Tanjiranje suncokretista i priprema za setvu psenice

Prošle godine 60 e/k.j koliko čujem a ove vrv 70 e.

Vidim da se davno nije ništa pisalo u ovoj temi.
Zanimaju me vaša rešenja za rušenje štapova suncokreta prilikom tanjiranja.
Do sad bisam imao potrebu ali bi sad uradio nešto za nov traktor pa da li samo neku cev ili ram i mrežu i sl.

Ја сам пре неку годину направио од дасака - једна попреко, на висини ниже од предњег моста, па две краће као носачи паралелно, зашрафљене вијцима у оне силне отворе са носачима предњих тегова и све те даске спојио торбан шрафовима. Урадило посао само тако, а и може добро да ти дође да оцениш како да направиш неко трајније решење.

Сад - не, али ако не можеш да стекнеш слику како изгледа, могу сутра да шкљоцнем о окачим фотку. Само кажи ако треба.

Највећа мудрост је како то попречно, тај браник, од чега год да направиш, фиксираш за трактор, а и то ти је "мудрост" која се реши за минут најспоријег размишљања.

Imam prednju hidrauliku i na pocetku sam stavljao samo metalnu cev kroz kugle za brzo kacenje. Dovoljno je daleko od traktora da i onaj koji je nakrivljen ka traktoru okrene i baci na drugu stranu. Kad sam pravio teg za prednju hidrauliku napravio sam ga tako da pokriva prostor izmedju tockova i prosle godine tanjirao bez sipke. Ove godine mi je palo na pamet da kombajn u suncokretu ide u "kontra smeru", tj obrnuto od kazaljke na satu, posto tako idem i tanjiracom i onda mislim da svakako nece biti problema sa stapovima..

Jel bi mogao neko da okaci sliku kako je rešeno kačenje grudobrana/mreže na prednjoj hidraulici?

Do maske ne dođe ništa, ne bih tako radio sigurno. Osim ako neko ne planira da ide suprotno od smera u kome je vršeno, onda ne pomaže ni tabla lima napred.

Pa moras na to da racunas,ako nikad ne vozis suprotno od smera vrsidbe suncokreta onda ti ni ne treba nista napred.Na skoro svakoj njivi se desi da moram bar 2-3 prohoda da vozim suprotno od smera vrsidbe pa nista,tu je cev napred za to.

Ja ne idem, kad vršem gledam da obe strane njive budu podjednake. Ako nešto ostane vratim se po tanjiranom i završim idući niz motke. Na drugim traktorima i nemam cev, ovom je stavljeno za svaki slučaj.

Nazad
Vrh