Tajberi - tayberry - hibrid maline i kupine

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.091
Lokacija
Apatin
Da se pokrene tema o manje poznatom voću, mada je to zapravo mešanac kupine i maline. O tajberiju se malo pisalo, a verujem da bi mnogima bilo interesantno da ga posade pored kuće.

Tajberi - izvor klasteragrojug.rs

Tajberi je grmasto voće iz porodice Rosaceae, nastao ukrštanjem maline i kupine 1962. godine na Škotskom institutu Invergowrie.

Odlikuje se izrazito velikim plodovima i visokim prinosom. Plodovi su sočni, prijatnog, slatkastog, lagano oporog i aromatičnog ukusa. Pogodni su za konzumaciju u svežem stanju ili za preradu u pekmeze i druge proizvode, a mogu se i zamrzavati. Masa ploda je od 5 g u sušnim godinama pa do 11 g u vlažnijim godinama. Ukupni prinos po biljci može biti i do 3,5 kg (zavisi od razmaka sadnje), tj. 24 t po hektaru.

Plodovi su u grupama od 5 do 7 plodova. Boja im varira od purpurno crvene do tamnoljubičaste kada prezri te laganog do visokog sjaja. Srednje su tvrdi, duguljasto-koničnog oblika, što se može zaključiti i po dimenzijama ploda koje iznose od 3-5 cm u dužinu i 1,5-2 cm u širinu.

Rano počinje sazrevati (početak jula), a berba je u više navrata jer plodovi ne sazrevaju odjednom. Berba traje do sredine avgusta, pa čak i do početka oktobra ako je toplo vreme. Bere se na svakih 2-4 dana.

... Link
 
Vrh