emigrant
Član
Hahaha,računaj po autu da pređeš za 1h recimo 100km.Koliko to izađe km za 2000h?
I to za godinu.

I to za godinu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
S obzirom da sam ja prosle godine proveo oko 1200 sati u 3 traktora, imam predstavu.Imaš li predstavu koliko je 2.000 sati godišnje u traktoru?
Realna prosecna brzina auta je 40-50km. Ne vozis non stop autoputHahaha,računaj po autu da pređeš za 1h recimo 100km.Koliko to izađe km za 2000h?
I to za godinu.
![]()
![]()
![]()
O tome ja i pricam, ne znam sta je cudno sto neko uzme Fenda i napravi 2000+ sati.Recimo i da je tako,mada ima ljudi koji prelaze dosta km dnevno putevima van grada.
U svakom slučaju ispadne velika kilometraža godišnje.
Na fakultetu na odseku mehanizacije mislim da je učeno da ne postoji ekonomska opravdanost za kupovinu traktora ako se ne koristi 800 h godišnje.
Zavisi koji, nije isto kinez od 100ks i Fend ili Dzoni od 100ks.Znaci ko kupi nov traktor za 500rč, promašena investicija
A na kamionu nema drugih stavki kao na traktoru, isto ide menjac , isto gume, isto ide tehnologija(drugacija ) , ekrani , bla bal. U kamion bre stavljaju mikrotalasne i jos koje kakve dzidza bidze. Buljuk rodbine su mi vozaci, pokojni cale isto. Znam sta ide . Ne opravdava deleko visu cenuNa jednom takvom traktoru kao sto je fendt 900 i 1000 motor je najmanja stavka.
Mislim da ne razumes sta ja hocu da kazem. Nije problem u radovima na njivi. To je kod svakog slicno.2.000 sati je da ne izlaziš iz traktora što uopšte nije zdravo niti pametno.
Slažem se sa Bojčetićem i poštovanjem određenih agrorokova.U 10 dana i noći ako treba odradiš brzinski pripremu i setvu pa nek posle traktor stoji.Pogotovo ako najave kišni talas koji zna da se otegne beskonačno.
Isto tako i po pitanju kombajna kada krenu prosipanja bisera da je nekad žetva trajala mesec i više dana džakarošima i sve se stizalo.Tačno je to sve, tako se radilo.
Sada je retkost da te omaši superćelijska oluja i to baš u vreme žetve a ti radi džakarošem i tako nekim koji nema nikakav učinak i mirno uđi u kataklizmu sa nepožnjevenim usevima.Ovako većina gleda da ima brzu i pouzdanu mašinu sa kojom može u kratkom vremenskom intervalu da skine dosta površine, poseje, pripremi, istanjira, uzore itd.
Više volim da sedim i ležim u sobi nego da se drndam bespotrebno po traktorima.
Dobro, a ciscenje? Ja mesecno isteram 20-ak kemperica, transport tamo i nazad i rasturanje jedne prikolice obicno bude oko sat vremena. To ti je jos 300 sati.Takavih da svaki dan radi mix prikolicom 2 sata mislim da nema vise od 100 u srbiji, pa i da radi to opet je to 700 sati godisnje.