Svrljiska ovca

cvećar

Član
Učlanjen(a)
4 Feb 2009
Poruka
61
Lokacija
Ljig
Osnovne karakteristike, prednosti, mane. Gde nabaviti kvalitetnu jagnjad.
_________________________________________________Post je spojen: [time]1234372471[/time]_________________________________________________
Molio bi za vise informacija o svrljiskoj ovci.
 

Velimir

Član
Učlanjen(a)
14 Dec 2008
Poruka
497
Lokacija
Љиг, Србија
Pa dobro, ima, ali sta fali da bude i ovde... recimo mogli bi uzgajivaci da kazu svoja iskustva...indeks jagnjenja u njihovim stadima, mlecnost, prirast jagnjadi...procenat vansezonski mrkanih ovaca itd. :ppozdrav:
 

cvećar

Član
Učlanjen(a)
4 Feb 2009
Poruka
61
Lokacija
Ljig
Posetio sam ranije predlozen sajt i svakako je koristan. Hteo sam malo unakrsnih misljenja u vezi rase, nasta obratiti paznju pri izboru, da li nabavljati jagnjad ili ovce...ko ima kvalitetna grla...preporuka...
 

Šošara

Član
Učlanjen(a)
5 Jan 2009
Poruka
1.459
Lokacija
Srbija, Šabac
Bolje je uvek nabaviti jagnjad od odrasdlih ovaca.Uvek postoji neki razlog zasto se prodaje odrasla ovca.A jagnje je jagnje samo treba sacekatida poraste.
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
Svrljiska ovca je nasa najmlecnija ovca u tipu pramenke.
Medjutim zbog neadekvatnog uzgoja i selekcije gubi te karakteristike.
U istocnoj Srbiji ima dosta ovaca u tom tipu ili meleza ali sa skromnim performansama.
Zato je najbolje kupovati jagnjad u tom tipu i meliorativnim ukrstanjem sa awassi ili istocnofrizijskim ovnovima dobiti kvalitetnu mlecnu ovcu.
Cak i u samom Svrljigu po kome je i dobila ime nema u velikom broju.
Spada u grupu dugorepih ovaca, sa karakteristicnom cubom na celu i sa glavom i nogama obraslim prskano crno-belom dlakom.Mana joj je kasnostanost jer u prilplod ulazi sa staroscu 16-18 meseci.To je krupniji soj pramneke. Visina grebena ovnova 60-65 cm, ovaca 60 cm.Duzina trupa je uvek veca od visine grebena.Odrasle ovce su teske oko 35 kg , a ovnovi oko 45 kg.Plodnost je oko 110%.Mlecnost u periodu od 6 meseci je oko 80 l.
Pitanje je koje je mesto svrljiske ovce u savremenom ovcarstvu i sta dalje.Jedno vreme je bila zbog malog broja uv rstena u genetski resusurs Srbije.
 

Dejanjika

Član
Učlanjen(a)
25 Sep 2008
Poruka
95
Lokacija
Zajecar, Lubnica
Ne slažem se vla sa tobom oko nekih podataka u vezi svrljiške pramenke, pa s tim izneću svoj stav i teoretski i praktičan.
Svrljiška pramenka spada u krupnije pramenke, pa prema Mitiću visina grebena je kod ovaca prosečno oko 64 cm(60-70cm) a ovnova oko 72cm(69-77cm).
Glava je dosta uzana i dugačka,a profil glave je ravan ili slabo ispupčen,kod ovnova je više izražen ispupčen tkz. ovnujski profil.Ovce su šute, a ovnovi mogu biti išuti ili rogati.Uši su srednje veličine i idu blago u stranu, a ponekad su blago oborene.Imaju belo lice poprskano crnim tačkicama, a na gubici i obrazima crne mrlje.Uši su bele boje sa crnim pegama.Na glavi imaju ćubu po kojoj se razlikuju od ostalih sojeva premenki.
Vrat je srednje dužine, prilično uzan,tanak i dobro obrastao vunom.
Grudi su dobro razvijene po dubini(45% visine grebena), a širina grudi s preda je uzana(25% visine grebena), tako da je oblik grudi elipsast.
Sapi su dobre dužine(34% visine grebena), ali dosta uzane(28% visine grebena) pa s tim ima mesta za selekciju tj. povećenje širine sapi.
Trup je srednje dužine (oko 109% visine grebena) i ima izgled pravougaonika.
Dužina repa je oko 42cm a broj repnih pršljenova je u proseku 18, pa svrljiški soj spada u dugorepe ovce.
Noge su od skočnih zglobova i lažnih kolena pa do papaka obrasle dlakom bele boje sa crnim pegama.
Svrljiški soj je kasnostasan, završava porast sa 3-4 godine, i kombinovanih je osobina,pa se koristi za proizvodnju vune ,mleka i mesa, a sva proizvodna svojstva su podjednako razvijena.
Dviske ulaze u priplod sa 16-18 meseci po literaturi ,a kod mene ženski podmladak ulazi u priplod sa oko 10-12 meseci i obično ojagnje 1 jagnje.Dobre su plodnosti, od 100 pripuštenih ovaca oko 95 ostane bremenito.Prosečna plodnost je 110-115%, a u boljim uslovima i preko 115%.Kod mene sam prošle godine imao od 10 ovce 16 jagnjeta, dve su imale trojke.
Prosečna telesne masa je oko 45-50kg kod ovaca i 65-75kg kod ovnova.Pre 2 nedelje prodao sam ovna starog godinu dana i imao je 71 kg.
Dobro su obrasla vunom, a runo je dosta gusto i poluotvoreno. Prinos vune po ovci je 1,5 kg a po ovnu je oko 2 kg. U boljim uslovima je 2,5-3 kg po ovci i 3-4 kg po ovnu. Randman vune je oko 55%, a dijametar vunenog vlakna je 35-36 mikrona.
Prosečna mlečnost je 80-100 kg mleka a postoje zapati i sa preko 150 kg mleka.Laktacija u proseku traje oko 6 meseci.
Sa ciljem da se oplemeni svrljiška ovca na farmi ovaca u Kalni kod Knjaževca(ako se ne varam više ne radi) pokušali su sa stvaranjem oplemenjenog genotipa za proizvodnju mesa,mleka i vune.Kao materinska osnova bila su selekcionisana grla svrljiške pramenke,meliorator za popravku prinosa mleka korišćena je istočnofrizijska rasa a terminalna rasa za popravku kvaliteta i prinosa mesa je bila teksel rasa.Bilo je pokušaja i sa merino arl rasom i u zadnje vreme i sa virtemberškom rasom ali sve je to kod individualnih proizvođača.
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
Miticevo ovcarstvo treba da ode u istoriju ali na zalost nema drugih knjiga pa ga svi citirate.Gde ste strucnjaci ovcari.Teoretski podaci se odnose na vreme pre 30-40 godina kada je u staroj YU ovcarstvo bilo jako.Karakteristike svrljiske ovce danas su sasvim drugacije,i stanje na terenu je porazavajuce, jer pre svega nije uzgajana u cistoj rasi,nije radjena selekcija, nema kvalitetnih priplodnih ovnova, pa je tokom nekoliko decenija po svojim proizvodnim osobinama spala na niske grane.Uostalom ,kolika je populacija umaticenih ovaca danas.Na osnovu nekoliko desetina ovaca ili nekoliko uzgajivaca ne moze se donositi zakljucak o rasi.Uostalom zato je i nekoliko godina bila uvrstena u genetske resurse srbije da se ne bi izgubila rasa, ali zbog nedostatka para nedavno ukinuto.U savremenom ovcarstvu kao kombinovana rasa, kako ti navodis, i malom plodnoscu tesko moze opstati.Ponavljam njena najveca vrednost je mlecni potencijal-kvalitet mleka , koji treba dalji selekcionisati i razvijati, ali o tome nekom drugom prilikom.
Da je toliko dobra, kao sto tvrdis, zasto sve manje ima svrljiske ovce i svi u Istocnoj Srbiji presli na uzgoj drugih rasa ovaca?
 
Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.340
Lokacija
Krusevac/Beograd
Mitićevo ovčarstvo možda jeste staro ali se bazira na dobroj naučnoj i praktičnoj osnovi. Inače tenutno najnovija knjiga iz ovčarsta je od pro Cvijana Mekića na polj faksu u Zemunu. Ono što on navodi su i iskustva iz prakse. U Cvijanovoj knjizi inače su mere Svrljiške ovce čak i poboljšane u odnosu na Mitića.
Interesuje me odakle tebi Vla ove dimenzije koje iznosiš o Svrljiškoj ovci, da nisi i ti kao i Dejanjika te mere uzeo na desetak ili dvadeset ovaca pa ih sada prezentuješ i odlaziš u negativnu krajnjost? Tačno je da postoje bolji i gori pimerci a ako je Mitić uzeo sedamdesetih za prosek ove dimenzije sumnjam da se ta ovca od tad pogoršala. Ovo kažem iz razloga što Svrljiška nije nastala nekom striktno određenom selekcijom već su je selekcionisali nepismeni odgajivači, seljaci a ako su je oni stvorili teško da će baš sad da je pokvare. Evo nekoliko slika svrljiskog soja
 

Dejanjika

Član
Učlanjen(a)
25 Sep 2008
Poruka
95
Lokacija
Zajecar, Lubnica
Kao izvor literature koristio sam knjigu "Odgajivanje,reprodukcija,selekcija i ishrana ovaca" koju su napisali profesori sa poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna i to dr Cvijan Mekić, dr Dušan Latinović i dr Goran Grubić, izdate 2007. godine u Beogradu. A teoriju stečenu na poljoprivrednom fakultetu potkivam praksom sa moje farme.
vla je napisao(la):
Da je toliko dobra, kao sto tvrdis, zasto sve manje ima svrljiske ovce i svi u Istocnoj Srbiji presli na uzgoj drugih rasa ovaca?
Ima je zato što su nam sela stara i nema omladine koja bi povećala proizvodnju a samim tim i brojnost.Mladi odoše u grad i misle da je bolje biti poslednji u gradu nego prvi u selu. ETO TI PRAVI RAZLOG.
Ej bre, rum*nulje undje tu trajesć ?
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
@Dejanjika
Ocito ne pricamo o istim temama.
Svrljiska ovaca nema nikakve veze sa odlaskom mladih sa sela u grad.
Oni koje drze ovce i ozbiljnije se bave tim poslom, drze druge rase jer su ekonomski isplativije i profitabilnije-donose dobit, a od toga se zivi.
Ako se nastavi ovakav trend i brane takvi stavovi svrljisku ovcu gledacemo u buducnosti samo u zoo vrtovima i na revijalnim manifestacijama retkih rasa zivotinja.
O sudbini rase govori % zastupljenosti rase u ukupnoj populaciji ovaca u Srbiji.
Interesuje me kupovina jagnjadi /dvojke i trojke/.Koja je cena?
_________________________________________________Post je spojen: [time]1234698813[/time]_________________________________________________
@dragce
De si,ne javljas se.
Mi ovde, ko poslanici u skupstini, a tebe nigde nema.Ti si glavni "krivac" za svrljisku ovcu!
 

cvećar

Član
Učlanjen(a)
4 Feb 2009
Poruka
61
Lokacija
Ljig
Bio sam na putu, pa se ne javljam, a vidim da se diskusija lepo razvija. Iskreno, hvala svima na svojim zapazanjima. Ako uspem da dodjem do dobrih primera uzeo bi neko jagnje, shvatam da to nije komercijalno ali "da me zelja mine". Ima li neko da preporuci?
:sta:
 

Dare

Član
Učlanjen(a)
7 Jan 2008
Poruka
456
Lokacija
Svrljig
vla je napisao(la):
Odrasle ovce su teske oko 35 kg , a ovnovi oko 45 kg
Ovo uopste nije tacno, smanjio si bar duplo ako ne i vise

Dejanjika je napisao(la):
Ima je zato što su nam sela stara i nema omladine koja bi povećala proizvodnju a samim tim i brojnost.Mladi odoše u grad i misle da je bolje biti poslednji u gradu nego prvi u selu. ETO TI PRAVI RAZLOG.
To jeste PRAVI RAZLOG, nazalost

Vla je napisao(la):
Svrljiska ovaca nema nikakve veze sa odlaskom mladih sa sela u grad.
Oni koje drze ovce i ozbiljnije se bave tim poslom, drze druge rase jer su ekonomski isplativije i profitabilnije-donose dobit, a od toga se zivi.
Ne verujem da je bas tako. Jel znas mozda sta je u Sumadiji radio izvesni Kompas (Spiljevic) pre par godina? On je napravio strahovit marketing za virtemberga, ljudi kupovali, on uzeo dobre pare... I sta je posle bilo? Shvatilo se koliko ta rasa zaista pruza, ali i koliko trazi. I ceo taj bum se zavrsio brzo. Pricali mi ljudi na sajmu u NS.

Hocu da kazem, marketing igra veliku ulogu u celoj prici, a niko nema para za neku jaku kampanju i promociju rase.
_________________________________________________Post je spojen: [time]1235087672[/time]_________________________________________________
ah da. jos slicica imate u mojoj >>galeriji <<
 
Učlanjen(a)
24 Feb 2009
Poruka
819
Lokacija
ARANDJEOVAC
Pozdrav svima

Tvrdim za kompas kragujevac da su mnogima podvalili i to znam dosta ljudi prodaju ti jagnjice skupo navodno sa pedigreom a na kraju se ispostavi da nemozes da ga dobijes mi smo isli i zvali i na kraju digli ruke od njih a taki je ljudi dosta..ako radis radi da valj ili nemoj ni da radis
mnogi su odvajali od usta da kupe kvalitetno jagnje navodno sa papirima a na kraju je ispalo da si mogo da kupis dva ekstra jagnjeta za ono sto kupljeno kod spiljevica solidno za tako zvanim papirima...kad odes kod njih sve moze predali smo,zvali smo bice..bice i na kraju pojo vuk magarca......

Pozdrav Svima
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
@dare
podaci se odnosi na celu populaciju svrljiskih ovaca u Srbiji, a ne na par stada koja su pod kontrolom, npr. tvoje ovce.
Kolege ovcari, nije kriv Kompas,Pera,Zika,Laza i ostali prodavci, vec kupci, koji hoce se baviti ovcarstvom, a nemaju puno informacija i znanja o tome, pa im uvaljuju raznorazne ovce.Npr. u Nemackoj se ne mozes baviti ovcarstvom ako ne zavrsis ovarsku skolu i ne dobijes diplomu majstora ovcara. a u Holandiji moras proci kurs i edukaciju.Znanje je moc!Otisao sam off.
Nadam se da ce i ovaj forum obogatiti znanja farmera o ovcama i dati svoj doprinos unapredjenju ovcarstva i usmeriti ka pravom cilju-uspehu ::novac::
 

Šošara

Član
Učlanjen(a)
5 Jan 2009
Poruka
1.459
Lokacija
Srbija, Šabac
Samo da dodam za Nemacku da vlasnik farme se ne moze biti ako se nema zavrsena najmanje visa skola tj samo inzenjeri mogu biti vlasnici farmi.Podrazumeva se i fakultet.
A radnici na farmi moraju imati zavrsenu srednju strucnu skolu-poljoprivrednu smer ovcasrki.
Tako je za sve vrste stoke u Nemackoj.
Naraqvno i to da polozi majstorski ispit.

Profesionalizam na 1. mestu.
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
Trazio i dobio!
Dejanjika, podaci se mogu prakticno i proveriti.Idi na prvi pijac i vidi ovce koje se prodaju.Sve ti je jasno!
 

Dejanjika

Član
Učlanjen(a)
25 Sep 2008
Poruka
95
Lokacija
Zajecar, Lubnica
Ma ko prodaje ono što je dobro na pijacama i vašarima, samo loša roba se prodaje. Nadje se po neko dobro grlo ali je retkost, jer svako ostavlja za sebe najbolja grla.
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
Mi ne pricamo o kvalitetu nego o eksterijernim merama svrljiske ovce.U stadu ne drze se samo selekcionisane ovce, vec i ostale kategorije.A kakva je ekonomska situacija i situacija u ovcarstvu na pijacama je sve veca ponuda dobrih ovaca i jagnjadi, virtemberga najvise.
 
Vrh