Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ja sam stavljao bagremove stubove za neku ogradu i bolje se drže oni koji su fiksirani pijeskom od drugih gdje smo nabijali zemlju.
Mi smo stavljali suv riječni pijesak, onaj skroz sitni i nismo dodavali vodu. Može se dodavati da se bolje slegne, ali ne vjerujem da ima nekog velikog efekta. Kako se stub zasipa povremeno se prodrma (ne previše jer onda pijesak ode ispod stuba) de se popuni i neki džep koji ostane gdje stub tijesno stoji uz zid rupe.
![]()
Nezaobilazna stavka, pa da se pokrene tema o tome. Uglavnom se koriste drveni stubovi, koliko sam imao priliku da vidim po retkim vinogradima u Apatinskoj opštini. Ali čitajući malo po netu vidim da se metalni i betonski stubovi koriste za visoke sisteme uzgoja vinove loze.
Ako se koriste drveni stubovi, oni moraju biti suvi i pre upotrebe treba da se obrade, a za to ima više načina. Može plamenom, sa plavim kamenom, sa katranom. Što se tiče impregnacije sa plavim kamenom, ona bi trebala trajati preko 10 dana i da se uradi mesec dana pre postavljanja. E sad što se tiče procenta rastvora plavog kamena tiče ima različitih predloga od 3% do 10%.
Takođe bitna stavka je da čeoni stubovi treba da budu višlji za 30cm od onih u redovima. I svakako bitna stavka u celoj priči jeste da se u poslednje kopanje rupa za stubove treba obaviti mašinski jer to olakšava celu akciju.
Ima dosta firmi koje se bave prodajom stubova za vinograde kao što su radpromet.rs, kolibica.com, enovitis.net, progres-cacak.rs, rolostil.co.rs. Ali poenta je da su u pitanju firme kod kojih se isplati kupovati samo ako uzimate na veću količinu. Za neke manje količine najbolje da za stubove u vinogradu nabavite sami bagremove stubove i odradite impregnaciju.
![]()