konkurisanje, ali mislim da to nije posledica neke "opšte zavere" (ne tvrdim da nema zloupotreba). Jednostavno sistem se uhodava. Još uvek ne postoje ni sve potrebne institucije, niti su svi zaposleni adekvatno obučeni (a i nema ih dovoljno) i pre svega nema para.
@talijanu verovatno nije optimista zato što je mnogo naivan nego zato što je ranije uspeo da ostvari neke podsticaje, i ja znam dosta ljudi koji su saznali za konkurse i prošli... bez nekih veza.
Rok od 10ak dana je više nego dovoljan da se prikupe bilo koji dokumenti.

Naravno da se slažem da bi idealno bilo da završimo sa uredbama i pređemo na zakone i tako uvek znamo na šta možemo da računamo ali ... onda ne bi bilo zanimljivo:osmeh:.

Poslednja izmena:
Dakle, drzava daje meni rok od 7-10 dana, da primetim oglas, skupim svu dokumentaciju, predam, i eventualno dopunim. Sa druge strane, ja drzavi trazim da mi posalje resenje, a ona sebi daje rok od 15 dana? Prijatelju, ovo ti odbijam na zajebanciju. Mnogo gresis. Dodajem, u vezi ovoga.

Poslednja izmena:
Marko svaka ti je na mestu ..ja stvarno nemam komentar sto se tice ovih sveznajucih koji kazu da je dovoljno sakupiti 16 papira za par dana ,a tu spadaju i neradni dani ,,elem sta je jos crnje da crnje ne moz biti .procitam ja na sajtu agrobiznisa da poljoprivredna stanica u Sapcu daje 70.000 sadnica tresnje .i za to je zaduzen taj i taj ..posto inace nameravam da kupim iste ali je ovo dosta povoljnije jer se placaju posle 5 god sto je stvarno fer i korektno ,,saznam ja preko intern broj tel i pozovem doticnog ali lem sta se desava .sve je to istina ali to vazi samo za grad Sabac (posto je moje selo opstina SAbac) a ja ga opet ljubazno pitam a ,zasto ne mozemo mi dobiti ,,e pa to pitajte vasu poljopr stanicu- koje inace i nemamo iako je ceo region poljoprivredni (bila neka mala fabrika zvali je papucara ne znam da li jos uvek postoji),,tako da sam ja i ovaj put gradjanin drugog reda , kao da sam zatrazio drzavljanstvo od rusije i to bi pre dobio nego li nesto u svojoj opstini tako da ostaje USE I U SVOJE KLJUSE ,jer kada sam procitao ovu uredbu koju nam je okacio gdin Nadlacki (inace zaboravih da se zahvalim sto cinim ovom prilikom) uvideo sam da mi treba najmanje 200evra za papire i pitanje je da li cu dobiti ,a na kraju mi sve mirise da je to vec NAMENJENO tako da sam digao ruke a i nisu mi jasni neki clanovi tako da em nemam dovoljno vremena nemam ni dovoljno zivaca pozzz i hvala i Marku i gdinu Nadlackom

Dzabe trosite pare na papire kad svi dobro znamo da povoljni konkursi nikad ne stizu do postenog seljaka koji je{ bez veze} GARANTUJEM...

Slažem se da se mnoge uredbe donose u zadnji čas sa veoma kratkim rokom za konkurisanje, ali mislim da to nije posledica neke "opšte zavere" (ne tvrdim da nema zloupotreba). Jednostavno sistem se uhodava. Još uvek ne postoje ni sve potrebne institucije, niti su svi zaposleni adekvatno obučeni (a i nema ih dovoljno) i pre svega nema para.
@talijanu verovatno nije optimista zato što je mnogo naivan nego zato što je ranije uspeo da ostvari neke podsticaje, i ja znam dosta ljudi koji su saznali za konkurse i prošli... bez nekih veza.

Naravno da se slažem da bi idealno bilo da završimo sa uredbama i pređemo na zakone i tako uvek znamo na šta možemo da računamo ali ... onda ne bi bilo zanimljivo:osmeh:.
Naravno da sam ostvario podticaje za sve što sam mogao:osmeh:
Papiri se mogu sakupiti za dva dana to nije problem.Ali kao što Marko22 kaže jako neozbiljan rok.
Problem je način na koji se radi.
Zašto ja moram kupiti mašinu pa čekati ako bude doneta uredba?
Šta ako ne bude?
Kako da planiram unapredim svoju proizvodnju ako ne mogu da planiram unapred?
Moj primer od pre neki dan: Nisam našao ono što mi treba i džabe (za mene) što je uredba izašla kad ja ne mogu da je iskoristim.
Za ove stvari ti ne treba veza to garantujem,ako imaš uredne papire prolaziš 100%.
Ako se desi i najmanja sitnica kao meni prošle godine ,štamparska greška sekretarice. Posle žalba,pa njena izjava...pa povlačenje veza ali džaba. Žalba odbijena kao neosnovana!!!
Da bi mogli da planiramo nešto u sopstvenoj proizvodnji neophodno je da ovakve uredbe budu donešene mnogo ranije i sa mnooooooooogo većim rokom za prijavu.

Ma talianu uopste nisu neophodne te skrivene i iznenadne uredbe vec je potreban Dugorocni plan da znas sta te ceka a ne donese se uredba i to imas rok 15 dana ,,tj oni to donose kad god im se cefne ili kad verovatno imaju neki visak novca ili kad su mozda ovi iz eu izvrsili pritisak tipa:gde su one pare sto smo vam dali ,,pa ovi moraju da daju ,,Milsim da je mnogoo vazno da se to sve zna na pocetku godine sta mozes da ocekujes i cemu da se nadas i sto bi ja kao reg polj pproizvodjac jurio papire jednostavno prilozim samo racun od masine koju sam kupio ,a vi tamo u trezoru na osnovu mog PG nadjite sto vam treba nego mi treba vlasnicki list koji kosta 1.600 din pa ovo pa ono itd itd ,,,Znaci u potpunosti se slazem sa Talianu da ne treba igrati LOTO vec treba znati gde sta i kako ,,a ne cekati sta ce se smilovati da daju .pozzzz

@Talianu prijatelju evo ti primer pre mesec dana bio konkurs preko garancijskog fonda Vojvodine za kupovinu mehanizacije poslao sam sve papire uredno i odgovor posle mesec dana zao nam je niste prosli tako da nepricam napamet od 300 zahteva proslo 30 bolje da nisu otvarali konkurs.

Ne kažem da toga nema,i meni se dešavalo to kod raznih fondova gde sam konkurisao.
Konkretno sam mislio na uredbe ministarstva poljoprivrede.

Zašto ja moram kupiti mašinu pa čekati ako bude doneta uredba? Šta ako ne bude? Kako da planiram unapredim svoju proizvodnju ako ne mogu da planiram unapred?
Upravo ovo je sublimat ono oko cega mi moramo da se slozimo, i da prema drzavi nastupamo sa ovim pitanjima. Bukvalno nista drugo. Dodjemo kod njih, oni dobar dan, mi prvo pitanje. Oni kako ste, mi drugo pitanje, i tako u krug, na svako njihovo mi samo vrtimo pitanja. Potrosene je suvise vremena na prazne reci i sastanke.
Zadnje donete uredbe je sramota i komentarisati. Bio sam zainteresovan za kalcifikaciju, a kad sam procitao uredbu, nisam znao dal da se smejem, ili da je iscepam na dvesta delova.

Upravo ovo je sublimat ono oko cega mi moramo da se slozimo, i da prema drzavi nastupamo sa ovim pitanjima. Bukvalno nista drugo. Dodjemo kod njih, oni dobar dan, mi prvo pitanje. Oni kako ste, mi drugo pitanje, i tako u krug, na svako njihovo mi samo vrtimo pitanja. Potrosene je suvise vremena na prazne reci i sastanke.

Reci komentara su suvisne na ovo izneto samo treba reci: Amin

Oko ovoga možemo svi da se složimo, samo je pitanje ko smo to MI (odnosno VI)?-tj ko su vaši predstavnici koji će postavljati ta pitanja.

Ivane ,nema tu puno filozofije i okretanja u krug ,nama ne treba mudrovanje i nadmudrivanje.
"Mi" smo poljoprivredni proizvođači a "Oni " legalno izabani predstavnici naroda koji su tu da nam obezbede boljitak .
Pa zar u normalno uređenom društvu za sve što se subvencioniše od strane države nama (poljo.proizv.)treba predstavnik??
Neka oni obezbede uredbe i sredstva po normalnim uslovima i normalnim rokom a mi već znamo kako da ih iskoristimo!

Ma nema filozofije ni nadmudrivanja, pitanje je čisto praktično. Ja sam Markov post shvatio malo šire, tj da utičete na to šta će da se subvencioniše i kada će da izađu uredbe a nisam mislio da vam treba predstavnik kad izađu.

Slažem se da (možda ) Marko post treba sagledati šire ali onda ulazimo u politiku a to za nas nije dobro!
Stvar je praktična "oni" treba da obezbede novac i uredbu sa rokom koji važi celu kalendarsku ili proizvodnu godinu i nema problema,ostalo mi rešavamo.
Ma nema filozofije ni nadmudrivanja, pitanje je čisto praktično. Ja sam Markov post shvatio malo šire, tj da utičete na to šta će da se subvencioniše i kada će da izađu uredbe a nisam mislio da vam treba predstavnik kad izađu.
Kako misliš da utičemo ako nema predstavnika? pojedinačno,grupno,stranački,kao asocijacija(koja?),kao udruženje?
Daj predlog ,lako se formira grupa koja želi da utiče na dešavanja u M.P. ali džabe ,nema legitimitet.

Nazad
Vrh