Suncokret 2026

Ја терам Агрију без проблема са сензорима никад проблема никад,али свако јутро издувам кутије и плоче компресором,од доле и од горе

Zalepljeni su za ploču, nije to razlog.

Sve isto, uglavnom me je zezala prva baterija, pištali su i drugi senzori ali dalekooo manje nego onaj iz prve baterije. A baš ta baterija ima malo lufta u gornjem zupčastom paru pa nisam smeo da rizikujem pa sam proveravao šta se dešava. Kad spustim raonik vidim da je na senzoru prašina, onda ga četkicom za zube očistim i onda opet radi jednu duž ili čak i kraće pa se ponovo javi. Popizdio sam pa sam par puta ugasio kontrolu jer više nisam imao snage da iskačem iz traktora. Ali onda, zbog pomenutog lufta, đavo mi nije dao mira pa ipak stanem i očistim senzore. Sunce je bilo visoko pa mislim da nije ono bilo problem već prašina. Čak sam praktikovao da prijemni deo senzora, onaj koji je nuz samu ploču, malo prstom gurkam od ploče, i tad kad ga odlepim (gurkanjem) od ploče izlazi prašina samo tako, pa onda budem miran bar pun krug. Ali posle opet Jovo nanaovo... Vetar je duvao a ona providna vratanca se ne naslone potpuno na kućište već par mm zevaju pa kontam da tuda ulazi prašina u setveni aparat pa je iznutra sve prašnjavo. Ili neki očin spada sa semena suncokreta, to čime je tretitan pa se presijava na plavo, pa onda to zaprlja senzor. Prosto nemam objašnjenja, na soji i kukuruzu mi se to nije dešavalo, jeste ponekad ali kad očistim senzor posle sam miran dosta krugova, a ovde pišti 2-3 puta na duž.
Kontrola setve hoće da zeza kad duva jak vetar. Pre neku godinu je u setvi ludaćki duvalo i kako krenem niz duž tako na displeju kontrole setve gluposti pokazuje samo takve, pišti, vrišti, ubi u mozak. Svih 6 baterija nejednako bacaju seme i to odstupanje ogromno. Izađem, pregledam sve, ne vidim nigde problem, sve je kako treba. Kako krenem dalje tako krene i zajebancija. Okrenem na gornjem kraju i krenem nazad, sve ok. Onda skontam da je zbog vetra. Dok nisam skontao šta je džigeru mi je izjela, hteo sam je počupati i baciti u 3 pm. Kontrola setve je Dickey John PM 300.

Mene zeza samo prva baterija, ostale nikad sem kad nestane semena.
Čistim senzore od prašine, nabio sam papira u sve šupljine da ne prodire svetlost unutra, čačkam kabal, prskam VD om i opet drnda da popizdiš.Ako ide tokom dana bez pištanja obavezno poludi kasnije pred sam kraj i nabije mi pritisak na maks.

IMG-20260420-222939.jpg

A-23
B- 23
Ploče sa 26 rupa

Imam H&L kontrolu,nikad nije pistala bez razloga,sem ponekad kad je sunce pred zalazak.Kad citam ovde da nekom pisti po ceo dan a sejalica seje dobro ,ta kontrola je nista drugo do djubre onda.

Nazad
Vrh