Po mom iskustvu, ODLIČNA je za ishranu muznih krava i konja (mada su me svi tzv. konjari odvraćali od ove ideje,kada naravno postepenim prekidanjem davanja konjima drugih vrsta sena,lagano pređete na "sudanac") jer ima veoma visok procenat šećera za travne vrste,pa je stoka jede vrlo rado i u većim količinama od drugih vrsta hrane (nekada im toliko dam da počnu da povraćaju,kada im male količine koje preživaju krenu da ispadaju iz usta,koliko se nažderu) pa time povećavaju i kvantitet i kvalitet mleka.Najbolje je davati "u zeleno" tj. tek pokošenu, jer je tada najbolje jedu, a i davati je u obliku sena nije problem.Pošto imam jutro zemlje sa koga moram da prehranim u toku zime tri krave i jednog konja,a kvalitetno seno mi je neophodno, sadim detelinu koja traje 4-5 godina,posle koga iznesem 15-20 prikolica (tipa Dubrava S. Mitrovica od 2.8t) stajnjaka,zaorem, pa naredne 2 godine sejem sudansku travu koju kosim i u zeleno, i spremam senažu za zimu, nekada baliram, a nekada nosim pod senik "u rinfuzu" tj. nebalirano, zavisno od vremenskih uslova tekuće godine (tačno je da se suši dugo vremena i po nedelju dana pri visokim letnjim temperaturama, ali joj zato kiša u nekim normalnih količinama i intervalima NE SMETA, kao detelini koju posle par kišnih dana možete da odnesete sa njive kao neupotrebljivu za ishranu stoke).Da je neko nekada silirao sudansku travu nisam čuo,ali pošto znam da se npr. stočni sirak može silirati, pretpostavljam da bi i sudanska trava mogla....Moj ti je savet da poseješ pola jutra kao neku vrstu probe, pa onda eksperimentiši s raznim načinima njenog spremanja i prezentovanja našim rogatim ljubimcima od minimum pola tone...P.S. Ove jeseni mi ističe rok trajanja detelini, pa sledi gore opisani postupak i sejanje sudanske trave u proleće...