Torzije(uvrtanje) materice kod gravidnih ovaca

dejan26

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Avg 2009
Poruka
1.363
Lokacija
Barič-Obrenovac
Kakva su vasa iskustva u vezi ovog problema?Meni su 3 ovce u prosloj turi jagjenja imale torziju,uradjena je retorzija metodom valjanja,ali je jedna stradala,doslo je do rupture zida cerviksa.Ove 2 su se ponovo parilei cekam novembar da vidim sta ce biti.Jel' imao neko neku ovcu koja se jagnjila posle torzije?
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
Takve ovce izbaci iz priploda ,jer ce se torzija ponovo javiti, i ne ostavljaj zensku jagnjad od takvih ovaca za dalju reprodukciju, jer ce i one pokazati sklonost ovoj pojavi u gravidnosti.Posto su ovce vec oplodjene, posebno obrati paznju, da ne idu na pasu, vec da budu same u boksu bez uznemiravanja od ostalih ovaca i jurnjave.Mirovanje i ne prejaka-preobilna ishrana, da se ne pregoje, sve do jagnjenja,a onda tov pa na klanje.
 

dejan26

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Avg 2009
Poruka
1.363
Lokacija
Barič-Obrenovac
hvala na odgovoru.Nije mi nijos uvek jasno kako od 19 ovaca koje su se jagnjile da su mi 3 za redom imale torziju,prosto mi je to neverovatno?U predhodnih 9god nisam imao ni jednu sa takvim problemom!
 

spensi

Član
Učlanjen(a)
3 Mar 2009
Poruka
387
Lokacija
Siena
Pozdrav.
Mozes li mi opisat simptome koje su pokazivale te ovce s torzijom maternice?
Hvala.
 

dejan26

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Avg 2009
Poruka
1.363
Lokacija
Barič-Obrenovac
To je nastajalo pred samo jagjenje,ovca ne sme da legne,stoji izdvojena najcesce u cosku,i skrguce zubima,ruku u vaginu je vrlo tesko uvuci,sve je uzasno stisnjeno,to su simtomi kod dve,bila je torzija360 stepeni.Jedna je i zauzimala polozaj za jagnjenje,ali je izgledalo vise da proteze zadnje noge onako dok lezi,nije imala prave trudove.....tu sam zakasnio pa su oda jagnjeta uginula.kod cetvrte(slucaj pre 2godine) je izgledalo kao da ima slabe napoone,cesto leze i ustaje,dugo se mucila dok nije izbacila vodenjak(mehur),i posle su trudovi nestali...kod nje sam vaginalnim pregledom otkrio kao pregradu u ispred cerviksa.ima li kod vas takvih problema?I da ove 3 ovce su imale po dva jagnjeta gde je uvek jedno bilo bar za 30% krupnije od drugog,a ova cetvrta je imala prekrupno jagnje8.5kg.....Ppzdrav
 

EatMeatOrDie

Novajlija
Učlanjen(a)
18 Maj 2009
Poruka
96
Lokacija
Sarkomand
Verovatno volite svoje životinje i to je sasvim ok, ako već niz godina imate takve probleme sa uvrtanjem materice onda treba da izlučite te ovce iz priploda. To ste trebali i kod prvog jagnjenja (mučenja i njihovog i vašeg) kad se završi sve to da ih izlučite.
Kad se desi da imate kod jagnjenja velike razlike u kilaži treba znati da, se to dešava zbog ploda koji se odvojio od materice ali hrana koju dobija treće jagnje ide preko njega tako da on koči iliti implementacija hrane je sporija te, su i razlike u kilaži kao što ste i naveli.
Prevencija je uvek i zanavek zakon, a on je u ovom slučaju, oplođene ovce 20 dana, ne goniti, ne hvatati, ne uznemiravati. Hrani ovce i ništa nediraj. Neznam koju rasu ovaca imate, ali Virtemberg pripada Merinosima koji imaju slabu matericu(osim Ile De Franca i Booroole), u pogledu nosivosti kotiledona, naravno. Tako da nekad možete videti na posteljici koliko ima neuspelih fetusa, čak sam nailazio i na jagnjad veličine 5 do 15 centimetara. Stres je uticajan faktor u odgajivanju.
 

spensi

Član
Učlanjen(a)
3 Mar 2009
Poruka
387
Lokacija
Siena
Pozdrav.
Nisam imao priliku tretirati ovcu s torzijom maternice, ali me interesiralo kako si to rjesio, jer upravo zbog osjetljivosti urogenitalnog trakta ovaca i zbog manjkavosti prostora za rad (treba imati malu ruku) sam zahvat predstavlja mucenje ovce i to su upitnim zavrsetkom.
Rjesavanje carskim rezom isto je neisplativo (skuplji je carski rez nego ovca, a osim toga i mljecnost nakon carskog reza je upitna).
S obzirom da se prenosi ta osobina i na zensko potomstvo, nije preporucljivo drzati takve jedinke u daljnjem uzgoju i ostavljati zenske potomke od takvih ovaca.
Eto npr. u jednom uzgoju imam redovito svake godine pojavu potpune izvale maternice kod jedne ovce. Svake godine redovito nakon janjenja dolazi do izvale. Nakon tri godine, vlasnik je odlucio maknuti iz uzgoja, jer u proljece ove godine prije poroda je doslo i do vaginalne izvale.
 

dejan26

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Avg 2009
Poruka
1.363
Lokacija
Barič-Obrenovac
Ne znam sta se desilo ove godine,jer za 10god sam imao samo jednu torziju a ove god 3!?Ovih dana cekam da se ojagnji jedna koja je imala torziju,pa cu videti sta ce biti,u odlicnoj je kondiciji i ide na pasu svaki dan,jer ne smem da je ostavim u ovcarniku samu,mnogo se uznemiri i nesnosno bleji kada je izdvojena!Sto se tice resavanja ovog problema najvaznije je na vreme primetiti,jer ukoliko je to stanje duze potrajalo na mestu torzije tkivo postaje manje elasticno,pa prilikom ekstrakcije ploda moze cesce doci do rupture,i onda je kraj!
 

dejan26

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Avg 2009
Poruka
1.363
Lokacija
Barič-Obrenovac
Samo da dam obawestenje,da su mi se 2 od one 3 koje su imale torziju same ojagnjile juce bez ikakwih problema,s'tim sto je jedna imala bas weliko musko jagnje,pa sam ja naisao i powukao malo za nogice koje su wec bile napolju,a druga je imala dwojke!
 
Vrh