Suncokret 2026

Ja moram presejati dve njive, pojele bube za 4 dana napravile harakiri+ zec malo i tako. Mi ovde vec drugu godinu koristimo viner cink za tretiranje semena i vrane ne diraju. Inace sa njima veliki problem bas. Nakotile se i prave haos na njivama.

Послато са 2407FPN8EG помоћу Тапатока

Ja koliko sam video iz svog i cuo tudja iskustva kada je velika navala pescara i kada napada pod zemljom nekog efikasnog resenja nema.
Takodje za golubove nema efikasnog resenja kada nikne. Ciram kod mene je odbijao vrane dobro, ali na golubove nema nikakvog uticaja.

Citao sam neke clanke, kazu da je jedna od pozeljnih mera oranje i to sto kasnije. Na taj nacin dosta larvi propadne.

Znaci 1 kg cirama (800gr/l) na oko 200 kg semena suncokreta ?.Ovde je neko pisao na 100 kg semena,e sad nzm jel se misli na kukuruz mozda ...

A ko ga onda vadi ako ne vrane? Na zemlji ima mnogo suncokreta kome je pojedeno jezgro a ljuska ostala

Sent from my iPhone using Tapatalk

:ROFLMAO: ne vadi ga niko, sme suncokreta, soje itd ne ostaje u zemlji kao seme kukuruza.....ono što vidiš kao kotiledon je u stvari 2x polovine semena...za zečeve ide valjda kalijumov sapun razmućen u vrućoj vodi, za tice treba probati folijarno ciram....

Kod mene sad kako počinje suncokret da i izlazi iz zemlje tako golubovi i vrane pojedu. Seme sam tretirao mesorulom i džaba. Od sutra ću morati dežurati

Aj opiši kako izmešaš seme sa ciramom. Mislim količina praška, vode, na koliko semena, da li prvo prašak razmutiš u vodi ili ga samo u praškastom stanju ubaciš u mešalicu, da li dodaješ stočne krede da pokupi višak vlage itd. Dakle postupak za početnike... :ppozdrav:
Sipam kukuruz u mesalicu izmerim prasak 100 gr i dodam oko 2 dcl vode.U mesalici zapeni i samo se mesa pomislis da je sve mokro kad ispustis u korito posle desetak minuta sve je suvo.Kad sam prvi put to uradio preseko sam se kao da je sve vrilo unutra.

A sa cime je najbolje prskati protiv pescara? Kontao sam kad presejem posle par dana ide prskanje totalom pa da ubacim i neki insekticid.

A ko ga onda vadi ako ne vrane? Na zemlji ima mnogo suncokreta kome je pojedeno jezgro a ljuska ostala

Голубови или пешчар,врану још нисам видео да једе сунцокрет. Код нас се намножило оних голубова гривнаша кад слете на њиву хаос направе. А што се тиче пешчара семе мора бити заштићено добрим инсектицидом па га неће појести. А ако се прска при ницању сваки дан по сунцу га треба прскати исто јача доза инсектицида све док се котиледони не развију у сталне листове.

On njega kada gricne ugine ali suncokret je kilav, nije kao kukuruz da se regeneriše.
Dok je bilo Nurella rešavalo se uspešno, tik pred nicanje prskanje jer ima gasnu fazu i nema šanse da ga ne ubije, kada se ide običnim insekticidom mrka kapa jer se pešćar sakriva u rupe pa ugine samo onaj koji se u datom momentu nalazi na otvorenom dok kamuflirani prežive.

Imate laku zemlju, ja što poorem do nove godine to je extra , a što ostane za januar- februar e tu je propas 2-3 tanjiranja i 2-3x setvospremač pa onda bude šuplje i čim u proleće ugreje odmah se spari usev.

Nazad
Vrh