Subvencije u poljoprivredi za 2025 godinu

Lule28 ja znam gde se zakopčavam. Nego ti preteruješ. A talianu jeste sve lepo objasnio. Ja sam to odmah shvatio kada sam pročitao ovo što su oni napisali kao normativ. Tako da ti najmanje treba da meni objašnjavaš. A napisao sam komentar na tvoje postove gde stalno potenciraš da neko NAMERNO kupuje više semena nego što mu je potrebno. Kao da niko od nas ne zna da računa koliko mu je čega potrebno. Evo samo mi odgovori ako kupiš hemiju za prskanje i znaš koliko treba da ideš, a ne postoji manje pakovanje od 1 litra i ti kupiš 4 l a tebi treba naprimer 3,250-3,750 litara jesi ti namerno kupio ove 4 litre da bi ti ostalo?

Nemojte se mnogo potresati oko detalja biće dovoljno vremena da se sva pitanja razjasne. Isplata za seme ako je bude neće ići pre septembra a možda i kasnije. Pravilnik je donesen samo da bi se trenutno smirilo nezadovoljstvo a narod zaludeo sa dilemama oko pravilnika. Slobodno se opustite.

Lule28 ja znam gde se zakopčavam. Nego ti preteruješ. A talianu jeste sve lepo objasnio. Ja sam to odmah shvatio kada sam pročitao ovo što su oni napisali kao normativ. Tako da ti najmanje treba da meni objašnjavaš. A napisao sam komentar na tvoje postove gde stalno potenciraš da neko NAMERNO kupuje više semena nego što mu je potrebno. Kao da niko od nas ne zna da računa koliko mu je čega potrebno. Evo samo mi odgovori ako kupiš hemiju za prskanje i znaš koliko treba da ideš, a ne postoji manje pakovanje od 1 litra i ti kupiš 4 l a tebi treba naprimer 3,250-3,750 litara jesi ti namerno kupio ove 4 litre da bi ti ostalo?
gde to ne postoji 1 pa 5 pa 10litara?

ako nisi skontao sta znaci ovo namerno kupovanje na sta sam stvarno mislio onda jbg

sve vam treba nacrtat da bi shvatili

pravilnik je jasan

izjave i sad imas kad trazis osnovne subvencije od 18hilj a vidim da se pise otkud sad izjave itd itd

mnogo komlpikujete i to potpuno nepotrebno

ovo je upravo kontorla ponavljam muvanja sistema

sledece lepo 6 dobijes na "ruke",ostalo do primer 30hilj pravdas pa “Kom opanci, kom obojci“

Auuu bre Lule 28 nisam ni rekao da nema 1 pa 5 pa 10. Ti covece stvarno ne citas sta se pise. Nego onako pretrcis preko posta. Vrati se pa polako procitaj. I ne pravi se da sve zanas i da se u sve razumes.

Auuu bre Lule 28 nisam ni rekao da nema 1 pa 5 pa 10. Ti covece stvarno ne citas sta se pise. Nego onako pretrcis preko posta. Vrati se pa polako procitaj. I ne pravi se da sve zanas i da se u sve razumes.
pa svi ovo citaju covece

jel ti realno da poredis 3dl do pola litre hemije naprimer viska sa 500kg viska psenice ili 2 dzaka naprimer kukuruza?

Maksimalna količina po hektaru

Pšenica 250 kg/ha
Ječam 200 kg/ha
Ovas 160 kg/ha
Tritikale 250 kg/ha
Kukuruz 75.000 (3 SJ/ha)
Soja 110 kg/ha
Suncokret 70.000 (1SJ/ha)
Uljana repica 3,5 kg/ha
Šećerna repa 1,3 SJ/ha

Za 1 ha pšenice (upisan u eAgrar), možete dobiti refundaciju za kupljeno seme u visini plaćenog računa, ali ne više od 17.000 dinara, odnosno do max 250 kg po hektaru.

Primer:
- U eAgraru imate upisana 2 ha pšenice
- Kupili ste SOFRU SEME PŠENICE
- Pakovanje 25 kg, cena 75 dinara
- Ako ste kupili npr. 22 pakovanja, odnosno 550 kg, iznos plaćenog računa je 41.250 dinara.

Procedura podnošenja zahteva:
-Svaki račun je potrebno priložiti i za svaki račun potrebno je uneti podatke o kupljenom sertifikovanom semenu, i to:

1. broj (PFR) i datum izdavanja fiskalnog računa, odnosno drugog računa,
2. vrsta i količina sertifikovanog semena sa fiskalnog računa, odnosno drugog računa,
3. cena po vrsti i količini sertifikovanog semena sa fiskalnog računa, odnosno drugog računa,
4. ukupna vrednost kupljenog sertifikovanog semena koje je predmet zahteva,

(Ako vam u polju broj 16 na računu stoji upisan BPG, sistem će automatski povući većinu podataka - ovo je još u fazi provere!)

Nakon toga, unosite podatke o prijavljenim i zasejanim površinama pod odgovarajućom biljnom kulturom (čekirate parcele) gde je seme sa tog računa korišćeno.

Sistem će vam nakon unosa svih potrebnih podataka sam obračunati traženi iznos i odobreni iznos.

U ovom primeru, pošto u eAgraru imate 2 ha pšenice, maksimalna dozvoljena količina semena koja će vam biti refundirana, prema Pravilniku, iznosi 250 kg po hektaru, odnosno za 2 ha = 500 kg.
Vaš račun glasi na 550 kg i 41.250 dinara.

Kalkulacija povraćaja:
500/550 x 41250 = 37.500 dinara

Dakle, za 500 kg semena, odnosno 2 ha pšenice, sistem će automatski obračunati traženi iznos povraćaja 37.500 dinara.
Međutim, limitiran iznos je na 17.000 dinara po hektaru, tako da će odobreni iznos povraćaja biti 34.000 dinara.

Uskoro ide primer za kukuruz...

Seme kukuruza

-Na fiskalnom računu, u delu naziv artikla, mora se nalaziti i podatak o broju zrna. Ako se taj podatak ne nalazi na fiskalnom računu, trebalo bi da se nalazi na propratnom računu uz fiskalni račun, koji svakako uvek možete naknadno dobiti od dobavljača.

Obzirom da se pakovanja razlikuju po broju zrna (25.000, 50.000, 80.000 zrna...) za obračun će se posmatrati isključivo broj zrna po hektaru. Prilikom podnošenja zahteva, za svaki račun unosiće se količina, gde ćete upisivati broj zrna po pakovanju i količina pakovanja.

Za 1 ha kukuruza (upisan u eAgrar), možete dobiti refundaciju za kupljeno seme u visini plaćenog računa, ali ne više od 17.000 dinara, odnosno do max 75.000 zrna po hektaru.

Primer:
- U eAgraru imate upisana 2 ha kukuruza
- Kupili ste DKC 5075 SEME KUKURUZA
-Na računu u nazivu artikla stoji:
DKC 5075 (80) SEME KUKURUZA /kom
- Pakovanje (kom.) od 80.000 zrna
- Cena pakovanja je 35.000 dinara

- Ako ste kupili npr. 2 pakovanja, odnosno 160.000 zrna, iznos plaćenog računa je 70.000 dinara.

U ovom primeru, pošto u eAgraru imate 2 ha kukuruza, maksimalna dozvoljena količina semena koja će vam biti refundirana, prema Pravilniku, iznosi 75.000 zrna po hektaru, odnosno za 2 ha = 150.000 zrna.

Vaš račun glasi na 160.000 zrna i 70.000 dinara.

Kalkulacija povraćaja:
150.000/160.000 x 70.000 = 65.625 dinara

Dakle, za 150.000 zrna odnosno 2 ha kukuruza, sistem će automatski obračunati traženi iznos povraćaja 65.625 dinara.
Međutim, limitiran iznos je na 17.000 dinara po hektaru, tako da će odobreni iznos povraćaja biti 34.000 dinara.

Što bi rekao Velja u filmu "Lepa sela lepo gore" : Sve sam ovo pošteno kupio samo sam pogubio račune......😂😂
Kupio par puta seme da zanovim i onda se pomesa,zafali,kombajner ne ovrsi kako je receno da odvoji...tako da je kod drugih reprodukcija, kod mene samo produkcija i to prosta.
Kolega sejao Validus kupovni da je moje presejao bih, neki su Vendi presejavali .... Najpametniji jedan kupio semensku sa papirima 120din/kg,a posejao svoje.

Seme kukuruza

-Na fiskalnom računu, u delu naziv artikla, mora se nalaziti i podatak o broju zrna. Ako se taj podatak ne nalazi na fiskalnom računu, trebalo bi da se nalazi na propratnom računu uz fiskalni račun, koji svakako uvek možete naknadno dobiti od dobavljača.

Obzirom da se pakovanja razlikuju po broju zrna (25.000, 50.000, 80.000 zrna...) za obračun će se posmatrati isključivo broj zrna po hektaru. Prilikom podnošenja zahteva, za svaki račun unosiće se količina, gde ćete upisivati broj zrna po pakovanju i količina pakovanja.

Za 1 ha kukuruza (upisan u eAgrar), možete dobiti refundaciju za kupljeno seme u visini plaćenog računa, ali ne više od 17.000 dinara, odnosno do max 75.000 zrna po hektaru.

Primer:

- Ako ste kupili npr. 2 pakovanja, odnosno 160.000 zrna, iznos plaćenog računa je 70.000 dinara.

U ovom primeru, pošto u eAgraru imate 2 ha kukuruza, maksimalna dozvoljena količina semena koja će vam biti refundirana, prema Pravilniku, iznosi 75.000 zrna po hektaru, odnosno za 2 ha = 150.000 zrna.

Kalkulacija povraćaja:

Dakle, za 150.000 zrna odnosno 2 ha kukuruza, sistem će automatski obračunati traženi iznos povraćaja 65.625 dinara.
Ako imate npr. 2,5 ha kukuruza u eAgraru, а račun glasi na 160.000 zrna i 70.000 dinara, kalkulacija povraćaja je sledeća:

Za površinu od 2,5 ha makismalna dozvoljena količina semena koja će biti refundirana iznosi 187.500 zrna.

Kupili ste 160.000 zrna, tako da sa tom količinom možete pokriti površinu od 2,1333 ha kukuruza (kupljeno zrno/max zrno po ha, odnosno 160.000/75.000).

Maksimalni odobreni iznos povraćaja biće 2,1333 ha x 17.000 din= 36.266 dinara

Poslednja izmena:
Seme kukuruza

Primer:

Kalkulacija povraćaja:

Ovo pises jer pretpostavljas da ce tako biti, ili sigurno znas i imas podatke direktno iz uprave za agr. pl.?? Ovo oko broja zrna na racunima je problem.

@Aekrs ovde u primerima si sve isao sa vecom kolicinom semena po hektaru od maksimalno dozvoljene kolicine...
Ajde jedan primer gde se islo sa manjom kolicinom semena,recimo 2 dzakceta semena po 25 hiljada biljaka (50 hiljada po hektaru) ,cena 1 dzakceta 8500 dinara

Nazad
Vrh