Teljenje krava

Sta je to danas i meni se jedna otelila,musko tele malo teze teljenje al je na kraju ispalo svu u redu.
Malo ste gatali u pasulj,pa pogodili isti termin. Nek je korisno. Mi cekamo da se tele dve,jedna nosi drugo tele,jedna je junica. Junica usla u deveti mesec,a krava ulazi prekosutra u 9 meseci.

Malo ste gatali u pasulj,pa pogodili isti termin. Nek je korisno. Mi cekamo da se tele dve,jedna nosi drugo tele,jedna je junica. Junica usla u deveti mesec,a krava ulazi prekosutra u 9 meseci.

I ja cekam dve da se tele do kraja meseca,jedna je simentalka drugo telenje a jedna junica holstajn.Nadam se da ce sve proci kako treba...........

Baš nešto mislim, ja nikada nisam bio gdje se krava sama otelila, uvijek samo morali pripomoc da se porodi.
Kako kod vas, jel ima koje se same bez problema otele?

Nije da nisi bio nego je nisi pustio da se sama oteli,skoro svako koje ide kako treba(sa nogama i glavom napred) a nije preveliko moze samo da izadje...Mi smo ti koji cim vidimo da se krava teli uzimamo kanape i zovemo komsiluk da vuce,proveri....
Proveri da li ide normalno i pusti je sama ce se oteliti sigurno........

Ja sam imao dosta slucajeva da nadjem samo tele iza nje ujutru kad udjem u stalu....

Slazem se sa tobom,Ratko. Mora kravi da se da vremena. Svi brzaju i plase se da nesto ne zeznu ako mu pomognu,a samo prave gore time sto ga vuku odmah.

Nije da nisi bio nego je nisi pustio da se sama oteli,skoro svako koje ide kako treba(sa nogama i glavom napred) a nije preveliko moze samo da izadje...Mi smo ti koji cim vidimo da se krava teli uzimamo kanape i zovemo komsiluk da vuce,proveri....
Proveri da li ide normalno i pusti je sama ce se oteliti sigurno........

Ja sam imao dosta slucajeva da nadjem samo tele iza nje ujutru kad udjem u stalu....
Izvini ali nece biti.Iako se selekcija trudi da telad budu sto sitnija,narocito kod junica,u praksi se desava nesto drugo.Kada vidis da je krava izbacila vodenjak,trebalo bi sto ranije izvrsiti telenje.Cak treba nocu dezurati ako su termini poklopljeni.Razlozi:vodenjak ili plodova voda sadrzi masnoce koje znacajno podmazuju porodjajni kanal i olaksavaju porodjaj,ako je predugo vreme posle izbacivanja plodove vode dolazi do spiranja i gubitka tog skliskog maziva i otezava se porodjaj,izaziva trenje i nastaje mogucnost cepanja vagine iako nije plod preveliki.Dalje,u 15% slucajeva je moguca komplikacija porodjaja i pogresno kretanje ploda sto ce onemoguciti prirodan porodjaj koji bez asistenciju nema sanse da izadje,zatim javljaju se slucajevi krace pupcane vrpce koja puca pri ulasku teletove glave u porodjajni kanal a cim ona pukne tele dobija nagon za prvi udisaj.Udisaja ovde obicno nema ili udahne vodu;u oba slucaja moze se zavrsiti smrtno.Tele moze poci i sa zadnjim nogama kada jos brze puca pupcana vrpca i dolazi do problema.Tele koje se uvalja u balegu i ustajalu mokracu skoro uvek dobije tesku infekciju creva koja se jako tesko leci s obzirom da se tele radja bez imunoglobulina i da ih ono dobija tek sa kolostrumom.Sve su to razlozi zasto treba prisustvovati porodjaju i pomognuti da se on sto pre zavrsi jer svi mi ulazemo sve vise u skupoceno seme a i krave su nekom jako dragocene.Ne nalazenjem u pravo vreme jako cesto dolazi do gubitaka a krava se ne poradja bas tako cesto a i zensko tele se retko dobija kad se osemenjava sa najskupljim bikom.

Sa stanovista veterinara je nemoguce da se krava oteli sama.......Nisam rekao da netreba pomagati kod telenja nego da mogu krave i same,imas bezbroj snimaka na internetu gde ljudi stoje i gledaju kako se krave tele same i nepomazu im..........
zadnji slucaj u kome mi se sama otelila krava je bio prosle godine u sred dana,obisao sam je i nije davala znake da ce da se teli,posle desetak minuta je pocela da rice i kad sam usao u stalu tele je lezalo nasred stale
http://poljoinfo.com/showthread.php?1172-Teljenje-krava/page51

Naravno da ima slucaja da se oteli sama,to je i najpozeljnije.I moje su se neke same telile ali poenta je kao sto si i sad rekao da stois i gledas kako se sama teli kad vec to moze sama da uradi a ne da kao sto si malo pre rekao da spavas u krevetu i izjutra tele u stali.To naravno moze da se desi ali nekada moze i da iznenadi i da izgubis tele a mozda je bas ono bilo tebi najdragocenije.Ja i kao veterinar i kao stocar ne dopustam nikada stvar slucaju.To je za dobro svih nas,ipak smo mi siromasni da bi smo se igrali.

Ja na to "nadje ujutru" mislim da nisi obilazio sat do sat ipo vremena,ja za to sada imam kameru i trnutno gledam simentalku kako se sprema za teljenje,mislim da ce se oteliti do ponoci...........

Nek je korisno... Ja juce kupio zensko tele bas lepo tele od jako dobre majke videcu kako ce ono biti... :ppozdrav:

Nazad
Vrh