Subvencije u poljoprivredi za 2025 godinu

A jbg @vasovac sami smo krivi! Ovo što se ove godine dogodilo voćarima je teška katastrofa, nezapamćenih razmera! Nikada se slično nije dogodilo, od kada se gaji voće u Srbiji. Teška elementarna nepogoda, KATASTROFA. I - ništa. Niti država reaguje na bilo koji način, niti se mi voćari organizujemo, bunimo, pravimo neke zahteve, tražimo sastanke, tražimo pomoć bilo koje vrste.
Ko nas јebe kad smo debili!
Vocari se generalno uopste ne bune a stanje iz godine u godinu sve losije. Poznajem dosta ljudi iz Udovica, ozbiljnih proizvodjaca, otkupljivaca, skladistara i svi su u sve vecem problemu. Ali kad se izlazilo na ulice prethodnih godina njima sve potaman, ne sme niko da se zameri naprednjacima pa svi cute i propadaju polako ali sigurno. Ova godina ce za mnoge biti kraj..

Generalno je narod nezainteresovan, zaplasen i ubedjen "preko malih ekrana TV prijemnika" (kako kaze Zoki Radmilovic u Radovanu III) da se borimo za opstanak i da je svaki dan neka borba za bolje sutra i to traje godinama.. Kad se izlazilo sirom drzave ja pitam po selu ima li neko zainteresovan da izadjemo na sat-dva ne mora vise, da se vidi da smo zivi, ma kakvi svi bas taj dan moraju tetki da odnesu lek..

Dali zna neko broj kolcentra za poljoprvredu,mislim na ovo sto ministar najavljuje da je pocelo sa radom? Pa da zovem, imao bih bas dosta pitanja

Dali zna neko broj kolcentra za poljoprvredu,mislim na ovo sto ministar najavljuje da je pocelo sa radom? Pa da zovem, imao bih bas dosta pitanja
1-5-1320x919-1.jpg

2-2-scaled-2-1024x682.jpg

6-2-scaled-1-1024x683.jpg

3-3-scaled-1-1024x683.jpg

U informativnom centru radi deset osoba koje radnim danima primaju pozive u vremenu od 07:30 do 15:30 časova.

Ukoliko poljoprivrednici imaju neka pitanja, odgovore od nadležnih mogu da dobiju na telefonske brojeve:

Poslednja izmena:
На сајму пољопривреде одржана је конференција на тему подстицаја у пољопривреди.
Том приликом су министар пољопривреде и директор УАП дали значајне информације:

1. Уредни захтеви из 2024. се обрађују и биће исплаћени

2. 21.05. јавни позив за тов

3. Следеће недеље јавни позив за квалитетна грла

4. Након тога јавни позив за семе и изградњу фарми

5. У току јуна се очекује правилник за ипард меру 7

6. На јесен јавни позиви за рурални развој за 2025. годину

7. Од следеће године директни подстицаји ће се правдати рачунима

У наредном периоду календар јавних позива.

Ovo pod 7, kojim računima?

На сајму пољопривреде одржана је конференција на тему подстицаја у пољопривреди.

Ovaj ministar je postavljen kako bi ukinuo tih 18.000din po ha direktnih davanja

Ako neko ima informaciju o kratkoročnim kreditima sa subvencijanim kamatama da podjeli informaciju sa nama?

Krenuli su, samo to znam. Juče dobih sms.

"Unapredite svoje gazdinstvo uz subvencionisani agro kredit sa fiksnom kamatnom stopom. Saznajte vise na nlbkb.rs/agro-subvencija. Vasa NLB Komercijalna banka".

Ovim merama se najviše raduju trgovci mehanizacijom i bankari objavljeni pozivi su pre svega subvencije njima i velika pomoć unapređenju poslovanja tih stubova naše privrede. Za poljoprivrednike nema ni dinara refakcije za gorivo od početka godine, nema ništa za sertifikovano seme, nema premija za mleko, itd... Poljoprivrednicima su kao pomoć dodeljeni brojevi telefona novog kol centra gde mogu dobiti informaciju kako treba malo da se strpe. Doduše ni sami poljoprivrednici nisu preterano zainteresovani vlada apatija i beznađe.

U veterinarskoj stanici mi rekli da ne mogu da konkurišem, al ću posle do opštine da probam...

edit: ipak ništa, do sledeće godine...

Poslednja izmena:
Al izgleda džaba za mene jer nisam prijavio stanje u aprilu, totalno zaboravio...
Nisi sam,a i stanje se znacajno promenilo tako da.....
U skladu sa Pravilnikom o načinu obeležavanja pčelinjih društava i registraciji pčelinjaka,
zakonska obaveza svakog pčelara je da dva puta godišnje, u aprilu i oktobru, redovno prijavi brojno stanje pčelinjih zajednica svojoj veterinarskoj stanici, tj. veterinaru koji je obeležio košnice.

Do 31. oktobra potrebno je prijaviti broj košnica sa kojim se ulazi u zimovanje, bez obzira da li na pčelinjaku i košnicama ima ili nema promena. Potrebno je da pčelar sa sobom ponese spisak svih brojeva košnica koje ulaze u zimu kao i da ponese pločice sa brojevima rasformiranih košnica kako bi ih
vratili veterinaru.

Ako je broj košnica manji od broja košnica koje su ranije obeležili, treba navesti razlog smanjenja broja:

napad divljih životinja/medveda,spajanje slabijih zajednica sa jačim , krađa (dokazati kopijom policijskog
zapisnika), uginuće od bolesti (dokazati veterinarskim dokumentom) i slično.

U slučaju povećanja broja košnica, odnosno kupovina košnice sa pčelama od drugog pčelara, mora se dokazati prilaganjem Uverenja o zdravstvenom stanju kupljenih pčela koje je izvadio prethodni vlasnik.

Pčelar koji prodaje košnice, najpre mora da ih odjavi kod svog veterinara, i da prijavi prodaju konkretnom licu.

Nakon prijave, veterinar izdaje potvrdu o izvršenom redovnom popisu, overenu sa datumom kada je odrađen. Retroaktivno prijavljivanje tj. nakon 31. oktobra, nije moguće. Izdavanje potvrde je
besplatno.

Prijavu stanja je veoma važno izvršiti u predviđenom roku kako bi registrovana poljoprivredna gazdinstva sačuvala aktivni status, a samim tim i pravo na subvencije u narednoj godini.

U veterinarskoj stanici mi rekli da ne mogu da konkurišem, al ću posle do opštine da probam...

edit: ipak ništa, do sledeće godine...
Možete da probate niko vas ne sprečava, ali bili ste u obavezi da to odradite (Baš zbog zadržavanja Aktivnog statusa gazdinstva, ko to ne odradi ide u Pasivni status).

Poslednja izmena:
U pravu ste vi ali smo imali velike gubitke na pcelinjacima i posto se ta prijava placa onda nema smisla platiti pa slicne pare cekati nazad zar ne? Mozda je ove godine trebalo drugacije podeliti subvencije

Kolege hocu da posaljem za podsticaj za tovnu junad, dobio sam tri papira, prijemnicu, specifikaciju usnih markica i potvrdu za pracenje kretanja zivotinja od veterinara, ubacio sam prijemnicu i specifikacije, da li treba da ubacim i potvrdu od veterinara u neki pasus?

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

U pravu ste vi ali smo imali velike gubitke na pcelinjacima i posto se ta prijava placa onda nema smisla platiti pa slicne pare cekati nazad zar ne? Mozda je ove godine trebalo drugacije podeliti subvencije
Slažem se u potpunosti s vama (Znam i za gubitke za ovu godinu) ali to stvarno nije do mene (Nisam ja donosio ta pravila).

Verovatno svim računima, gorivo, hemija, seme, đubrivo. To je skroz ok pošto sve plaćamo i možemo da dobijemo fiskalni. Jedino seme pšenice, ječma, soje itd će biti problem ko neće ili ne može da kupi seme.

Nazad
Vrh