Teljenje krava

VETERINAR je bio prisutan i kada nismo mogli da ga izvucemo sam je rekao da se mora na silu izvuci... Naravno da je bio prisutan tokom izvlacenja.
Zasto nije zeleo da je sece? Verovatno zato sto je i sam (kao i ja) verovao da je mala sansa da je tele jos uvek zivo.

@RatkoPa, ne budi takav cinik, da sam poslusao ono sto su mi ljudi ovde rekli, (a ne staroga) tele bi verovatno bilo zivo. Veterinar je placen, bez obzira na to sta pise na nekom sajtu.
I zar nikad nisi cuo da su ljudi kad ne mogu izvuci uprezali volove da izvuku tele?

@ mims, kakva je prica predavaca koja ide uz taj fajl? Predoci nam....

Veterinar je tele morao okrećati dok ga ne namesti pa onda pristupiti izvlačenju i možda je trebo pozvati kolegu jer to nije lak posao što veterinari na ovom forumu mogu potvrditi.
Izvlačenje traktorom NIKAKO-
Ima i mašina za teljenje ali ih naši veterinari nemaju.

Doso jer i sam trenutno imam problerm al to cu u drugoj temi.. moje neko skromno iskustvo da ako nema komsija i ako je stvarno nuzda onda od tih ''pomagala'' mozda moze flasni cug il neka dizalica i polako. a i pisano je vec o tome... Ja sam imao pre par godina primer da je pocelo teljenje u 7 mesecu, uginulo je tele u njoj i ona ga je izbacila, bilo nas je 5-otica toliko smo vukli da su zglobovi na teletu poceli da se razvlace-kidaju. a mozete tek misliti sta sta se desi ako neko zakaci kakvo motono vozilo.. moj savet je to neraditi! bolje naci vise komsija i to odrditi a i tad akoje vucna sila prevelika moze doci do ostecenja..

Takva krava za koju treba 10 ljudi , traktor ili zaprezna marva se izlucuje iz priploda.
Prvo pravilo je voditi racuna s cim se osemenjava, onda ishrana jer mnogo ljudi drzi krave u tovnoj a ne u priplodnoj kondiciji.
I po pitanju carskog reza se slazem sa clanom Cyber_Seljak , kad je vet. pregleda i utvrdi velicinu ploda bolje uraditi rez nego raskinuti i kravu i tele.
I na kraju ali ne najmanje vazno , treba imati i srece.

U zadnja 3 meseca deteline koliko može da pojede a prekrupu i konc.hranu smanjiti.Pravilo kojeg se redovno držim.

VETERINAR je bio prisutan i kada nismo mogli da ga izvucemo sam je rekao da se mora na silu izvuci... Naravno da je bio prisutan tokom izvlacenja.
Zasto nije zeleo da je sece? Verovatno zato sto je i sam (kao i ja) verovao da je mala sansa da je tele jos uvek zivo.

@RatkoPa, ne budi takav cinik, da sam poslusao ono sto su mi ljudi ovde rekli, (a ne staroga) tele bi verovatno bilo zivo. Veterinar je placen, bez obzira na to sta pise na nekom sajtu.
I zar nikad nisi cuo da su ljudi kad ne mogu izvuci uprezali volove da izvuku tele?

@ mims, kakva je prica predavaca koja ide uz taj fajl? Predoci nam....

Da se nikada tako neradi. Ako bi to radio veterinar bila bi stručna greška, svaka sila koja pomera kravu smatra se prekomernom i potrebno je ili izvršiti repoziciju ili carski rez.

Dobro da znam da menjam veterinara.
Sta je repozicija? Okretanje teleta? Okretali smo mi i kravu da bi se rasprela materica dok je on unutra okretao...

Inace, ja stojim iza toga da se upotrebi noz, ne sila.
Deset ljudi, ili vo, ili motokultivator, svejedno je.

Pokida je, ma sta da je vuce.
Zato sam ja za noz.

Repozicija je vraćanje teleta u normalan položaj za telenje, ima dosta nepravilnih položaja i isto toliko repozicija.

Prilikom torzije materice krava mora da se okreće(mučan posao.Možda veterinar nije dobro vratio tele (tu treba i da je jaki veterinar).Posle vraćanja teleta u odgovarajući položaj pristupa se teljenju.Teletu neka je Bog u pomoći.
Ne moraš odmah menjati veterinara ako si bio zadovoljan njegovim dosadašnjim radom a i ti kao vlasnik imaš pravo da ne dozvoliš silu prilikom teljenja i da zahtevaš carski rez pa onda neka veterinar odluči šta mu je raditi.

Nisam ga pitao, ali verovatno je mislio da je tele vec uginulo pa je izvlacio na silu, jer nije imalo svrhe cuvati tele i njegove papke, bitno je spasiti kravu daljih muka.
A ako vec secenjem nece nista postici.... odnosno ako bi jednako izvukli mrtvo tele, verovatno je bilo logicnije da se vuce na silu nego da se krava sece.

No dogodine, ako sve bude kako treba zovem doktora veterine, hirurga, pa da je oteli na rez. Ne da provodim noci u stali i da je cekam, nego koji dan pre, na rez.

Nisam ga pitao, ali verovatno je mislio da je tele vec uginulo pa je izvlacio na silu, jer nije imalo svrhe cuvati tele i njegove papke, bitno je spasiti kravu daljih muka.
A ako vec secenjem nece nista postici.... odnosno ako bi jednako izvukli mrtvo tele, verovatno je bilo logicnije da se vuce na silu nego da se krava sece.

No dogodine, ako sve bude kako treba zovem doktora veterine, hirurga, pa da je oteli na rez. Ne da provodim noci u stali i da je cekam, nego koji dan pre, na rez.

Pa neće valjda uvek biti torzije.Ima i da se same tele.

Malopre mi se otelila krava,sama,samo je cuo da muce kad otiso da vidim tele na sred stale.Strah me bilo kako ce da se oteli posto sam je kupio pre dvadesetak dana ali eto prvo pa zensko

2je3eja.jpg

Poslednja izmena:
Nek je korisna, odlično grlo, nema šta, vredi novac koji je plaćena. Kod nas danas u najmanj ruku čudna situacija. Juica jedina RHF, pre 10 dana počela enormno da začinje (naliva vime) iako jojj e termin oko 20. septembra, mi mislili mlečna rasa, dobra hrana, malo to iskorigovali al i dalje se puni vime. Jutros kad smo ušli u štalu ona se teli, sigurni da je pobačaj ja je pregledam, tele jako sitno ali ima dlaku.Otelimo je deda i ja sami, kad tele živo. Neverovatno, ja se iznenadio, da mi je neko pričao ne bih mu verovao. E sad sledi najzanimljiviji deo, tele u principu fiziološki vrlo zrelo za taj uzrast, dosad ništa abnormalno sem što je avitalnije i što ima oko 10kg. Pilo dva puta kolostrum,izbacilo mekonijum,uriiralo, ume da riče, da ne poveruje čovek. Jedino još nije uspela sama da ustane bez pomoći, dobila je vitamine i videćemo šta će biti. Potrudiu se da je odgajim, mada će to vrlo verovatno biti teško ali ako uspem biće mini krava, ima da bude kao kućni ljubimac. Kolega sa posla koji se bavi govedarstvom, kaže da se u literaturi pominju i takvi slučajevi samo su veoma,veoma retki i sa neizvesnim ishodom. Inače junica je super,izbacila posteljicu 5h nakon teljenja, vime nalila vrhunski,pretenduje na prvo mesto u štali. Šta reći?!:sta:
500 jubilarni post.

I kod mog komsije je prosle godine bio takava slucaj, samo nisam siguran da li se otelila pre termina, ali tele je takodje bilo jako malo.... Bilo je potpuno zdravo, ali ga je proda sa neka 3 meseca, tada je imalo mozda nekih 70 kg

I moja krava izbacila posteljicu posle nekih 5 sati,tele veselo lepo se zadojilo,stoji jos uvek pomalo klimavo
Na prvoj muzi oko 12l,krava hoce da udari ali smirice se.........

Ja neću moju da prodam, ima da joj napravim i kućicu da uživa. Nikad nešto manje nisam video, ima Karleša da mi zavidi sa onim njenim prasetom.:haha:

Samo da znate kako od te male može da bude dobra krava,Ne znači da ako je tele malo da nema predispozicije.Ja imam jednu i nazvali smo je mrvica a ona se otelila pre 4 nedelje,mirna na muži,od 20-22l mleka.Više sam nego zadovoljan

Moze slika ? Moje tele je imalo 15kg na rodjenu i evo sad je junica od dve godine osemenjena u 19 mesecu , jer je bila mnogo sitna sad 24 ona ko junica u 14 .... Inace ona je od Radexa , osemenjena tomenom,

Slike imam al sam u gužvi da čitam sad upustva da ih postavima al ću se potuditi čim dođem do vremena. Telence je inače ok, a ostaviću je u svakom slučaju.

Nazad
Vrh