Suncokret 2025

Sejali kod nas suncukret ko nikad nije ni sanjao da ce ga sejati ,pored toga mak ,sirak ,grasak ,proso itd svakakve djakonije .
A sve promuckaj i prospi .

LG clearfild suncokret iz pticije perspektive , sijan oko 26.4 prije one kise , nicao poslije 1.5 , najveca zrna suncokreta sto sam imao prilike da vidim kod sijanja a i sada ima jako velika zrna, vreca valjda 20kg.

Express LG suncokret vec nekoliko godina jako dobro rodi , prije 10 godina je bilo u ataru i oluja i sav je bio na zemlji , sada ovaj novi express LG nije bio sklon polijeganju , vidjecemo ovaj clearfild , visine oko 120-140cm na nizem terenu i nizi, relativno velike glave ima , sijan oko 23,5 24cm ali nesto nije niklo zbog pokorice a jos vise su zecevi pojeli. Dobio 140kg ,neko sabacko 7-15-20 ili tako nesto , najjeftinije je bilo od npk

IMG-20250725-120042.jpg

Glava oko 20cm , vidi se koliko je zrno krupno.

IMG-20250725-120223.jpg

LG clearfild suncokret iz pticije perspektive , sijan oko 26.4 prije one kise , nicao poslije 1.5 , najveca zrna suncokreta sto sam imao prilike da vidim kod sijanja a i sada ima jako velika zrna, vreca valjda 20kg.

Express LG suncokret vec nekoliko godina jako dobro rodi , prije 10 godina je bilo u ataru i oluja i sav je bio na zemlji , sada ovaj novi express LG nije bio sklon polijeganju , vidjecemo ovaj clearfild , visine oko 120-140cm na nizem terenu i nizi, relativno velike glave ima , sijan oko 23,5 24cm ali nesto nije niklo zbog pokorice a jos vise su zecevi pojeli. Dobio 140kg ,neko sabacko 7-15-20 ili tako nesto , najjeftinije je bilo od npk

IMG-20250725-120042.jpg

Glava oko 20cm , vidi se koliko je zrno krupno.

IMG-20250725-120223.jpg
Bude zrno krupno, ali hoce da je poluprazno.

Kada planirate skidanje suncokreta? Neke njive sto sam video iz auta u prolazu, pa to bi moglo za 2 nedelje da se vrse, zuckasti, sa nekoliko listova gore, do polovine biljke listova ni nema, izgoreli

Na istoj parceli Sureli kao u najboljoj godini, pored njega Lg 479sx poprilicno lošiji..

Ja imam sličnu situaciju, a na obe parcele Neoma, isti dan sjetva, isti zemljišni, ista gnojidba.

kod mene je razlika u zemljištu primarno i viballi. Grublja je zemlja i probio se čičak i ambrozija kad su kiše razbile buse. Viballa ga je uštopala i to poprilično, a bio je 3-4 para dobrih listova kad je prskan. Dio je prskalica preskočila i tu je razvio i debelu stabljiku, šire listove i veće glave. Naravno i ambrozija i čičak su narasli.

Ispod je slika, 9 dana nakon viballe, označio sam dio koji je preskočen, već tad se vidila razlika u volumenu.
4NMUQI2qQdiDd9if4hQA6Q.png

Nazad
Vrh