Teljenje krava

Ja uveče kad izađem iz štaloga više ne ulazim dok nešto ne čujem jer ako se čuje već se otelila i dosta puta sam znao da se krava otelila čim sam video tele.Mirno spavaj,biće to sve dobro

Upravo sam racunao prosek steonosti u mojoj stali ovde godine za neverovati 299 dana nikad mi se tele na vreme maltene svaka mi oko 300 dana bas mi je cudno ima i neka ovako ali mnogo prenoseee nznm sto ?!

---------- Poruka napisana u 21:14 ---------- Prethodna poruka je at 21:11 ----------

jos nista.veterinar mi kaze juce ako se ne oteli do 295 dana da udara inekciju.danas je nedelju dana kako je da kazem od normalnog termina znaci od 285 dana kako je prebacila.
PO pravilu 306-310 dan indukcija , ja nikada nisam to radio i nadam se da necu , a ona od 319 dana sasvim normalno , telence nenormalno malooooo zensko naravnoo ali prelepo je sada treba ta mala da se osemanjava kao minijatura junice je :)

то све ситно нек путује код неког другог газде или на клање, крава што већа то боља, тако се генерално ишло са осемењавањем биковима који бацају ситну телад, па постадоше ситне јунице и ситне краве, па на њих ил тешко телење ил опет ситна телад и сад кад видиш краву од 800 кила ко да си видео незнам-ти-ни-ја-шта

ma nisam hteo da je dam strasno je lepa :| pocela jedna krava da naliva vime polakosad ce u 5. laktaciju , u 4. je imala oko 8000l zasusena je ranije nadam se da ce sada da bude isto :)

bik doner daje dosta sitnu telad, kasnije mozes da forsiras koliko hoces ali junica ostaje sitnija kao sto rece cika jova, jedino sto to sitno tele izleti kao iz topa tako da se krava veoma lako sama oteli.

e da se pohvalim i ja!konacno se otelila juce oko 10 ujutru.morao sam da zovem veterinara krenula samo glavica a noge ostale unutra,medjutim sve se dobro zavrsilo.juce joj bio 298 dan.ovo joj je cetvrto tele,prva tri zenska a ovo konacno musko,kazem konacno pa jbg da uzmem koji dinar vise.mozda se desi da ga ostavim da ga hranim pa da ga prodam kao bika.

hvala hvala

---------- Poruka napisana 25-10-11 u 21:42 ---------- Prethodna poruka je 24-10-11 at 10:37 ----------

merio sam sada tele oko gudi ako je to iole tacno ima 78 cm.znaci da ima 70-80 kg.da li sam u pravu?

hehehehhe..................verovatno si upravuu moje tele poslednje sto se rodilo imalo tacno 85kg obim grudi 82cm znaci upropastio kravu !

Juzros mise otelila krava! 4-to tele, prvo troje muški ovo žensko,crveno nigdje bijelog,nisam danas stigao slikati.

Nocas mi se otelila krava sama jutros smo naisli na tele a ono seta po stali takoreci baca se po stali ne zna jos da hodaa skrozzzz je crvenaa samo glava bela , kao da joj nije otac TOMEN :)

Te krave kao da vracaju ,subotom i nedeljom se vecina teli.Sad sam dosao sa teljenja .i juce jedno teljenje kod kuma , neka nova rasa,,frizijsko plavo,,krupna telad i dosta teska teljenja ali ispalo je sve dobro.

Ma nejdemi postavjlanje slika skoro sve sam probo.moracu dovesti nekog da me nauci .Relativno sam nov na kompjuteru .

Nek su korisne, biće to dobre krave. To nije frizijsko, bar ja nisam čuo, već belgijsko plavo. Ogromna rasa, sa duplom muskulaturom buta, tovna, bila bi broj 1 u svetu da nema 40% teških teljenja. Deluje kao Švarceneger, pomalo veštački, kod te rase su fiksirali taj gen za duplu muskulaturu, ne deluje baš najprirodnije. :)

Da da belgijsko plavo upravu ste profesore IZVINJAVAM SE NA OMASKI.

Ovako napisano izvinjenje se u internet-komunikaciji smatra vikanjem.Z.K.

Poslednja izmena od urednika:
Nek su korisne, biće to dobre krave. To nije frizijsko, bar ja nisam čuo, već belgijsko plavo. Ogromna rasa, sa duplom muskulaturom buta, tovna, bila bi broj 1 u svetu da nema 40% teških teljenja. Deluje kao Švarceneger, pomalo veštački, kod te rase su fiksirali taj gen za duplu muskulaturu, ne deluje baš najprirodnije. :)

Najmanja briga sto ona ne djeluje prirodna ta pasmina.
Nego ta pasmina je na vlagu osjetljiva kao malo dijete,neka malo padne kapi kise po njoj,neka joj bude hladno i eto upala prehlada i svega.
To jos nisu uspjeli popravit.

Nazad
Vrh