Svinjokolj i ulazak u Evropsku uniju

mi ga osurimo pa onda opalimo brenerom.
Za cvarke skinemo kozu sa slanine i isecemo je na kaiseve pa sameljemo(modifikovana sajba)

Kod nas se slanina za čvarke seče sa kožurom zajedno na parčade otprilike 3x10cm veličine!

2yjod4g.jpg
ima li cega lepseg od vrucih cvaraka /ne sme se preterivati sa kolicinom :D/

d.j.grljanac je napisao(la):
efikasno prljenje moze sa fenom za skidanje farbe, prli a ne ostavlja tragove, provereno
Ja to koristim za prasiće,prvo zakoljem pa u najlonski đžak vrela voda 72-75 C dobro podparim,skinem rukom ili klobnom dlake i onda ako treba brijanje žiletim i na kraju fen da ne ostane koja dlaka zbog mušterija.
A svinje koljem,šurim vrelom vodom 84-87 C u koritu(nije na odmet ubaciti i šaku soli u vodu) ,klobna,brener na crno pranje i onda več znate dalje ....
A čvarke sečemo bez kožure na komade 3x3 otprilike i dodamo malo vode i topimo prvo malo jačom vatrom uz obavezno mešanje dok ne pusti malo pa lagana vatra dok mast peni a čvarci ne budu šuplji iznutra,skidamo mast i cedimo čvarke.Mi uopšte ne solimo niti dodajemo mleko a ipak imaju boju a nisu zagoreli i tope se u ustima.

Od ove priče mi se prosto prijeli čvarci idem da klopam

Prijatno

whitekiler je napisao(la):
d.j.grljanac je napisao(la):
efikasno prljenje moze sa fenom za skidanje farbe, prli a ne ostavlja tragove, provereno
Ja to koristim za prasiće,prvo zakoljem pa u najlonski đžak vrela voda 72-75 C dobro podparim,skinem rukom ili klobnom dlake i odba ako treba brijanje žiletim i na kraju fen da ne ostane koja dlaka zbog mušterija.
A svinje koljem,šurim vrelom vodom 84-87 C u koritu(nije na odmet ubaciti i šaku soli u vodu) ,klobna,brener na crno pranje i onda več znate dalje ....
A čvarke sečemo bez kožure na komade 3x3 otprilike i dodamo malo vode i topimo prvo malo jačom vatrom uz obavezno mešanje dok ne pusti malo pa lagana vatra dok mast peni a čvarci ne budu šuplji iznutra,skidamo mast i cedimo čvarke.Mi uopšte ne solimo niti dodajemo mleko a ipak imaju boju a nisu zagoreli i tope se u ustima.

Od ove priče mi se prosto prijeli čvarci idem da klopam

Prijatno
Mi radimo isto tako samo što se komadi ostavljaju veći i ostavi se i kožura na slanini...
Kodnas za čvarke koji se seku na 3x3cm kažu "Srbijanski" čvarci...

whitekiler je napisao(la):
Ja to koristim za prasiće,prvo zakoljem pa vrela voda 72-75 C dobro podparim,skinem rukom ili klobnom dlake i odba ako treba brijanje žiletim i na kraju fen da ne ostane koja dlaka zbog mušterija.
A čvarke sečemo bez kožure na komade 3x3 otprilike i dodamo malo vode i topimo prvo malo jačom vatrom uz obavezno mešanje dok ne pusti malo pa lagana vatra dok mast peni a čvarci ne budu šuplji iznutra,skidamo mast i cedimo čvarke.
sve isto samo su usli u foru da na dno oranije stave koju kilu stare masti da ne lepe cvarke i godinama tako rade,a naravno da sole i mleko sipaju.
Prasice isto tako radimo brijacem.

Ništa so i ništa mleko, a i mast ne koristimo već samo vodu! Onda budu finiji...

danas uradili 3 od 140 kg. i krmacu oko 350kg. sto se tice cvaraka skinemo kozuru a cvarke secemo ko kutija sibice osolimo i uspemo malo vode i gas mrzi me da idem da slikam ujutro cu

Kod mene, u mom kraju se radi ovako:Svinja se odere, osim ako se ne ostavlja slanina... Sece se na dimenzije 2*3 cm, gronik ide u kobasice... U raniju ili kazan kako neko kaze ide oko pola litre vode.. Cvarci su gotovi kad su supljikasti .. Soli se kad se izvade iz ranije, vruci...

Karalic je napisao(la):
Kod mene, u mom kraju se radi ovako:Svinja se odere, osim ako se ne ostavlja slanina... Sece se na dimenzije 2*3 cm, gronik ide u kobasice... U raniju ili kazan kako neko kaze ide oko pola litre vode.. Cvarci su gotovi kad su supljikasti .. Soli se kad se izvade iz ranije, vruci...
bas tako i ja radim. sto se tice velicine cvaraka mogu biti i malo veci ili manji ali je bitno kad se seku da ipak svi budu priblizno iste velicine zbog istovremenog topljenja. mleko sipam na pola topljenja otprilike kad krenu da bas da se 'tope' i to oko pola litra na kazan. ne kapiram NA napisa da ih solis pa nije valjda u kazanu. sole se kad se izvade onako vruci. ako bi se posolili u kazanu onda bi mast bila
3150izo.jpg

naravno da ih ne solim u oraniji vec kad se ocede oni od masti onda ih posole,a isto tako na pola puta sipaju mleka da budu .... :sta: al ga sipnu :D
o velicini vise nema diskusije jer ih mi isecemo na trake a masina na kockice i budu svi jednaki.

North ARMY je napisao(la):
naravno da ih ne solim u oraniji vec kad se ocede oni od masti onda ih posole,a isto tako na pola puta sipaju mleka da budu .... :sta: al ga sipnu :D
o velicini vise nema diskusije jer ih mi isecemo na trake a masina na kockice i budu svi jednaki.
znaci li to da te trake posle ubacujete u neku masinu ili :sta:

u masinu za meso,samo malo modifikovanu (sajba sa 2 rupe i spirala malo manja da ima malo vise prostora izmedju spirale i zida masine da ona ne ugnjeci te trake slanine dok ne dodju do sajbe i noza)

Nazad
Vrh