Subvencije u poljoprivredi za 2026. godinu

Izasao pravilnik

Корисници подстицаја дужни су да примљени износ покрију рачунима за набавку семена, садног материјала, минералног ђубрива и средстава за заштиту биља.

Toliko o tome.... ceracemo se mi jos.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Izasao pravilnik

Корисници подстицаја дужни су да примљени износ покрију рачунима за набавку семена, садног материјала, минералног ђубрива и средстава за заштиту биља.

Toliko o tome.... ceracemo se mi jos.

Nije još izašao, bar ga ja ne vidim na sajtu, samo neki skraćeni tekst da će danas biti objavljen.

"Правилник ће бити објављен у данашњем издању Службеног гласника, а ступа на снагу наредног дана од дана објављивања. Правилник ће бити доступан и на званичном сајту Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде."

"Прихватљиви су рачуни издати у периоду од 1. августа 2025. до 31. јула 2026. године, а исплаћени подстицај потребно је оправдати најкасније до 31. јула 2026. године."

Zašto ne može da se pravda odmah uz zahtev za subvenciju??? Gde se podnose računi za pravdanje?

Pa mozda dok se prikupe svi racuni. A gde mu je sad da ce vaziti racuni za "sve sto ima veze sa poljoprivredom"??? Lazovi i prevaranti.

Znači treba da zapamtiš koji račun si iskoristio sad za pravdanje, a koje u drugoj rati. Najprostije bi bilo da naprave kao za naftu, odmah se pojave računi čekiraš koje hoćeš sad, i onda u drugoj rati da ih ni nemaš u opticaju.

Skupis racune do 31.7 i pravdas prolece. Onda od 1.8 skupljas do npr 31.12 i pravdas u drugoj turi. Nema preklapanja.

Skupis racune do 31.7 i pravdas prolece. Onda od 1.8 skupljas do npr 31.12 i pravdas u drugoj turi. Nema preklapanja.

Meni je logicnije da sad pravdam sa semenom psenice i vestackim djubrivom sto sam uzeo jesenas i cuvao racune za ovo sad.
Prvi deo, vazi od 1.8.2025.
A za drugi deo da cuvam racune od semena kukuruza, vestaka i hemije sa prolecnog dela sto kupujem.
Tako mi nekako ima smisla.

Da da preskočio sam ovaj deo do 31.07.26. da važe računi.

Pa ko ima preko maksimalnih 100 ha verujem da već ima dovoljno računa od 01.08.2025. ulaganja repromaterijala da pokrije već u ovom momentu 1.800.000, valjda će biti opcija da odmah opravdaš i znaš da si završio do 01.08.26.

Šta ako neko ne planira posle pšenica ništa drugo nego je sva ulaganja po računima imao do 31.07.2026. onda će drugu turu pravdati računima nabavke za prolećnu setvu 2027?

Poslednja izmena:
Полако људи, није изашао ни правилник, ни поднет захтев ни исплаћени подстицаји, а ви већ кренули да правдате уложено до сада.

Полако људи, није изашао ни правилник, ни поднет захтев ни исплаћени подстицаји, а ви већ кренули да правдате уложено до сада.
Ne znam čemu žurba da objave ovih par rečenica, a nisu objavili pravilnik. Nisu mogli da sačekaju da zakače pravilnik na sajt pa napišu izašao pravilnik :D

Tu nesto nije logicno. Pravdas prvi deo subvencija sa racunima iz jeseni 2025 i prolecne setve 2026. Drugi deo tj. 17000 imas samo racune od jesenje setve. Po meni za prvi deo imaces i viska racuna, a za drugi deo necemo imati dovoljno.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде обавештава јавност да је донет Правилник о измени и допунама Правилника о начину остваривања права на основне подстицаје у биљној производњи. Овим правилником прецизно се уређује правдање подстицаја по хектару.
Подсећамо јавност да основни подстицај остаје 18.000 динара по хектару. Средства ће бити исплаћивана директно на рачуне пољопривредника, али уз обавезу да се у целости оправдају рачунима за репроматеријал након исплате.
Прихватљиви су рачуни издати у периоду од 1. августа 2025. до 31. јула 2026. године, а исплаћени подстицај потребно је оправдати најкасније до 31. јула 2026. године.
Електронске фактуре морају бити у XML формату, а фискални рачуни морају садржати број пољопривредног газдинства (БПГ) или ЈМБГ (ако је реч о физичком лицу) или Матични број (уколико је у питању правно лице). За ову годину прихватљиво је и уношење ПФР броја са рачуна.
Уколико корисник не оправда целокупан износ, дужан је да сразмерни део средстава врати, у складу са законом.
Јавни позив за подстицаје по хектару биће расписан у понедељак, 2. марта, а исплата ће се вршити одмах по добијању и обради захтева. То значи да ће се средства исплаћивати већ током трајања јавног позива, који ће бити отворен месец дана, и да пољопривредници неће чекати завршетак јавног позива да би добили новац.
„Новац који држава даје за подстицаје треба да буде директно усмерен у пољопривредну производњу. Наш циљ је да средства стигну до људи који раде и производе, и да сваки динар државне подршке буде уложен у сетву и унапређење биљне производње, уз спречавање сваке могуће злоупотребе“, поручио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде проф. др Драган Гламочић.
Правилник ће бити објављен у данашњем издању Службеног гласника, а ступа на снагу наредног дана од дана објављивања. Правилник ће бити доступан и на званичном сајту Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Tu nesto nije logicno. Pravdas prvi deo subvencija sa racunima iz jeseni 2025 i prolecne setve 2026. Drugi deo tj. 17000 imas samo racune od jesenje setve. Po meni za prvi deo imaces i viska racuna, a za drugi deo necemo imati dovoljno.
Desi mi se nekad da imam račune do jula, i posle opet od decembra, a između recimo ne kupim ništa. Upravo to što si napisao, prvi deo previše, drugi premalo, ili mi neće ni ući u obzir

drugi deo bi trebalo da bude seme jecma,psenice,uljane itd i sa tim pravdas onaj deo do 17hilj dinara

ko nije kupio sa racunom,nema ni sta da pravda logicno

Ovako na brzinu je uočiljivo da se priznaju samo računi od semena, mineralnog đubriva i sredstava za zaštitu bilja. Od one priče da će se uzimati u obzir "sve što se koristi u poljoprivrednoj proizvodnji" očigledno nema ništa. Više liči kao pomoć i direktna davanja trgovcima i uvoznicima navedenih roba a manje kao poljoprivrednicima. Drugi deo od 17.000 po hektaru se ne spominje pitanje da li će taj poziv biti objavljen na jesen. Čak i da bude pitam se šta da rade ljudi koji recimo ne seju ozime kulture i ne obavljaju jesenju setvu?:unsure:
Po svemu do sada poznatom ipak se radi o umanjenju u odnosu na prošlu godinu. Neverovatno da posle niza godina propalih zbog suša, niskih otkupnih cena i astronomskih troškova neko i dalje traži načine kako da što više uskrati i oteža poljoprivrednicima.

Poslednja izmena:
drugi deo bi trebalo da bude seme jecma,psenice,uljane itd i sa tim pravdas onaj deo do 17hilj dinara

ko nije kupio sa racunom,nema ni sta da pravda logicno
Jel negde to navedeno da drugi deo važi za seme jecma,pšenice,uljane itd. ili je rečeno da svi poljoprivredni troškovi važe?
Karikiram sad, u ovoj kombinaciji može da se desi da 18+17 ostvari neko sa ulaganjem od 100 hiljada, a neko sa ulaganjem od milion da ostvari samo 18. A obojica imaju sve kupljeno računom.

Jel negde to navedeno da drugi deo važi za seme jecma,pšenice,uljane itd. ili je rečeno da svi poljoprivredni troškovi važe?
Karikiram sad, u ovoj kombinaciji može da se desi da 18+17 ostvari neko sa ulaganjem od 100 hiljada, a neko sa ulaganjem od milion da ostvari samo 18. A obojica imaju sve kupljeno računom.
apsolutno mi niste jasni

sta koga boli ona stvar oces ti,ja ili bilo ko treci da ulozi po hektaru i milion sto kazes sam
subcencije su 18+17 a tebi ako se isplati da ulozis milion i povrh svega da zaradis na tom hektaru ulozi i to je to

mnogo davite al bas mnogo

apsolutno mi niste jasni

sta koga boli ona stvar oces ti,ja ili bilo ko treci da ulozi po hektaru i milion sto kazes sam
subcencije su 18+17 a tebi ako se isplati da ulozis milion i povrh svega da zaradis na tom hektaru ulozi i to je to

mnogo davite al bas mnogo
Nisam mislio u bukvalnom smislu, neka je dinar i dva nebitno. Sad pišete da su subvencije 18+17, a malopre pišete da su 18 za svakog, a 17 za nekog. Valjda je poenta svega bila da svi dobiju 18+17, ako imaju dovoljno računa da opravdaju poljprivredna ulaganja? No biće valjda jasnije posle pravilnika.

Logicno da bi trebalo da vazi racuni za prvi deo od 1.8.2025. -31.7.2026.
Za drugi deo od 1.1.26-31.12.26. onda verujem da bi svi imali dovoljno da opravdaju.
Oni imaju PFR racuna tako da nema dupliranja da prilozis dva puta isti racun.

Nisam mislio u bukvalnom smislu, neka je dinar i dva nebitno. Sad pišete da su subvencije 18+17, a malopre pišete da su 18 za svakog, a 17 za nekog. Valjda je poenta svega bila da svi dobiju 18+17, ako imaju dovoljno računa da opravdaju poljprivredna ulaganja? No biće valjda jasnije posle pravilnika.
pa ako neko nije kupio seme kako da opravda seme tj za sta da on dobije subvencije? eto prosto pitanje?

sejao svoju tavanusu jer mu skupo bilo seme i to je to

Nazad
Vrh