Subvencije u poljoprivredi za 2026. godinu

D.i M.e

Član
Učlanjen(a)
7 Maj 2018
Poruka
731
Влада Републике Србије усвојила је Уредбу о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју за 2026. годину, којом се уређује расподела средстава опредељених Законом о буџету за 2026. годину за спровођење мера директних плаћања, мера руралног развоја, кредитне подршке у пољопривреди и ИПАРД програма.

Овом уредбом омогућена је исплата преосталих средстава за премију за млеко за трећи квартал 2025. године, а опредељен је и пун износ средстава за премију за млеко за четврти квартал. Јавни позив за премију за млеко за четврти квартал 2025. године биће расписан у наредних неколико дана.

Уредбом су, такође, расподељена средства за унапређење система стручне и саветодавне подршке у пољопривреди, као и средства за подстицаје у оквиру ИПАРД програма за 2026. годину, у сарадњи са Европском унијом.

У наредним данима очекује се доношење уредбе којом ће бити прецизно дефинисане све мере пољопривредне политике за 2026. годину.

Подсећамо да је за подстицаје у пољопривреди и развоју села у овој години опредељено више од 110 милијарди динара, што чини око 54 одсто укупних подстицаја у држави према Закону о буџету за 2026. годину. Ово је један од највећих аграрних буџета до сада и омогућава стабилно финансирање производње, инвестиција и развоја сеоских подручја, чиме држава Србија наставља политику системске подршке пољопривредницима.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде наставиће да благовремено информише јавност и пољопривредне произвођаче о свим даљим корацима и мерама подршке.

https://minpolj.gov.rs/влада-србије-усвојила-уредбу-о-распод/

Nov sam u temi, ali video sam neku izjavu ministra da ce kao morati da se pravda nekim racunima za repromaterijal.. Zna li neko nesto o tome? Kako bi to trebalo da funkcionise, ne kapiram?

Po meni subvencije treba ukinuti,vec treba garantovati otkupnu cenu koja odgovara kako drzavi tako i proizvodjacu,normalno uvesti jos poneke olaksice za proizvodjace itd

Како гарантовати откупну цену,на који начин? Цену не диктирамо ни ми ни наша држава већ остатак света. Зато су ту субвенције да ублаже колико толико ниске цене наших производа и откупа.

Како гарантовати откупну цену,на који начин? Цену не диктирамо ни ми ни наша држава већ остатак света. Зато су ту субвенције да ублаже колико толико ниске цене наших производа и откупа.
Pa krajnje jednostavno,kada dodje vreme,sesti zajedno sa proizvodjacima i dogovoriti se.Jedan od problema je taj sto mnogi proizvodjaci imaju,
ajde da ga nazovem tajni dil sa osobama koje su zaduzene za subvencije,pa njima odgovara stanje kakvo je,jer dele novac.Svi vi znate sta se desava kada dodje vreme za otkup.

Pa krajnje jednostavno,kada dodje vreme,sesti zajedno sa proizvodjacima i dogovoriti se.Jedan od problema je taj sto mnogi proizvodjaci imaju,
ajde da ga nazovem tajni dil sa osobama koje su zaduzene za subvencije,pa njima odgovara stanje kakvo je,jer dele novac.Svi vi znate sta se desava kada dodje vreme za otkup.
kada su cene na tržištu male država neće da dotira kada su cene velike mi po tim cenama nećemo prodavati a dogovor u srbiji da li se šališ

Не би да ме погрешно схватиш,али од када се ти бавиш пољопривредом? Ко са киме да се договори? Те приче о диловима за субвенције не разумем на који начин функционишу,како неко може да дели субвенције мимо прописа? Ајде субвенције за механизацију и те али ове за биљну производњу како кад да би их добио мораш обновити газдинство,поднети захтев за субвенције па људи за један АР иду у пасиву,а не да се тале.

Не би да ме погрешно схватиш,али од када се ти бавиш пољопривредом? Ко са киме да се договори? Те приче о диловима за субвенције не разумем на који начин функционишу,како неко може да дели субвенције мимо прописа? Ајде субвенције за механизацију и те али ове за биљну производњу како кад да би их добио мораш обновити газдинство,поднети захтев за субвенције па људи за један АР иду у пасиву,а не да се тале.
Brale,ne bi mi verovao sta se radi,to sto si napisao to je prica za lakoverne i prostodusne.I ne,ne bavim se poljoprivredom,ali sam poprilicno upucen.

Vidi se da se na bavis, cim pises o nekim dogovorima proizvodjac-tajkuni🤣🤣 kakvi crni dogovori gleda svako kako moze da te sklepa gde god moze.

poljoprivredom se bavim više od 35 godina pamtim vrlo dobro dogovornu planiranu proizvodnju socijalističku ekonomiju u socijalističkoj državi to je obična utopija.tržište određuje cene.slažem se da se subvencije zloupotrebljavaju enormno mnogo ali to je pitanja društva u kojem živimo .nas samih našeg izbora našeg mentaliteta u normalnoj državi to bi rešavaie institucije i zakon koji se donosi i poštuje nadam se da se slažeš

poljoprivredom se bavim više od 35 godina pamtim vrlo dobro dogovornu planiranu proizvodnju socijalističku ekonomiju u socijalističkoj državi to je obična utopija.tržište određuje cene.slažem se da se subvencije zloupotrebljavaju enormno mnogo ali to je pitanja društva u kojem živimo .nas samih našeg izbora našeg mentaliteta u normalnoj državi to bi rešavaie institucije i zakon koji se donosi i poštuje nadam se da se slažeš
ja mislim da ovde treba odvojiti dve stvari. ideju o subvencijama uopste i njihovu zloupotrebu. zasto mora biti zloupotreba, zasto ih uzimamo kao zdravo za gotovo? hajde da ih smanjimo na razumnu meru kao i u nekim drugim zemljama. a ne da ukidamo subvencije kao takve i uvodimo dogovornu ekonomiju ponovo. znamo svi da nasi nisu izmislili ove subvencije nego ih iskopirali iz zapadne evrope kao ideju. i tamo funkcionise, solidno, moze se reci. korupcija i zloupotreba je nesto drugo, i moze se boriti protiv nje, ako se hoce. i u drzavnoj upravi i u zdravstvu i u skolstvu i u policiji i svuda. da ne odem predaleko :)

100% си у праву,наше тржиште је мало сточни фонд је уништен и једино на шта се ми ослањамо је извоз. На жалост ми смо кап у том извозничком мору и зато морамо да се повинујемо како нам други диктирају. Што се злоупотреба тиче то морају институције да решавају али вероватно им није у интересу. Тако да ћемо се добрано начекати да видимо неке резултате у санкционисању тих малверзација.

Po meni subvencije treba ukinuti,vec treba garantovati otkupnu cenu koja odgovara kako drzavi tako i proizvodjacu,normalno uvesti jos poneke olaksice za proizvodjace itd
Kako mislis odgovara drzavi?
Ne kupuje drzava proizvode od nas. (Osim malo za robne rezerve)
A sto se tice nas, po meni treba kukuruz da bude 500€/t, psenica 700€ i suncokret 1000€, zasto bi to neko nama platio ako ima mnogo jeftinije u svetu?

A sto se tice nas, po meni treba kukuruz da bude 500€/t, psenica 700€ i suncokret 1000€, zasto bi to neko nama platio ako ima mnogo jeftinije u svetu?
a zasto uopste postoje carine, na bilo koje proizvode, razmisli malo ? nije to tako jednostavno.

A po kojoj ceni bi mi te nase proizvode izvozili?? Ko da nam plati suncokret 1000 evra pa da ga izvozi po 600??

ja samo kazem da moras da stitis domacu proizvodnju a ne da otvoris sve i dozvolis trgovcima da uvoze bez carina. kad bi to tako bilo, velike ribe bi pojele male za jedno tri i po dana :) Subvencije koriste svi na svetu, pogotovo u poljoprivredi. kako moze npr. nemacko mleko da bude jeftinije (ili tu negde) od naseg u maloprodaji u Srbiji? pa ponajvise zbog subvencija koje njihovi seljaci dobijaju.

Nazad
Vrh