Tanjirače

Ako je laka normalno je da će da skače kad se dobro potera.Kad ima lepu težinu nema skakanja.

Ова ја Агроновак 3м и 1250кг. Три пута пређено мислим да је и то проблем али јбг другар ми помагао јесенас,а ја нисам био присутан на њиви. Сад у прихрани отац да испадне из трактора катастрофа неравно,а опет после сетве је поваљано кембриџом могуће да је и он доста допринео том таласању. Нисам паметан,и још једно питање да ли ношену тањирачу треба ставити у шлицовану рупу за топлинг,другар је држи у фиксној рупи.

Е то је онда проблем,отац има јако лагану ногу на гасу и верујем да је Зетор ишао 4 пун гас. Јбг ја када сам на њиви не дам да се тера брже од 3 на пола гаса. Сад мачке нема па мишеви коло воде. Сад у прихрани је кукао,а у прскања ће тек да кука па нек тера и 5 на јесен.😁
Још ја имам онај брилион у два реда секције.

I da poskakuju ako su laki kembridži.
A kod tanjirače može biti problem ako se rotor-valjak podigne previsoko pa još i tako fiksira. Tanjiri neće da idu toliko duboko u zemlju pa za njom ostaje površina koju valjak nije pritisnuo-poravnao. Ima na yt snimaka od raznih proizvođača tanjirača (čak i čuveni lemken rubin) gde se vidi da valjak lebdi.

Bio sam kod čoveka kome je tupanjac tanjiraca ostavljala talase, on pretpostavlja a nije se setio da prebaci topling u šlicovanu rupu. Vuče sa fendom 312 lsa

Ова ја Агроновак 3м и 1250кг.

Laka je za 3m. Čim je poteraš skače ko jarac. Em baš nema ni dobra ugao diska.
Pogledaš malo oglase i vidiš čega ima najviše polovnog, a mladog.
Agro novak-a na sve strane.

Tako je bilo i kada su se pojavile turske sejalice za pšenicu i kukuruz.... A godinu dve dana kasnije bilo ih puni oglasi. Kao što i sada ima. I svi imaju izgovor kupuju veću mašinu. A u stvari samo problemi.

Ljudi i dalje kupuju tursko u nadi da će biti mirni, jer je ipak nova mašina. A ustvari, u većini slučajeva sami sebi kupuju problem....

Poslednja izmena:
Tako je bilo i kada su se pojavile turske sejalice za pšenicu i kukuruz.... A godinu dve dana kasnije bilo ih puni oglasi. Kao što i sada ima. I svi imaju izgovor kupuju veću mašinu. A u stvari samo problemi.

Ljudi i dalje kupuju tursko u nadi da će biti mirni, jer je ipak nova mašina. A ustvari, u većini slučajeva sami sebi kupuju problem....
Nisi u pravu.nisu u kvalitetu kao brendovi od kojih su nastali,ali za te novce-taj kvalitet dobijes,pa nekada i vise.
Vecinom su to sasvim solidne masine,sa patentima i konstrukcijama koje su isprobane i po 20 godina.
Pisem za masine koje posedujemo ili sam ih koristio,ili ih imam svakodnevno pratim.
Agronovakove masine ne komentarisem,nisam ih koristio,sem utovarivaca prikacenog na mtz-koji je sasvim ok.

Nijedne Gungor žitne sejalice nema u oglasima već duže vreme a Amazonki koliko hoćeš, što opet nije merilo da li je neka sejlaica dobra ili ne.
Jedan naš kolega sa foruma je bio pred prodajom sejalice jer nikako nije mogao da joj podesi potrošnju. Došao je do mene i video kako se podešava i eno je radi, ne ide na prodaju.
Evo snimka gde čuvena tanjirača lemken rubin ne radi dobro a nije problem u njoj

Nisi u pravu.nisu u kvalitetu kao brendovi od kojih su nastali,ali za te novce-taj kvalitet dobijes,pa nekada i vise.
Vecinom su to sasvim solidne masine,sa patentima i konstrukcijama koje su isprobane i po 20 godina.
Pisem za masine koje posedujemo ili sam ih koristio,ili ih imam svakodnevno pratim.
Agronovakove masine ne komentarisem,nisam ih koristio,sem utovarivaca prikacenog na mtz-koji je sasvim ok.
Svako ima pravo na svoje mišljenje. Isto tako i Svaki Ciga svoga konja Hvali jer mu je problem da prizna da se zajebao.

Turske sejalice većin je teška preko 1000kg strane 600-700kg prazne i opet seju bolje ove što su lakše. Čovek koji je radio na sklapanju turskih sejalica kod nas, rekao je da se ne okreću kako treba ni dok su prazne i da diskovi glave. Reduktori plastični ko da su pravila deca na praksi...

Bili smo dogovorili pre par godina novu Tursku sejalicu u MBV Vršcu. Hteli da mu ostavimo kaparu. Nije hteo. Odbijao pare. Stalno ponavljao "Reč je reč". Sve dogovoreno napisao na papir potpisao i udario pečat. Sejalica kasnila 5 meseci. Zvali da je stigla oko 10-tog januara, kada mi više nije bila potrebna. Nikada nije ni isporučena. HVALA im na tome.

Kupili smo na Sreću od turskog smeća samo Donder Rasipač i to je pažen i mažen pranje sa toplom vodom i sav je zarđao kao da mu je 30godina a ne 5.... Najsrećniji ću verovatno biti kada izađe iz dvorišta.

Ова ја Агроновак 3м и 1250кг. Три пута пређено мислим да је и то проблем али јбг другар ми помагао јесенас,а ја нисам био присутан на њиви. Сад у прихрани отац да испадне из трактора катастрофа неравно,а опет после сетве је поваљано кембриџом могуће да је и он доста допринео том таласању. Нисам паметан,и још једно питање да ли ношену тањирачу треба ставити у шлицовану рупу за топлинг,другар је држи у фиксној рупи.
Ja je teram obavezno u slicovanu rupu i kad je topling labav i igra u slicu najbolje odradi posao i sa manje opterecenja po traktoru. Isto vazi i u oranju sa cetvoro brazdnim plugom!

Dobro bi bilo dati 2000 evra za rasipač a da traje doživotno.....
Naravno da turske sejalice nisu savršene ali nisu ni zapadne, ali koliko para toliko i muzike.
Što se tiče sposobnosti usevanja..... U surovim uslovima, kakvi su bili jesenas kod nas, nema šanse da ta sejalica koju ti forsiraš poseje bolje nego npr Gungor ili Solmax ili Gaspardo koju @cicimoric ima. Baš zbog te težine i načina na koji se diskovi drže.
U normalnim uslovima seme nikne i sa površine.
A što se tiče ne okretanja diskova..... Tako su i kod nas u selu na jednoj Gungor sejalici ubacili dodatne podloške između diskova jer eto teško se okreću diskovi. E sad ko se iole malo razume zašto se okreću teško taj će znati. Ko ne razume, tom su oglasi merilo kvaliteta.

Poslednja izmena:
Dobro bi bilo dati 2000 evra za rasipač a da traje doživotno.....
Naravno da turske sejalice nisu savršene ali nisu ni zapadne, ali koliko para toliko i muzike.
Što se tiče sposobnosti usevanja..... U surovim uslovima, kakvi su bili jesenas kod nas, nema šanse da ta sejalica koju ti forsiraš poseje bolje nego npr Gungor ili Solmax ili Gaspardo koju @cicimoric ima. Baš zbog te težine i načina na koji se diskovi drže.
U normalnim uslovima seme nikne i sa površine.
A što se tiče ne okretanja diskova..... Tako su i kod nas u selu na jednoj Gungor sejalici ubacili dodatne podloške između diskova jer eto teško se okreću diskovi. E sad ko se iole malo razume zašto se okreću teško taj će znati. Ko ne razume, tom su oglasi merilo kvaliteta.

Ako ćeš računati rasipač 400-500€ godišnje po tvojoj matematici. Onda je ipak mnogo bolje kupiti neki strani koji će trajati bar 20godina bez problema i kvarova. A ne turski koji ćeš menjati svakih par godina. Na Donderu istruno R osigurač za 5 godina od 50dinara. I spao mešač sa osovine. Treba rasturiti ceo rasipač da bi iskucao deo što je ostao u osovini, jer naravno ne smeš kucati jer je sve dalje plastika.... A da su bili samo maloooooo ozbiljniji mogli su staviti prohromski R osigurač koji bi možda koštao 1-2€ i trajao bi večno. Ili prohromski šraf M6 dužine 40mm sa prohromskom maticom sa osiguračem..... A cena rasipača je mogla biti i 100e veća opet bi se prodavao..

Ja ne forsiram apsolutno ni jednu sejalicu ni marku. Samo kada prolazim kroz razne atare (otprilike 30+km u krug) vidim jako puno ko čime radi kako priprema i kako to sve izgleda u praksi i to mi sve kaže kakva je koja mašina.

Čovek je kupio tanjiraču kratku od 3m za ~5000€ i na 500kj koje je uradila za 3 godine diskovi (FI560) su se potrošili skoro 10cm. Pa da je od plastelina verovatno bi trajalo duže.

Laka je za 3m. Čim je poteraš skače ko jarac. Em baš nema ni dobra ugao diska.
Pogledaš malo oglase i vidiš čega ima najviše polovnog, a mladog.
Agro novak-a na sve strane.

Види она је лепо одрадила за сетву,једино другар он три пута прешао као види се перушина по површини. Јбг до тада није радио са тањирачом па хтео да ми уради оно баш-баш да буде. Мада два прелаза и екстра за сетву. Иако има 1250 кг што се и мени чини лаким за 3м,јер прва права година са приносом кукуруза преко 4т/кј и онда ће бити у проблему сигурно јер ће само масу мешати по површини.

@SaleCar imam dondera od 2016-te i ne perem ga nešto često pa još uvek traje. Znači nije tačno da se mora menjati na par godina. Ajmo dalje.
Istrunuo je i kod mene jedan osigurač a drugi nije. Eno ima u Bestu nov inox i kupiću ga pa ću zameniti sa ovim običnim koji sam stavio za privremeno rešenje (2 godine već ide).
Što se tiče izbijanja, nije moralo ništa da se rastavlja jer se moglo izbiti na licu mesta, ali ti to vrv ne znaš a za to obično služe lokalni majstori, bravari. Da si pitao na forumu i tu bi dobio odgovor kako da rešiš možda i u kućnoj varijanti. Kad nisi, ne znaš a nećeš da platiš drugome onda rastavljaj.
Dalje. Na toj osovini je jedino plastična čaura koja (ako ne znaš kako treba rastaviti) ne bi izdržala kuckanje ni da je originalna od Amazonea. A ako malo bolje pogledaš u tu čauru videćeš da ti je potrošena i da je svakako za zamenu. Ležaj 205 iza lančanika na osovini je vrv takođe fasovao vode pa je i on za zamenu. Rastavljanjem zbog osigurača sve to odradiš i mirna Bačka!
Što se tiče vidokruga, bogami i mene ima svuda i ja pratim godinama ko, šta, sa čim i kako radi pa vidim razliku od godine do godine a mehanizacija ista. Isto tako znam koliko mi je dubok džep tj kolliko zemlje radim i koliko ću možda povećati površine (ali možda i ne) pa znam da mi ne vredi sanjati o Amazone tanjirači, Lemken sejalici itd. Zato gledam gvožđuriju koja je meni pristupačna (zar ne radimo svi tako?) i tu pravim selekciju koja šta nudi, kako radi pa to usklađujem sa ostatkom mašina u dvorištu.
E sad ti meni objasni kako sam se ja (i ostali) zahebao kupovinom turske sejalice i šta sam drugo mogao uzeti za 10.000e a da je kadro kvalitetno posejati i u redukovanu obradu?
Što se tiče te tanjirače kojoj su se potrošili diskovi, zašto ne napišeš koja je i kome se to desilo. Vrv ne poznajem čoveka ali neko ga valjda poznaje.
---------------------------
Zaboravih da odgovorim na plastične reduktore.... Šta ima veze što su plastična kućišta? Oćeš možda poteznicu da stavljaš na njih pa da vučeš prikolicu sa semenom? A ako ćeš ih skrljati na nešto kao što sam ja markir o dalekovod onda mogu biti i od gvožđa ništa ih neće spasiti.
A da ne budem skroz u off-u, aj me posavetuj koju kratku tanjiraču da uzmem a da radi radnju?

Poslednja izmena:
Čovek je kupio tanjiraču kratku od 3m za ~5000€ i na 500kj koje je uradila za 3 godine diskovi (FI560) su se potrošili skoro 10cm. Pa da je od plastelina verovatno bi trajalo duže.

Mozda taj tanjira kamenje a ni onda ne bi se istrosili diskovi 10 cm na 500 kj!
Ja za 5 god sam istanjirao sigurno nekih 2000 kj a mozda i vise pa se skoro ne primecuje da su diskovi potroseni, plus ravnanje puteva svako prolece gde ima od cigla do komada kamenja!

Nazad
Vrh