Teljenje krava

Ja sam mu još sinoć napisao da je teli ali zašto nije reagovao,ne znam,i ne samo ja nego i Nicyolas.Sika...

Ja sam tek sada i video o čemu se radi jer sam ovih dana nekoj gužvi. Trudim se da pokupim ovo malo hrane što je još ostalo...
I meni ova objašnjenja deluju pomalo konfuzno, što je i normalno ako je čovek početnik i bez iskustva.

Na žalost,šteta ali to je rizik i ovom našem poslu koji zahteva brdo živaca i strpljenja.Ali u svoj nesreći je važno da je krava ostala a teladi će biti.

To što je tele bilo kontra - u zadnjem položaju nema veze i to je normalno samo retko. Znači bila je torzija materice? Žao mi je za tele biće drugo samo da je krava ostala.

Samo me cudi sto kod torzije materice obicno ima napone a ne moze da izbaci vodenjak zbog uvrntosti.
Kod njega je po njegovom pisanju izbacila vodenjak , a posle se smirila.

Da, za tele je prekasno. Da sam bio pametan kao sto nisam (NEKA TO BUDE NAUK SVIMA DRUGIMA, DA SE NAUCE NA MOJOJ GRESCI) pozvao bih veterinara ODMAH. Ne, ja sam bio lud sto slusam starijeg coveka, (STARIJI ISKUSNIJI, PAMETNIJI, SVE POD ZNACIMA NAVODA OSIM STARIJI). Kad vidite da je izbacila neki mehur, a ne znate sta je... vodenjak je u pitanju. ODMAH PO VETERINARA, pa da se izvlaci. Ako ne moze da se izvuce snagom ljudi, moze frezom, traktorom, nekim vozilom da se zakaci i da se izvuce. Upravo smo tako i uradili. Kad mi nismo mogli da izvucemo, zakacili smo konopac za motokultivator i izvukli. Na zalost, bilo je mrtvo. Ah, da....pre toga smo morali da je okrecemo/prevrcemo po livadi dok joj veterinar rasprede matericu...uzas jedan.
Onakvo mucenje jos nisam video. A tele kao da je dvomesecno bilo. Tako krupno tele jos nisam video. A ni stariji od mene. Bilo musko...ova krava mi samo musku telad daje, nikako da mi da jednu naslednicu.
Da je sad bilo kako treba, sa sve teleta bih je prodao, posto i nije bas mlada. No, ovog puta sam ostao bez teleta. Tako da ce podmladjivanje da ostane za neki drugi put...ako bude drugog puta.

Inace, krava se ponasa prilicno normalno, jos je malo krhka ali nije mnogo obracala paznju na plod, niti je gledala gde je.
Kao sto zna krava da zali i da trazi tele.

Poslednja izmena:
Ako ne moze da se izvuce snagom ljudi, moze frezom, traktorom, nekim vozilom da se zakaci i da se izvuce. Upravo smo tako i uradili. Kad mi nismo mogli da izvucemo, zakacili smo konopac za frezu i izvukli. Na zalost, bilo je mrtvo.

Ovo izbegavajte jer nista dobro doneti nece,ili ode tele ili krava ili oboje.Tele se ne izvlaci nego se drzi da se nevraca unutra i tako se pomaze kravi.Nikako na silu.....

Imam problem jutros kod jedne krave primetim visijoj kao parče posteljice osemenjena 14.12.2011 pozovem doktora pregledo kaže uginuće među tim nije se otvorila danas oko četri popodne dao joj injekciju za napon ali i sada još ništa leži i preživlje malo pre ponovo svraćo doktor kaže da je obilazim u toku noći kad dobije napon da ga pozovem

Cyber,šta ti je on saveovao.Nije tu u pitanju starost ili mladost.Kada vodenjak pukne krava treba da se teli.Ti si pametno uradio,obraio si se nama na forumu i mi smo ti savetovali da pozoveš veterinara i teliš je.Ovde ćeš sigurno dobiti pravu informaciju.
Ako ti je za utehu-kod torzije materice je procenat smrtnosti teladi velika jer treba kravu okrećati i namestiti tele i prođe dosta vremena i tele se uguši.
Ja sam imao samo 1 slučaj pre 20-ak godina i isto mi je tele otišlo ali je veterinaru trebalo 4 sata da dođe (dok je popio kafu,pa dok se obrijao-u to vreme nije bilo privatnih veterinara.)

pogledaj malo bolje odakle vuce taj fajl, gde je postavljen: www.vef.unizg.hr Karikatura je tu umesto prave ilustracije, nisu imali tu nesrecu da moraju da izvlace na silu, a i u samom pdf fajlu se kaze DA JE MOZDA BOLJE ODMAH NA REZ, i ja se s time slazem.
Danas, nije retkost da se krave tele na rez. Rez sa strane, brzo zaraste i nema problema.

I ti si idalje ubedjen da je to ispravno.Da je tako nijedan veterinar nebi telio kravu nega gazda zakaci traktor,po mogucstvu sto veci,i vuciiiiii.Naravno pametniji uvek popusta i gazda mnogo gubi ali je u dobitku sto nije platio veterinara jer je to procitao na tamo nekom sajtu...............

Znam odakle je taj fajl, čak sam i bio na tom fakultetu. To je prezentacija za predavanja studentima uz koju ide odgovarajuća priča predavača.

VETERINAR je bio prisutan i kada nismo mogli da ga izvucemo sam je rekao da se mora na silu izvuci... Naravno da je bio prisutan tokom izvlacenja.
Zasto nije zeleo da je sece? Verovatno zato sto je i sam (kao i ja) verovao da je mala sansa da je tele jos uvek zivo.

@RatkoPa, ne budi takav cinik, da sam poslusao ono sto su mi ljudi ovde rekli, (a ne staroga) tele bi verovatno bilo zivo. Veterinar je placen, bez obzira na to sta pise na nekom sajtu.
I zar nikad nisi cuo da su ljudi kad ne mogu izvuci uprezali volove da izvuku tele?

@ mims, kakva je prica predavaca koja ide uz taj fajl? Predoci nam....

I zar nikad nisi cuo da su ljudi kad ne mogu izvuci uprezali volove da izvuku tele?
.
Ma cuo sam ja svasta ali nemoj ubedjivati ljude da je nesto ispravno ako nije.Nisi video posledice toga,pocepana krava,polomljena karlica,otkinute noge i glava teletu,slomljen vrat kravi......................
Sve je to bilo lepo i onda evo ga jos malo vuci i onda e j..iga zeznuli smo stvar..........
Sve se to desavalo na seoskoj farmi koja ima trista muzara a ti to probas na jednoj i jednom ce da ti uspe a sledeci put dali ce.........

Nazad
Vrh