Supstrat za uzgoj šampinjona

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
9.339
Lokacija
Apatin
Šampinjoni su, mora se priznati najpoznatije i najtraženije gljive na ovim prostorima, pa sam se malo zainteresovao za njihov uzgoj. Intersuje me trenutno da li se podloga na kojoj se gaje može proizvoditi kod kuće ili je za uzgoj šampinjona potrebno kupovati podlogu.

I da još nešto, dali se ta podloga može koristiti više puta, za proizvodnju.
 
:spavam: Da se malo razbudimo, ako je to moguće.
Za tu podlogu znam da mora biti ok, tj. kupljena, a najbolja se uvozi iz Mađarske. Jer pri tome treba voditi računa da šampinjoni ne "obole".
 
Pokrivla ili podloga kako je vi zovete sastoji se od treseta koji se pre nanosenje na vrece dezinfikuje(miraz,insegar,belofungin...)mesa se isto i sa stocnom kredom ili sa rizlom da bi se dobila odgovarajuca ph vrednost(ph treba da bude oko 7).Nema potrebe da se koristi Madjarski treset ima dobrih treseta i kod nas u Velikom Gradistu,Tutinski treset,Pirotski...nemoze da se koristi vise puta moze samo jednom jer na kraju pred izbacivanje vrece u prostoriji ima ili mahagona,budja,virusi...to bi se prenelo kada bi stavili na na novi kompost i od branja nebi bilo nista sve bi se ovo pojavilo jos u prvi talas tako da nemoze da se koristi vise puta :ppozdrav:
 
POMOC OKO SAMPINJONA


Bavim se vec neko vrijeme uzgojom sampinjona i sad mi se desilo da se po kompostu pojavljuje nesto slicno kao ustajalo i pozelenilo sa bijelim pegama po sebi pa me interesuje zna li ko sta se desava i kako da sprijecim sirenje?

To je kao prvo
a drugo hitno mi treba pokrivka za sampinjone ako iko zna gdije mogu hitno u Sarajevu nabaviti. Nekih 15 vreca mi fali hitno je nek mi javi ovdije ili na meil.

rimda24@hotmail.com
POZDRAV

Edit by novii
Izmenio sam poruku da bude redovna, pošto se pisanje samo velimim slovima smatra nekulturnim i nije poželjno
 
Ovako zeleno sto ti se pojavilo to je "PLESAN" tako se zove mi za plesan i budju koristimo INSEGAR rastvara se u vodi i dobar je za sprecavanje sirenje plesan i budje.A za pokrivku stvarno nemogu da ti pomognem ja sam iz Nisa pozdrav :cao:
 
novii je napisao(la):
Šampinjoni su, mora se priznati najpoznatije i najtraženije gljive na ovim prostorima, pa sam se malo zainteresovao za njihov uzgoj. Intersuje me trenutno da li se podloga na kojoj se gaje može proizvoditi kod kuće ili je za uzgoj šampinjona potrebno kupovati podlogu.

I da još nešto, dali se ta podloga može koristiti više puta, za proizvodnju.
Bavim se 3god uzgojem sampinjona.Koristio sam kompost iz Kovina.Hteo bih da probam sa Madjarskim kompostom.Gde mogu d ga nabavim.Interesu je me i pokrivka,koristio sam iz gaja,al nisam zadovoljan.Gde mogu da nabavim kvalitetniju oikrivku.Javie mi na email
zoranjevtic76@gmail.com
Post je spojen: [time]1253023065[/time]
_________________________________________________
Gde mogu da nabavim kompost iz Madjarske,i kvalitetnu pokrivku
zoranjevtic76@gmail.com
 
Ima u knjizi "Proizvodnja prerada i korišćenje šampinjona" postupak o pravljenju supstrata od slame. Što bi u vojvodini bilo jako lako raditi , pošto se slama spaljuje po njivama , a evo i jedne tehnolgije sa slamom i rezancima od šećerne repe , ja da imam "objekat" u kome bi proizvodio gljive za sebe za kućnu upotrebu pokušao bi , evo postupka
2md48is.jpg


Post je spojen: [time]1253110225[/time]
_________________________________________________
I napravi se od bureta jednog 200l dole ložište , pa posuda za vodu i onda ide neka mreža koja drži taj supstrat i toje to dole se loži vatra voda vri isparava i steriliše supstrat , za neke kućne potrebe više nego dovoljno , a za micelije bi prokuvao pšenicu i tu se dobijaju micelije , 2 kg pšenice je dovoljno za 100kg hranjivog supstrata .
Post je spojen: [time]1253110932[/time]
_________________________________________________
evo slike bureta za sterilizaciju
15clpx0.jpg
 
@jhona DERU

Sve je to samo u knjizi. Pokusaj da odradis jednu turu pa se sam uveri. Bio sam u Madarskoj ne nekoliko seminara i obisli kompostaru, ali gde se proizvodi micelija e tu nemoze da se ude. Postoje dve kompostare u Banatu jedna u Plocicama adruga u Pre Vrsca u Vrsackim ritovima, Nemoj biti lenj i obidi ih. Izacice ti u susret i pokazati proizvodnju komposta. Miceliju sa semenom zitarice drze u ladnjaci na 2 stepena, i oni ga kupuju, uvoze. Lako je napisati da je ovo lako i jednostavno. Treba pitati DOTICNOG koliko je on sampinjina obrao sa takve podloge i semena.
 
Zidam objekat velicine 300 m2,za proizvodnju sampinjona.Da li neko moze da



mi posalje neke slike o unutrasnjosti objekta.E-mail :dupinovci@yahoo.se
 
Zavisi koliko prostorija predvidas da napravis. Najbolje ih praviti jednu do druge i da ima zatvoren hodnik isred. A zadnji dro izlaz za iznosenje smeca od komosta i sveda ostalog. Racunaj da su briketi oko 40x60x15, pa prema tome odredi kakve ces stelaze praviti i sirinu objekta, da mozes komotno da prolazis izmedu redova.
 
Hvala Peto,da li pod mora da bude od keramika ili moze i beton.Ja sam teoretski dosta upoznat oko uzgoja sampinjona,ali nije to to,dok ne budes negde,makar na kratko, ukljucen u sam tok uzgoja i vidis uzivo.Ali,i ovi kratki saveti pomazu dosta,kompletira se slika.
 
@ismo


Ma kakva keramika samo obican beton. Najbolje da se naprave padovi prema sredini prostorije i prema zadnjem izlazu da se moze lakse oprati. Zidove samo popuni fugne izmedu cigala i kreci. Samo nemoj da krecis sa cetkom, nego neko bure, zavisi kolika ti je prostorija razmutis krec i pumpom prskas kao kad zalivas bastu stisnes kraj creva da baca sitno i sve dobro poprskas da se sliva po podu. Odma si i stelaze porskao i gotov poso. Pola sata posla.Ja sam u podrumu zakopao bure od 200l i tu se sliva voda kada perem podrum. Unutre je potapajuca pumpa i kad se digne plovak izbacuje iz podruma u kanalizaciju.

2wc2y3p.jpg
 
Jos jednom hvala Peto,plasim se da ti ne dosadim postavljajuci,vise puta pitanja.Vidim,da si najaktivniji i najupuceniji oko ove teme,(sam si kriv -hehe).Meni je ova pomoc dragocena iz nekoliko razloga:prvo-tek sam u izgradnji objekta,samo sto sam poceo(300m2),drugo zivim u sredini (Prizren)gde se niko ne bavi ovom delatnoscu i trece,najvaznije,nema literature na srpskom jeziku.Jedina pomoc mi stize na ovaj nacin,a takode rado bih posetio i neke seminare u Srbiji.Hvala i pozdrav
 
ismo je napisao(la):
Jos jednom hvala Peto,plasim se da ti ne dosadim postavljajuci,vise puta pitanja.Vidim,da si najaktivniji i najupuceniji oko ove teme,(sam si kriv -hehe).Meni je ova pomoc dragocena iz nekoliko razloga:prvo-tek sam u izgradnji objekta,samo sto sam poceo(300m2),drugo zivim u sredini (Prizren)gde se niko ne bavi ovom delatnoscu i trece,najvaznije,nema literature na srpskom jeziku.Jedina pomoc mi stize na ovaj nacin,a takode rado bih posetio i neke seminare u Srbiji.Hvala i pozdrav


Sad je bio jedan u Vrscu malo si zakasnio.

http://www.compostgroup.com/system/...viewsingle/_params/newsplus_news_id/1030.html
 
Mogu oni da tupe o procesu proizvodnje do besvesti i prenose rizik na kupce tj proizvodjace to nije poenta.

Sustina je da i jedni i drugi (Vrsac ,Plocice) treba da unaprede sistem prodaje. Sto implicira da je to njihov trosak. Naime osnovni rizik je u transportu komposta od proizvodjaca composta do odgajalista. Za sad oni vesto prebacuju taj rizik na volju odgajivaca ali to upravo smanjuje samu proizvodnju i vraca se compostarama kao bumerang.

Umesto da uloze u kupovinu voznih parkova sa klimatizovanim vozilima raznih gabarita i da tu svoju uslugu prevoza dodatno naplacuju zaposljavajuci pri tom veci broj ljudi oni sustinski samo gledaju da uz sto manje troskova ostvaruju sto veci profit.

I tako se proizvodnja smanjuje iz godine u godinu a i tamo gde je ima prinosi su vrlo razliciti.

Problem je i u nepismenosti i neorganizovanosti samih odgajivaca koji ne shvataju da mogu pregovarati sa compostarama ali to je vec nas problem.

Dodje recimo neko sa strane i uzima novac na slami i pilecim izmetom ?? Tehnologia na nultom nivou.

To je problem i to je sustina ali jedva cekam da vidim sta je to spremila umna ekipa sa B92 iz emisije Znanje na poklon jer ce u sleedecoj nedelji ici taj prilog.

Stari Zaharije sa svojom podmaladjenom ekipom donosi u proseku 70% pogresnih zakljucaka u skoro svakoj emisiji i meni je vec postao hobi ocekivnje novih neverovatnih mozdanih vratolonija te ekipe.

Da su samo novinari koji prenose vest nanosili bi kud i kamo manju stetu ali oni zele da budu predvodnici neke nove implementacije poljoprivrede u Srbiji koja nema ni kraj ni pocetak. Da ne pricam o neverovatnoj kolicini nekulture i netolerancije u zivcanom prekidanju sagovornika koja je vec legendarna.

Uglavnom ono sto cujete u vezi raznih priloga o poljoprivredi ima u vecini slucajeva sistemsku gresku. Mrtva je trka izmedju neuspesnosti Ministarstva poljoprivrede i novinara koji to komentarisu vec vise decenija.

Samo sto je sad tabu tema reci da je covek od 80 i nesto godina promasena prica... jednostavno nije uljudno. Penzija je majka i ne razumem zasto to za neke nije obaveza jer da se isti penzionisao kao covek pre 15-20 godina steta u srbiji bi bila kud i kamo manja.


P.S. Prvo krenu sadite voce ,pa onda godinu kasnije a pa nemate kap po kap ,pa onda godinu kasnije ide prilog aaaa pa nemate hladnjacu ,pa godinu kasnije aaaa pa niste u zadruzi ,pa godinu kasnije aaaa pa morate da odete u Moskvu da bi prodali jabuku .....

Sustina je da se svo vreme proizvodjac sto vise zaduzi ne bi li bankarski sistem sto duze parazitirao na tudjem radu.
 
Treći talas je najmanji (najslabiji) od sva tri. Kompost više nije toliko aktivan i potrebna
mu je konstantna klima.
Ovde nema zalivanja. Voda za rast pečuraka treba da dođe od komposta i pokrivke. Bilo
kakvo jako zalivanje pre trećeg talasa će ubiti preostale iglice micelijuma.
Posle trećeg talasa treba dezinfikovati pokrivku i isprazniti gajilište. Kompost treba
odneti najmanje 4km daleko od gajilišta. Ovo smanjuje rizik od infekcije i pojave bolesti.
Podela berbe (prinosa) na tri talasa je standardna i radi se u „komercijalnim” gajilištima.
„Mali” proizvođači mogu da oberu i četvrti talas (ali je to retko isplativo s obzirom na
utrošak energije i rada).
Dobre berbe želi Vam
„Compost Group” d.o.o.


Bas bi voleo da vidim to gajiliste gde se bere 3-i ili cak kako oni kazu 4-ti talas.

I pored najstroze higijene i svih mogucih preparata tesko da se nesto moze izvuci iz 3-eg talasa. To neka pricaju onim koji nezna sta su sampinjoni i koji pocinje da se bavi proizvodnjom, meni netreba da se objasnjava sta i kako.
 
jhona DERU je napisao(la):
zivcanom prekidanju sagovornika koja je vec legendarna.
Za ovo si 1000% u pravu
Za sve je 100% u pravu.Ja bih jos dodao lobiranje za pojedine firme i politicke opcije.Ima dosta gafova kada se direktno stavlja na stranu politicara ,pri cemu ne dopusta drugoj strani da iznese svoje argumente kao npr u sukobu ministarstva i proizvodjaca duvana,kada ljutito kaze :"Ja ne znam sta hoce ova gospoda proizvodjaci duvana".A oni su trazili samo da drzava ispostuje ono sto je obecala,da ne ukida premije koje postoje (jos uvek) svugde u Evropi,i ne ugasi proizvodnju u Srbiji.Ipak najvise me raduje kada naprave uvod u neki prilog gde nam kazu kako cemo sad videti da se ipak moze ziveti od neke proizvodnje,a onda puste prilog u kome covek samo sto ne place zato sto ne zna sta ce od sebe i svog zivota.Izvinjavam se za offtopic ali ovo je bilo jace od mene

Sto se tice ovog seminara u Vrscu,kazu da je bio bolji od madjarskih ::prica::,bio sam pozvan ali su me radosti gripa sprecile da vidim i cujem taj istorijski spektakl
 
Nazad
Vrh