Svaštara, chat

Ne znam sad jel ovo bilo upuceno meni, posto ako sam uskoga uma onda ne mogu da shvatim.
Mozda bas zbog ovakvog ponasanja niko i ne zeli da vam da odgovore koji vas interesuju. Jel zbog mog poznasanja ?
Ako je meni upuceno onda pretpostavljam da neko smatra moj tekst uvredljivim. Mozda deo - Ovako dobijas informacije od ljudi mladih i ne toliko iskusnih vocara koji uzgred i nisu strucnjaci.
Izvinjavam se starijima, iskusnim i strucnjacima na toj konstataciji !
A ostatak komentara ce vam biti dosadno da citate.
Pozdrav
 
Ima jedna jako dobra knjiga od profesora Dragana Milatovića zove se Trešnja i Višnja i tu je jako lepo sve objašnjeno. Takođe imaš i na youtube par snimkova trešnjara gde se mogu čuti iskustva.
Обавезно треба купити књигу. Ја имам књигу "Кајсија" од проф. Милатовића и за њу сам сазнао на овом форуму. Одлична књига. Вјероватно је и књига "трешња и вишња" одлична. Да мислим садити више од десет трешања сигурно бих је купио. (а можда ћу је ионако купити да имам шта читати).

Ја бих савјетовао почетницима (какав сам и ја сам) да крену са мањим бројем садница па да се обучавају - мање садница значи и мању штету у случају неке грешке. Ко не може да чека нека сади одмах већи број садница, али уз помоћ стручњака.
 
Sada sam nasao firmu koja pravi sadnice tu kod vas pa me interesira misljenje o kvaliteti tih sadnica i opcenito te firme : http://euro-crate.com/tresnja-sadnice-srbija/

Sve ovo ti ne odgovara ako planiras gustu sadnju. Ako planiras gustu sadnju realno je da ides sorte kalemljene na slabo bujnoj podlozi.
Procitaj ovu brosuru o tehnologiji proizvodnje tresnje. Jeste da je ovo samo povrsno ali ces imati bilo kakvu predstavu u kom pravcu da se dalje informises. http://www.fb.org.rs/upload/content/Tehnologija_proizvodnje_tresnje.pdf
 
Мојаловаа, пошто живиш у Хрватској покушај да узмеш саднице на подлози maxma. Тих садница има купити на једном институту у Хрватској.

- - - - - - - - - -

Та подлога се добро укорјењује, и колико се сјећам настала је укрштањем дивље трешње врапчаре и магриве.
 
Moj kum je isao u italiju da bere i kaze da na 2 hektara covjek ima 16 vrsta , o zaradi da se i ne govori jer je jako dobra , prednost je sto mu dodje jako rano i dobije po 6 eura za kilu tresnje na veliko .

Cuo sam od jednog covjeka da je realan prinos ako ides sa krosnjom u piramidu ili vazu u punom rodu do 30 kg po stablu i da ide oko 800 sadnica na hektar , dali je to moguce ?

Druze iz onoga sta pitas - primeti se da nisi uopste informisan sto se tice tresanja, uopste o uzgoju voca, vec samo zelis da zaradis - a to ne ide zajedno.
A pored saveta najbolje je imati i sopstveno iskustvo, sto znaci nauciti se na svome zasadu, ali to traje godinama, i znaci da treba sto pre krenuti - ali da te ne kosta mnogo - kupi 50-ak sadnica i motornu kosilicu za travu to ti je dovoljno za start.
Ne zaleci se ako ces poslusati, jer lakse je resiti problem koji ispadne zbog pocetnickih gresaka na 50 stabala nego na 800, a bice gresaka - jer verujem da su ih svi imali, pogotovo oni koji nemaju nikakvog iskustva
 
Neznam dali Moze samo bakarni.oksihlorid dali ja Moram plavo ulje da uzimam ili je dovoljan samo on

posto su orezane visnje hvala.
 
Evo pošto je ovo neobavezna tema da postavim jedno vozilo koje bi, verujem svako od vas voleo da poseduje, a i ja naravno, ali nema se para. Ovo sam uslikao u Plovdivu na sajmu polkj. pre 10-tak dana, inače se radi o jednom kineskom vozilu koje se sklapa u bugarskoj i prodaje za oko 16 000 eura sa pdv-om. Solidna izrada i jako lep na oko, naravno kinez, ali u odnosu na Navaru, Hilux i sl. dosta je jeftiniji. Šteta što nema kod nas pa da vidimo kako bi se pokazao.

dscn1274.jpg



dscn1275.jpg



dscn1276.jpg
 
Celu Vojvodinu zakacilo veliko nevreme, sta vi mislite, da li ce uticati na rod ove godine?
 
Pošto post nema veze samo sa kajsijom, prebacio sam ga iz teme kajsija ovde.

Zavisi kakvo nevreme, šta se dešava, ovde u Beogradu samo što duva jak vetar a evo nešto kao i kiša promićava...

- - - - - - - - - -

Pošto post nema veze samo sa kajsijom, prebacio sam ga iz teme kajsija ovde.

Zavisi kakvo nevreme, šta se dešava, ovde u Beogradu samo što duva jak vetar a evo nešto kao i kiša promićava...
 
ja imam pored bunar i pumpu za vodu tako da mi nije problem zalivanje a u proseku sam zalivao na 10ak dana kad su vrucine velike.
i jedno pitanje jel zna neko jel treba prskanje protiv monilije u prvoj godini(i ako treba jel sada kasno) ?
 
Pupoljci su oko 5 mm. Da li da ih pokidam ili da sacekam da porastu, pa da ih isecem? Koliko pupoljaka da ostavim? Treba li da se premazu necim mesta gde su bili pupoljci, ako ih iskidam?
 
Pozdrav dragi moji visnjari :osmeh: Kazite mi da li sada u prolece treba necim da se prskaju visnje? Praskali smo ih onim za plavo prskanje, sta je sledece?
 
Nazad
Vrh