Kremator
Član
Evo jedna od pre par godina:
...cekrk nije bio u funkciji, pa se radilo preko koturace.
...cekrk nije bio u funkciji, pa se radilo preko koturace.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Zubo,sta bi sa tim vitlom?Koliko ga je taj cenio?
Hoces da kazes da je ferdza izvuko ovoliku bukvu preko koturace?Ako jeste,svaka mu cast.
Posto nemam pravo da otvorim novu temu a ova mi se cini najprikladnija,evo da postavim i ja pitanje!
Koliko cesto i cine ostrite sikire? Kakve sikire koristi za cijepanje drva?
Citam malo po netu o ostrenje i vecina videa na youtubu su takvi da nakon toga mozes da se brijes sikirom. Jel bas potrebno ici do te mjere? Kod mene stric to na brzinu naostri brusilicom na kojoj nije obicna ploca nego onaj brusni papir a ja kad mi je msko otici do njega uzmem neku turpiju i samo par puta prevucem. Naostri to malo ali nista do te mjere da mozes da brijes.
E sad tip sikire. Koliko sam shvatio imaju dva osnovna tipa:klinara(ja je tako zovem a mozda ostatak svijeta ima pravi naziv za nju) i ova obicna. Klinara je bolja za cijepanje a ova obicna za sve ostalo(komsiju,kokos,...) Kakva su vasa iskustva? Ja imam ove obicne i cijepan drva njima vec godinama. 15metara za sezonu. Zanimaju me iskustva sa klinarom!
Znaci:
1. ostrenje sikire
2. tip sikire