Tanjirače

Kombajn kosio visoko,losa secka ,nema te tanjirace koje ce to da probije od tih nosenih.Ja sam tanjirao nesto strnine odma u vrsidbi,sto sam preko dana vrsio,predvece tanjiram ,islo odlicno.Brijam do zemlje skoro sa kombajnom i sto vise mase proteram kroz secku to je lakse tanjiraci ,normalno secka mora biti dobra.

Jeste loša sečka, skupio slamu u otkose od 30-40cm. I gde je zastajkivao zbog mase i pologa i u manevrisanju tu je slama kao debeli jorgan.
Gde nije padala slama iz kombajna tu tanjirača ide možda i 10cm iako je visoko košeno.
Vidi se na slici kako su uski otkosi. To je pljusak sinoć zalepio za zemlju.
Danas sam ručnim vilama u dve njive, 1,1h obe, rastanjio gde je okretao i preklapao i gazio. Kad se prosuši ide tanjirača da zatvori pukotine i provocira korove. Pa total.
Za dalje se dvoumim da kupim zobi sad u žetvi i bacim rasipačem pa opet plitko zatanjiram. Ako bude iole kiše u avgustu septembru biće neke mase za jesenje oranje.
Zob će malo napadati plužni đon i popraviti strukturu oraničnog sloja. Da je još i nečeg protiv kiselosti a da nije skupo. Fiziomax je 70+ dinara kg. Previše ulaganja za ove cene žitarica. Zemlja je 4,5 ph i ipak imam dobre prinose.
Pseudoglej dosta dobro podnosi sušu, veći je problem jaka kiša i ostanu bare u njivama.

Poslednja izmena:
Jeste loša sečka, skupio slamu u otkose od 30-40cm. I gde je zastajkivao zbog mase i pologa i u manevrisanju tu je slama kao debeli jorgan.
Gde nije padala slama iz kombajna tu tanjirača ide možda i 10cm iako je visoko košeno.
Vidi se na slici kako su uski otkosi. To je pljusak sinoć zalepio za zemlju.
Danas sam ručnim vilama u dve njive, 1,1h obe, rastanjio gde je okretao i preklapao i gazio. Kad se prosuši ide tanjirača da zatvori pukotine i provocira korove. Pa total.
Za dalje se dvoumim da kupim zobi sad u žetvi i bacim rasipačem pa opet plitko zatanjiram. Ako bude iole kiše u avgustu septembru biće neke mase za jesenje oranje.
Zob će malo napadati plužni đon i popraviti strukturu oraničnog sloja. Da je još i nečeg protiv kiselosti a da nije skupo. Fiziomax je 70+ dinara kg. Previše ulaganja za ove cene žitarica. Zemlja je 4,5 ph i ipak imam dobre prinose.
Pseudoglej dosta dobro podnosi sušu, veći je problem jaka kiša i ostanu bare u njivama.

Jesi probao bioplug ili slican preparat za zetvene ostatke? Mislim da bi agrougalj za tvoje zemljiste bio pun pogodak uz fiziomax i bioplug ili nesto slicno, pa opet najjevtinije je da predjes sa zitarica na borovnicu

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nisam kupovao bio plug. Od oranja do oranja ne nađem mnogo neratgrađenih žetvenih ostataka pa mislim da je zemljište dovoljno aktivno.
Svaki dinar se mora pažljivo trošiti kad vidimo saldo u ratarstvu.
Tražim nešto što može rasipačem jer stajnjaka imam vrlo malo i to mi je jedva za deo njive gde je povrće.
Kad gledam cene možda se i ne isplati tako raditi.
Malo npk i povećati kan i šta da mu radim. Mislim da ipak imam nekog plusa i u pšenici ove godine.

I dalje vlažno. I previše slame. Gde je niže pokošeno i nema otkosa ide u zemlju i izvaljuje džombe. Išao sam i drugi prohod u suprotnom pravcu i ništa posebno. A moralo je i nijansu sporije zbog treskanja.
Dobra stvar je da tanjirača uopšte ne guši. Samo nežno sa kvačilom, kad je valjak iza lako se propinje.
Nešto mislim da nema smisla kupovati ni zob a kamoli nešto skuplje i bacati u ovoliko slame, neće nići? Da stoji ovako do jesenjeg oranja?
Dobiće total naravno kad bude korova.
906ee9574eefbfb79db7efa0488a1b59.jpg
48676eab215c6019779136a64ebc5290.jpg
07c9ee13089c902178f6a3e43a163e65.jpg
a47fa879aa370b17bf428cb1d209a534.jpg
108247044cd93381d89e15704b16412d.jpg

Nazad
Vrh