Subvencije u poljoprivredi za 2025 godinu

Dok se ne završi ostavinska rasprava, parcele će morati da ostanu na toj opciji (Evidencija stvarnog obrađivanja zemljišta).
ok, ali su rekli da moze da se ostvari pravo na podsticaje uz potvrdu od notara da ja stvarno obradjujem tu zemlju na 2 godine, posle toga mora da se resi ostavinska rasprava...

ok, ali su rekli da moze da se ostvari pravo na podsticaje uz potvrdu od notara da ja stvarno obradjujem tu zemlju na 2 godine, posle toga mora da se resi ostavinska rasprava...
Poljoprivrednici u Srbiji, koji iznajmljuju zemlju sa nerešenim pravnim statusom radi obrade moći će da dobiju subvencije kada se donese uredba koja će bliže urediti uslove njenog „faktičkog“ korišćenja, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Precizan rok u kome će se doneti uredba nije utvrđen, a uslov je bio usvajanje Zakona o dopuni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je izglasan u Skupštini Srbije.

Tim zakonom se propisuje da se poljoprivrednik može upisati u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i po osnovu „faktičkog“ korišćenja poljoprivrednog zemljišta, a na osnovu posebne izjave, overene kod nadležnog organa.

Propisano je četiri pravna osnova za upis poljoprivrednika u RPG, po osnovu prava svojine, po osnovu rešenja o komasaciji, po osnovu ugovora o zakupu ili ustupanju poljoprivrednog zemljišta na korišćenje.

Nakon donošenja uredbe koja je ograničena do kraja 2026. godine poljoprivredni proizvođači će moći da steknu pravo da se prijave za podsticaje, kupuju gorivo po povlašćenoj ceni i imaju pravo na povraćaj akcize.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je 15. oktobra prošle godine raspisalo Javni poziv za evidentiranje „faktičkog“ obrađivanja poljoprivrednog zemljišta, koji je trajao do 15. novembra 2024. godine.

U tom periodu, ukupno je podneto 38.222 prijave, a ukupna površina evidentiranog poljoprivrednog zemljišta koje se faktički obrađuje prema dobijenim podacima je 71.249 hektara.

Da skratim priču dok se ne pojavi Izjava koja se overava kod notara od toga nema ništa.

Poslednja izmena:
Takodje nemamo uredjen katastar (ostavinski nisu resavani ranije, neka zemlja ne moze da se prepise,...), nemamo ugovore za svu zemlju koju radimo (u mom slucaju najvise jer su ljudi skepticni, nisu nauceni na to kako bi inace u uredjenom drustvu bilo) i jos po koji problemcic pa ukupna subvencija bude konkretno kod mene ~20.000 din/h ili ~170e/h ove godine..

Ako @Opg Hobi uzmes da racunas racunaj da placamo mnogo suplje gorivo od vas, da placamo skuplje seme i djubrivo, ne znam za cene arendi ali znam da je cena proizvoda tu negde s tim sto vi lakse izvezete u Italiju. Sve u svemu, uvek tudje izgleda sladje ali mozda nije bas tako kad se stvari sagledaju iz svih uglova..
nije ni kod mene sve ostavinski cisto reseno pa od zakupa neke radim bez papira jer su vlasnici preko u Srbiji.ja za proslu 2024 dobio ispada 162e po hektru potpore.imam dosta umanjena penala trebo sam dobit280e/h.pa kolko sam upratio clanove sto su pisali tu smo sa cenama cak za otrove kod nas dosta dosta skuplje neki otrovi duplo a cene proiuvoda su kod vas isto nesto malo vece.jedino arenda je ovde u zadnje dve tri godine dosta pala barem kod mene sto ni ne cudi jer stoje neke parcele evo vec trecu godinu neobradene nit se obraduje nit se seje

Koliko se dobija za neumaticene ?
Imam dve junice neumaticene steone oko 4 ,5 meseci da li mogu aplicirati ili samo kad se otele ?

То се не зове за неуматичене краве већ за краве за узгој телади за тов. У пракси се за то пријављују неуматичене краве, односно које нису пријављиване на неком другом јавном позиву у тој години.
Услов је да се крава отелила од 1. априла претходне календарске године до 31. марта текуће календарске године. Значи, када се и ако ове године распише јавни позив, моћи ће да се пријаве краве које су се отелиле од 1. априла 2024. до 31. марта 2025.

Idu li resenja za tov?

Мени је у четвртак стигло за јунад за једно газдинство за захтев предат 28. маја. Имам и раније предат захтев за који се ништа не дешава. Значи не иду по редоследу предавања.

Nazad
Vrh