Strujni i pneumatski odvijaci

Kompresor mi je u garaži u objektu koji nema trofaznu struju (za sad nisam u mogućnosti da uradim tu struju kako sam zamislio), i po tome mi nije potreban ni jedan pištolj jer kompresor nije u funkciji zbog trofaznog motora. Ali ja prosto nisam mogao da odolim pa sam kupio čak tri komada (" Daj pet karata! " :) ). Najpre sam kupio neki američki, stari, THOR, probao sam ga kod komšije i odvrće šrafove sa točkova Loznice koji su ko zna kad pre toga dirani. Posle sam naletio na neki pištolj čehoslovačke proizvodnje, nije bio skup i računao sam da je u njemu kvalitetniji materijal nego kod novih kineskih. I na kraju naletim na polovan CP pa kupim i njega sa namerom da prodam ova prva dva...

U kompu imam slike samo Thor-a:



 
Moje, naše, iskustvo je ovako. Negde 94-te, 95-te smo prvi put nabavili pneumatski odvijač https://frame.goglasi.com/frame?eid=196610471 (kao doneli nam iz Austrije... ) i u to vreme bili smo prezadovoljni alatkom! Zgodan za ruku, lak, manje više dovoljno jak, zapečene šarafe i navoje maltretirali sa levo desno smerom.... Olakšanje samo tak'o! Kasnije vremenom smo kupili jednog sigurno iz prc faktori jer je onaj prvi počeo da gubi snagu ali i prekidač mu je nastradao. Na ovog drugog je radniku palo nešto (ne sećam se šta) i oštetilo mu kućište ali radi i dan danas. S obzirom da sam smanjio obim posla značajno, takav pneumatski mi završava posao, ali možda uzmem neki veći. Ipak se prešlo na veće navoje.
 
Pneumatski je jaci i za zapeklo, zardjalo i slicno aku odvijac (pogotovo moji PRC modeli) mislim da nemaju sanse.

U nekoj buducnosti planiram jedan pneumatski samo za te zapekle stvari a za sve ostalo aku. Navikao sam da nemam uze (kabel za struju, vazduh) i to mi komfor u radu pruza 8-)

Kako jako malo sarafam za to koristim obicne rucne nasadne kljuceve, imam krckalicu neku od 1/2 cola iz East Germany kupljenu od obojenih za 200din. Bila mi jeftina pa reko hajde, kad ono ispostavi se jako dobar kvalitet. Odvrtao sam 27 kljuc zapekao i nije proklizila (racunam za te novce nek proklizi). Ne udaram nikad ako je zapeklo nego stavim onda fiksni okasti kljuc sa nastavkom i odvrnem. Za manje sarafe radim sa aku.

Ko kupi aku vise ne kupuje eksere nego samo samourezujuce sarafe. :ROFLMAO:
 
Imam bosch i chikago pneumatic 1/2" zadovoljan sam
Drugar ima unior 1/2" jači je od mojih
Aku sam imao u firmi bosch i molvoki bili su super
Elektro sam samo jednom koristiio pra istoriski HITACHI 1/2" nije loš uopšte baš je mrcina
Komšija ima BOXER EL 1/2" kaže da je zadovoljan

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Ja vec neko vreme gledam da kupim neki udarni odvijac i jos uvek ne mogu da se odlucim za neki. Najradije bi kupio neki aku, ali kvalitetni aku odvijaci su mi skupi. Da kupim vazdusni treba da razvlacim crevo za sobom plus da mi drnci kompresor. Tako nekako sad dodjoh do ovih elektricnih. Jeste da razvlacim kabal, ali bar ne drnci kompresor. Na kraju ko zna za koji cu da se odlucim.
 
Imam pneumatski odvijač Atlas Copco od 3/8 i jednosmernu Atlas Copco račvu 1/2.Odvijač je slab za odvrtanje ali za zavrtanje posluži dok račva ako se ne pazi lomi ruke koliko je jaka.Kupio sam ih nove za 70 e od nekog lika iz KG a našao sam ga na K.P.Nisam nikada više naleteo na tako povoljnu ponudu za Atlas Copco.U planu je kupovina pneumatskog odvijača 1/2 a marka će biti C.P sa dosta nm kako bi mogao da odvrće i zavrće najtvrdokornije šrafove.
 
Serviseri iz AP imaju Milwauke aku udarne odvijace,motor bez cetkica,ja nisam mogao da verujem kad je odvrnuo srafove na ruji na zadnjem tocku,koje sam ja licno stegao polugom. Neverovatno koliko to snage ima,nema prakticnije stvari,ali za mene nije dobro posto ne koristim cesto,mislim da bi brzo stradala baterija.
 
Ja sam cuo da to da ode baterija ako se ne koristi cesto vazi za one starije baterije a da litijumske nr stradavaju. Neznam dali je tacno
 
Nikl kadmijum odlaze tj jako se smanjuje kapacitet. Litijum jonske su mnogo dugotrajnije. Cena baterije za moju busilicu je oko 3000din. I da ode za 3-4 godine opet se isplatilo.

@Milovan
Milwaukee kod nas nije poznat preterano, a ja sa cime god sam se susreo tog brenda deluje izuzetno dobro napravljeno.

@Matic
Pitao sam jer nemam osecaj gde je granica. Znam kada zategnem sarafe na prikolici/traktoru svom snagom i jos uzmem produzetak od 20-30cm cevi da to nema sanse da se popusti niti odvrne i slicno. Saraf ako je trosan, hoce da pukne pa mi je to svojvrstan test. Koji pukne zameni se.
Na primer Milwaukee ima modele aku odvijaca sa 1500Nm. Ovo nikada nisam video, najcesce vidjam oko 200Nm i to radi radnju jako lepo za redovne sarafe koji nisu zadjali i koji nisu 32mm+
 
Poslednja izmena:
Ma zezaš da te milwaukee oduševio?
Ne verujem!!!
Ma einhel je zakon i vilager!!!
E jesi lik Bojane brate!!!
Tako je kod nas pre 10_12g bio slabo poznat Snap on alat ali je mene oduševio

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Verujes mi da ja nikada nisam cuo za to, dok nisam imao potrebu da se ambar sarafa. Pozovem drugara kad vidim MIlwaukee, reko vid Kineza sto se setili da se uvuku Amerima imenom, kao ono medjutim masinka radi razbija :ROFLMAO:
To je kao kad nego predje sa golfa 2 na golfa 4, a do tada mislis da je golf 2 najbolji auto.
 
Ja sam kupio jedan pneumatiski na KP za 60E. Marka neki Rotake, u koferu sa par gedora. Pise na njemu da ima 700Nm ali ne verujem u to, daj boze da ima 500. Imam ga godinu dana i preporod sa njim. Ne moze da skine tocak sa traktora ako prvo ne popustim rucno, ali i nisam ih nesto skidao.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока
 
Verujes mi da ja nikada nisam cuo za to, dok nisam imao potrebu da se ambar sarafa. Pozovem drugara kad vidim MIlwaukee, reko vid Kineza sto se setili da se uvuku Amerima imenom, kao ono medjutim masinka radi razbija
To je kao kad nego predje sa golfa 2 na golfa 4, a do tada mislis da je golf 2 najbolji auto.
Došao kod mene drugar DJUNTA žali se nema čim da izbuši rupe u betonu, ima njegov stari ISKRU SB_2 600W ali ne može
Dam ja njemu AEG perforator, sav skrnav i mator
Vraća on njega kroz par dana i kaže kolega ovo dobra mašina????
A on nezna šta je AEG, kaže nije čuo nikad
Tako je nosio EWM PICO od mene, još me pitao dal sam siguran da može da vari 3,25 elektrodu????
kaže da se njegov matori oduševio bolje vari od njihovog Končara 130A
A što se njih tiče Končar je svetski VRH aparata

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Nazad
Vrh