Teljenje krava

kad bi sve tele tako do 9 se i očistila i zateknem je di jede posteljicu jedva sam joj isčupo iz usta

Malo mi je to neobicno da se oteli ispod 295 dana,a sprema se odlicno,a kao sto rekoh kao prvotelka se otelila sa 300 dana,pa zato kazem da porani,jel i ova junica,i krava pre nje sto su se otelili nosile su 298 dana.

pa 300 dana to je već puno ja bi se prije zabrinuo kad nosi 300 nego 285koje je idealno.msm 300 dana je 10 mjeseci a kažemo da krava nosi 9

Jeste tako,al sta da se radi,mejutim brinem se samo kad je ranije od 285 dana,da nekom nesto ne zafali,sto i jeste kako kazes idealno. Za sve je tu doktor,bas je malocas bio i zadovoljan je. Pre 2010 godine su moji imali jednu ili dve krave za sebe,posle sam ja poceo ozbiljinije da radim s tim i sad imamo 10,od njih deset 6 se tele da kazem idealno,bar je tako bilo 2011,2012,nosile po 287 dana,sve su mlade i kupjene,samo 3 podgajene. Jos se ucim,mnoge stvari ne znam,okretali su me drugom poslu,o ovome nisu ni sanjali.

Meni se jedna otelila sa 270 dana i bilo je sve super.Normalno je SM nosi 285 a HF nosi 280.Sve preko toga je prenosenje.Jednom se otelila krava sa 320 dana,to je pa bilo previse i bio je tezak porodjaj.

termin se računa na 272 dana sve ostalo je prenošenje a nisam skoro imao da je krava prešla 285 dana

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Evo slika koje sam obećao:
-oteljen 12.03 a slikano sutradan
-prodato (18.03.)
-Na žalost,uginulo 23.03.-uzrok nije poznat ali je otišao u domaćinsku kuću,to znam.

to je školski da se računa neki kažu od 272 dana neki od 275 ali da je od tog dana u terminu za telenje

- - - - - - - - - -

znači sve poslije toga zavisi od puno faktora hranidba kondicija itd

ej dodjavola pa kako da ugine,aman??!! a joooooojjjjjjjj jadno tele, pa zar nije svao veterinara????:sta: ::jako_besan::

ej dodjavola pa kako da ugine,aman??!! a joooooojjjjjjjj jadno tele, pa zar nije svao veterinara????:sta: ::jako_besan::
Jeste,Kod nas je pilo majčino mleko a posle je prešlo na mleko u prahu(kod novog gazde).Tele je bilo veselo i napredno,nije ni kaliralo,brzo je uginulo-ni veterinar ne zna uzrok.

jaoooooooooo uhhhhhh!!! izgubio sam volju sad za sve bas mi je krivo ...jadno tele... ::lose:: mozda se zeznuo sa mlekomu prahu..

to je školski da se računa neki kažu od 272 dana neki od 275 ali da je od tog dana u terminu za telenje

- - - - - - - - - -

znači sve poslije toga zavisi od puno faktora hranidba kondicija itd
Pogresio si.Cak i na kalendaru gonjenja firme koju kolega Nikola jako voli,SANO,pise da steonost traje 280 dana za HF a na kalendaru milkivit pise 285 dana ali naglaseno za simentalca.I da ne pise kod tih prodavaca prosek je 285 sigurno.A sve ostalo je kao sto si rekao u zavisnosti od puno faktora.

Nazad
Vrh