Tarupi

a tek u suncokretistu jedno 2 nedelje posle zetve...Ostali bi samo dugmici..:)

Milane, kod nas i bez njega ostaju dugmići:haha:
fotografija0206.jpg
[/IMG]

Ja mislim da ću napraviti nešto slično kad sam video kako taj vozi brzo kolko vidim trebaju samo 2 ležaja da se podmazuju za održavanje.Ne sa tarupom pazim na sve na kardan,na ljude oko mene i još pazim da ne pokupi zemlju pa da mu uništim kajševe.

Kod ovog tipa sitnilica (valjak sa noževima) veoma ozbiljan problem predstavljaju strašne vibracije koje se javljaju tokom rada, posebno ako je tlo malo tvrdje (dakle suvo). Gledao sam dosta snimaka i čitao o ovim sitnilicama na netu, svi ih hvale zbog učinka, cijene i maksimalno jeftinog i jednostavnog održavavanja (praktično samo treba podmazati i zamijeniti ležajeve kad otkažu i naoštriti noževe, uporedite to sa malčerom ili tarupom) i na svakom mjestu se kao problem navode vibracije. Isti problem se može dosta jednostavno riješiti uvodjenjem neke fleksibilne veze izmedju rama i samog valjka (tj, treba napraviti dva rama - jedan na kojem je valjak sa ležajevima i drugi koji sve to nosi i ima na sebi kačanje za traktor). Vibracije postoje uglavnom po vertikalnoj osi i same traktorske poluge dosta toga amortizuju (pošto one rotiraju oko svojih kačanja na šasiji traktora) ali se preko toplinka dobar dio ipak prenosi na traktor.

Zar se nece ti nozevi istupiti brzo:sta:, posto vidim da imaju stalni kontakt sa zemljom?

Za ovog nema prepreke a ni polomljenog noža.
zwhdz.jpg
ocmlh.jpg

Ovuda ni peške se nije moglo lako proći a sad može i kombajn od 5m.
29e5j8.jpg

Najbolji noževi za koje ja znam.Kad pređeš preko panja ,ništa se nedesi.

Spajki, ovaj "tarup" je kolegin a pravili su ga sami. Materijal naručen i isečen po meri čini mi se u Metalo-promet KULA. Čak i onaj vučeni valjak u pozadini je takođe HOME-MADE ali mere su kopirane sa nekog "renomiranog" !

Za suncokretiste sam video kako radi,nego kako radi u kukuruzistu koje je radjeno kombajnom bez secke? Da li su ga punili vodom?

Spominjali su ulje, a kako radi na njivi praktično ni oni ne znaju jer je pravljen preko zime.

Ovo je Fiat.Ovaj je žrvanj kupljen od deminera i teži oko tone.Oni su ga koristili na gusjeničaru bageru sa dugom rukom.Rušili su manje drveće .Krene odozgo i pojedega. Međutim ,par puta su naišli na PROMA. i geleri iseku creva i oštete hidraulične klipove a znaš koliko ulja staje u bager koji je ovo gonio na servo motor. Tako da su odustali od ove metode deminiranja i ovo prodali mom komšiji.Puno trpi desna spona ,ali sada ima pomoćni točak i na desnoj strani kao ovaj plaz na koji spusti ,i tako radi .Ovaj fiat je oko 80 hp.

Miroslave jel je ovo 4-redni tarup?
Cudno mi je malo da 560 moze raditi s njim u prvoj brzoj.Pitam jer i ja imam nameru da uzmem 4-redni za traktor od 60 ks.Obicno sam vidjao da sa njime rade 577 ili Mtz 82.

Ja imam ovakav zmajev cetvoredni tarup samo sto je moj nazad predhodni vlasnik otvorio i sa njime kad uletim u otkose slame rasturi je ko secka od kombajna inace ga vucem sa IMT 5106 jer za MTZ52 mi je malo potezak.

Ako 52 tesko radi,ne znam koje su sanse da T 40 radi sa njim,pa makar i dosta sporije...Nameravam da kupim jaci traktor za godinu-dve,pa da ne kupujem manji tarup.Jos da se Miroslav javi da potvrdi kako radi 560 sa njim.

pozdrav svima
ima tarup sa slika
http://clip2net.com/s/5k3X8T
http://clip2net.com/s/5k3YoT
zeleo bih da ga prodam , pa me interesuje dali neko zna ko je proizvodio ovaj tarup.
plocica je zamazana farbom koja nece da se skine . godiste 1989 , na vrh plocice pise RO-Fabrika Opreme Vrsac, pokusavao sam da nadjem pod tim imenom ali nenema nista o njemou nigde.to je sve st se moze procitati .

Može li mi neko reći koliko li vredi platiti ovaj tarup? Čovek od kog sam danas uzeo da probam je prvi vlasnik, poslednje tri godine nije ga ni isteravao iz šupe. Tarup je radio oko pet-šest hektara godišnje. U odličnom je stanju.
img0855.jpg

img0858.jpg

Nazad
Vrh