E ovo je kljucno pitanje!Pa misliš li da kada meni n bi dali da bi tebi bilo bolje.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
E ovo je kljucno pitanje!Pa misliš li da kada meni n bi dali da bi tebi bilo bolje.
Pa znas gde je kvaka, po nekim ljudima nama ne treba da daju subvenciju, tebi za 3 meni za 15 hektara jer radimo. Onda kad ne dobijemo nama se ne isplati da radimo zemlju, nego je damo njima u zakup. Posle odredjenog vremena kad oni nakupe 500 hektara mi idemo kod njih da vozimo traktor za dnevnicu tj platu.Zaposlen sam , plaćam penziono i socijalno osiguranje izmirujem državi ono što traži od mene kao zaposlenog,bavim se i poljoprivredom plaćam državi porez ,PDV na sve što kupim i dobijam subvencije za površinu koju imam. Nije mi jasno gde ja i u kom momentu smetam ljudima koi obrađuju 50,70,100,150 hektarai on i ja dobijamo isti količinu novca po jedinici površine koju obrađujemo.
Preformulisaću odgovor.Proglasili su te tehnološkim viškom.To ljudi na forumu ne znaju ali mi ovde znamo.Naravno da si morao da se snalaziš.U to vreme kada se ti prebacuješ samo na poljoprivredu,nisu ljudi uopšte bili zainteresovani za zemlju.To dolazi tek kasnije.Prvo niko me nije isterao iz firme, sam sam napustio. Drugo nikom ne branim da uz posao radi zemlju ako mu se isplati. Ali ako mu se ne isplati i trazi subvencije sta onda??
A pitaj sad ove što su sad zaposleni da li mogu tako da rade.Mnogo su teža vremena za sve pa i za radnika.Prijatelju radio sam 18 godina u drzavnoj firmi za masinom i terao normu i paralelno radio poljoprivredu. Znam dobro sta je firma. U to vreme moglo je i da se snalazi tipa uzadjes ranije, uzmes slobodne dane, deo godisnjeg ili das krv da dobijes dva slobodna dana. Kada sam odlucio da napustim firmu povecao sam povrsine da bi od tog mogao da zivim. Sad se ispostavi da se od svega toga samo prezivljava, a kad drzava hoce da pomogne poljoprivrednike svi pruzaju ruku, svima treba pomoc.
To je tvoj domet vidjenja.Ako su ti reper ovi sto su se prilagodili uz sendvic i flasicu vode, nda si u pravu.
Nemoj o mojim dometima, pazi na svoje.To je tvoj domet vidjenja.
Mislio sam da je neko zavrsio neki zanat-skolu i radi ono sto voli i zna, a ne silom prilika. Ali vidim ostaje najdalja vizija sendvic i flasica vode.
Mozes da trosis pare bez pokrica. PG u PDV sistemu je preduzetnik poljoprivrednik, obveznik poreza na prihod od samostalne delatnosti, moze da podize pare sa svog poslovnog racuna koliko hoce i kad hoce.Al smo zreli za reformu sistema. A koliko mi se cini najbolnije i najjednostavnije resenje bi bilo da je svako poljoprivredno gazdinstvo u sistemu pdv-a.
Pravdas sve racunima, sive ekonomije nema, ne mozes da trosis pare bez pokrica, svoj zivotni standard odredjujes platom, na kraju godine placas porez na dobit, nema lazi nema prevara. Sto bi se reklo sve je prosto i jednostavno. A da ne kazemo o tome kako bi se prepolovio broj Pg-a u drzavi.
Ajd nek te neko cuje pa im zabrane da konkurisu.Moje mesečne obaveze od 01.012026 god za gazdinstvo koje je u sistema PDV-a su 25.600 rad u 10.000 rad knjigovođa. U Penziju bi trebao ići u Septembru ove godine i pošto sam poslednjih 20 godina u pio zemljoradnja ne verujem da će mi penzija biti veća od gore pomenutog mesečnog iznosa. Da napomenem da nemam ništa protiv da subvencije po ha dobija onaj koji stvarno radi zemlju ali ne pogađaju nepravde na konkursima gde ja i meni slični koji se bave samo poljoprivredom i registrovani u apr-u smo degradirani. Mislim da bi u tim situacijama trebali da imamo neku prednost u odnosu na druge