Може л' неко да ми објасни нешто што ми је остало мистерија у вези предаје захтева, тј. о попуњавању података?
Елем, уредно ти ја попуним и предам (свој и захтеве пар својих комшија) тај "захтев за остваривање права на основне подстицаје у биљној производњи у _____ години.". Десетак дана касније, моје комшије и ја смо добили позиве из Трезора само са штурим објашњењем да "нешто није у реду" са подацима и да тог-и-тог дана дођемо да извршимо корекцију.
У заказано време смо се нас тројица "нацртали" у Трезору (панчевачком, да напоменем), испред канцеларије... неке на спрату. Када сам дочекао свој ред, цица која тамо ради извади некакву фасциклу са мојим именом, погледа у неке њихове папире и мој недавно предат захтев и каже ми да га нисам правилно попунио.
Она ми је потурила неко папирче са неким подацима, за које сам увидом у захтеве поднете претходних година, утврдио да су истоветно онима из мог захтева из претпрошле, 2017. године. (!?!?!?!?!?!?!?). Нисам имао воље да тражим објашњење зашто баш тај претпрошлогодишњи и како да "правилно" да попуним захтев следеће године, да не морам да долазим двапут...
Просто сам попунио нови захтев на начин који је тражила и предао јој. Питао сам због чега је у захтев за ову годину, у коме пише "Под пуном прекршајном и кривичном одговорношћу изјављујем да су подаци наведени у овом захтеву тачни", треба да унесем нетачне податке и да ли постоји опасност да уколико неки "орган" изврши некакву проверу и утврди неслагање у фактичком и пријављеном стању, ја будем санкционисан (беше негде прича... провере... сателити... замрзавање активног статуса газдинства на неки рок... бла-бла-бла..). Рече ми нема опасности од тога и да ће се промена сетвене структуре (онај чувени Прилог 3) радити од маја.
ОК, ја сам тај Прилог 3 већ попунио и предаћу га у неко доба, али да ме убијеш ако разумем зашто сам ја ишао у Трезор да им попуњавам неки образац подацима које већ имају код себе и који не одговарају фактичком стању за ову годину, да бих касније поново долазио да пријављујем промену сетвене структуре, тј. фактичко стање ствари у овој сезони.
Има ли неко било какво логично објашњење за сво ово беспотребно "планинарење" кога сам имао заједно са својим комшијама?