Sumarstvo

Evo jedna od pre par godina:

21438zc.jpg

...cekrk nije bio u funkciji, pa se radilo preko koturace.

Bas sam se zacudio.Znam da je dosta lagan i kod mene ljudi imaju lose misljenje o njemu za rad u sumi,ali vidim na ovim slikama da moze fin poso da odradi.

ja sutra idem da pogledam dvobubanjsko hidraulicno vitlo pa ako odgovara cena prodacu moje uniforest 40e

Drugari jedno pitanje da li bi neko mogao da mi okaci neku sliku ili video zapis mehanizma za pravilno namotavanje sajle na cekrku za drva. Drugar je napravio cekrk za drva on Ok radi vuce drva bez problema samo ima problem sa namotavanjem sajle jer se ne redja pravilno jedno pored druge nego namotava se bez ikakvog reda i onda od zatezanja sajla brzo pukne jbg mora nekako to da doradi. Ako neko zna nesto molio bi ga da postavi bilo sliku bilo neki video klip.

Unapred hvala.

Evo sta mi se danas desilo u sumi.
Upao sam medju grane da dokrajcim jedno drvo i odseko ga i pustam gas,a testeru levom rukom za prednji rukohvat prebacam na levu stranu i zakaci me.Sreca pa je lanac skoro prestao da se vrti inace bi mogo da bacim nove pantalone.

U sumi nema zurbe dakle pet puta meri jedan put seci.Nije dzaba proizvodjac preporucio one zastitne pantalone rukavice slem i cizme .

Posto nemam pravo da otvorim novu temu a ova mi se cini najprikladnija,evo da postavim i ja pitanje!
Koliko cesto i cine ostrite sikire? Kakve sikire koristi za cijepanje drva?
Citam malo po netu o ostrenje i vecina videa na youtubu su takvi da nakon toga mozes da se brijes sikirom. Jel bas potrebno ici do te mjere? Kod mene stric to na brzinu naostri brusilicom na kojoj nije obicna ploca nego onaj brusni papir a ja kad mi je msko otici do njega uzmem neku turpiju i samo par puta prevucem. Naostri to malo ali nista do te mjere da mozes da brijes.
E sad tip sikire. Koliko sam shvatio imaju dva osnovna tipa:klinara(ja je tako zovem a mozda ostatak svijeta ima pravi naziv za nju) i ova obicna. Klinara je bolja za cijepanje a ova obicna za sve ostalo(komsiju,kokos,...) :) Kakva su vasa iskustva? Ja imam ove obicne i cijepan drva njima vec godinama. 15metara za sezonu. Zanimaju me iskustva sa klinarom!

Znaci:
1. ostrenje sikire
2. tip sikire

3600g

Imam i ja takve 2 sikire. Ima da se kupe u Rumi na vasaru, u Novom Sadu na najlonu, cena im je od 800-1200din kako kod koga... Ali sikire su bukvalno neunistive, eksere seku kao od sale a ne poznaje se uopste na ostrici, u beton kada udaris, primeti se samo na betonu. :osmeh:

Evo sta mi se danas desilo u sumi.
Upao sam medju grane da dokrajcim jedno drvo i odseko ga i pustam gas,a testeru levom rukom za prednji rukohvat prebacam na levu stranu i zakaci me.Sreca pa je lanac skoro prestao da se vrti inace bi mogo da bacim nove pantalone.

ma ko jebe nogu samo da su pantalone ostale prilično čitave:sta:(jbg ja ću ti kupiti druge pantalone samo da si ti nama čitav)

Da li je neko pravio traktorsko vitlo a da je to ugradio od kamiona, zanima me da li je to dobra ideja?

Nazad
Vrh